[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Odpala, gaśnie, check engine
coltjaro - 29-07-2014, 13:45 Temat postu: [CA1A 1.3] Odpala, gaśnie, check engine Witam,
coś się dzieje z colcikiem , zaobserwowałem następujące objawy :
1. Po odpaleniu na zimnym silniku pracuje ok.8 minut, niezależnie czy stoi czy jadę, potem gaśnie i pojawia się check engine. Po odczekaniu np.2 minut i odpaleniu kontrolka gaśnie, samochód odpala i po kilku minutach znów gaśnie z kontrolką check engine na końcu.
2.Gdy samochód stał w pełnym słońcu(silnik zimny) - raz na chwile odpalił, po minucie zgasł. Następna próba odpalenia - bez efektu - nie odpalił.
3. W chłodniejszy dzień odpali od razu, popracuje kilka minut i zgaśnie z check engine.
Tak jakby się coś nagrzewało podczas pracy i zacierało ?Pompa paliwa ?
4. Wymieniony komputer na inny sprawny - tak samo.
5.Mam nietypowe złącze do diodki by sprawdzić błędy - ciężko je odczytać gdyż diodka nie miga.
Proszę o pomoc
eve1988 - 29-07-2014, 14:50
jesli nie odczytasz bledow to trudno bedzie Ci pomoc. bo przyczyn moze byc wiele.
jak nie mozesz wymrugac to podlacz colta do kompa i powinno wskazac bledy.
coltjaro - 29-07-2014, 15:49
A jak to zrobić? - rozumiem, że potrzebne jest oprogramowanie, laptop i jakiś kabel ?Podłącza się do tego gniazda co diodkę ?Skąd wziąść program ?
Słyszałem, że w jakiś sposób sprawdza się pompę paliwa odłączając przewód paliwowy czy jakoś tak
Może być coś z silnikiem - coś nieustawione ?
eve1988 - 29-07-2014, 16:49
a po co samemu kombinowac? w warsztacie powinni miec sprzet diagnostyczny i powinni odczytac blad.
pompa paliwa raczej nie powoduje checka.
coltjaro - 29-07-2014, 22:24
Do warsztatu można zawsze tylko kwestia kosztów..
ludinho1 - 02-08-2014, 10:31
pokaż to złącze diagnostyczne. Na pewno da się odczytać samemu błąd. A tego typu objawy przewijały się jak zdychał aparat zapłonowy. Sprawdż w momencie jak nie odpala czy jest iskra.
coltjaro - 02-08-2014, 12:31
Wstawię fotkę złącza.Sprawdzę też z tą iskrą. Na pewno jest reguła która się powtarza :
1.Jak jest gorąco na słońcu (samochód stoi bezpośrednio pod chmurką) - nie odpali na zimnym (bo jak sądzę coś się nagrzało od słońca i nie pozwala na odpalenie i pracę)
2. W chłodniejszy dzień lub wieczorkiem - zawsze odpali na styk, pochodzi kilka minut i najczęściej na luzie zgaśnie i zapala się na stałe check engine. Ponowna próba odpalenia po chwili bez efektu, ale jak poczekam kilka minut (coś ostygnie) - odpali, pochodzi kilka minut i zgaśnie z check engine (coś się nagrzało).
3.Tak jest że odpalam od razu na zimnym(jak jest chłodniej na dworze), robię kilka rund po parkingu, stanę na swoim miejscu, pochodzi jeszcze trochę i samoczynnie gaśnie z check engine.
4.Wczoraj wyjątkowo było inaczej - odpaliłem na zimnym normalnie (chłodniej na dworze), kilka rund po parkingu, stanąłem na swoim miejscu, pochodził jeszcze trochę na luzie, po czym nagle obroty wzrosły do 1500 (na luzie ok. 900), zapaliło się check engine, chwilę tak chodził na wyższych obrotach i zgasł. Ponowne odpalenie nie było możliwe.
ludinho1 - 02-08-2014, 12:57
stawiałbym na moduł zapłonowy lub cewkę zapłonową.
coltjaro - 09-09-2014, 21:00
Przyczyną awarii był czujnik tuż pod maską pośrodku przed przednia szybą. Długo trwały boje o zlokalizowanie miejsca usterki ale udało się , podziękowania dla tych którzy tego dokonali !!!!!
Anonymous - 07-11-2014, 13:42
Jaki czujnik, rozwiązałeś problem podziel się nim.
to był czujnik położenia wałka w aparacie zapłonowym?
|
|
|