To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.6] Podgrzewane lusterka, mała przeróbka warto ?

dexter1992 - 29-07-2014, 22:16
Temat postu: [Cari 1.6] Podgrzewane lusterka, mała przeróbka warto ?
Witam, mam takie pytanie. Lusterko od kierowcy na lusterku jest ścieżka grzewcza. Od strony pasażera tego nie widzę. Czy tylko 1 lusterko jest podgrzewane ? Włącznik to chyba z tego co czytałem to też od tylnej szyby co trochę nie pasuje, czy można zmienić włącznik np. od obiegu powietrza który znajduje się obok niego ?
MichciuGT - 29-07-2014, 23:02

Podgrzewanie lusterka z tego co kojarzę jest od wewnętrznej strony lusterka, a ta kreska wyznacza granicę lusterka o innym nachyleniu/przybliżeniu

i z tego co kojarzę podgrzewane są obydwa lusterka

i9i - 29-07-2014, 23:50

Podgrzewanie jest od wewnątrz, okrągłe ścieżki na szkle z tyłu i podpięte dwa kabelki. Jak wyjmiesz wkład lusterka to będzie widać. Możesz też zrobić test: włączasz ogrzewanie tylnej szyby i chuchasz na lusterko, jak od środka do zewnątrz szybciej odparowuje to ogrzewanie działa.
dexter1992 napisał/a:
łącznik to chyba z tego co czytałem to też od tylnej szyby co trochę nie pasuje, czy można zmienić włącznik np. od obiegu powietrza który znajduje się obok niego ?

Podgrzewanie tylnej szyby wyłącza się automatycznie po pewnym czasie by nie spalić grzałek i to samo dotyczy lusterek. To jest po to by mieć lepszy widok do tyłu i jest w komplecie w większości aut z podgrzewanymi lustrami (nawet te co tylnej szyby nie maja, włącznik grania lusterek mają w przycisku od tylnej szyby).

dexter1992 - 31-07-2014, 17:21

Racja, grzanie działa, i grzeję się oby dwa lusterka, chodź trochę szkoda, że nie mają osobnego włącznika jak kiedyś w Astrze I. Ale dobry bajer na zimę gdy nie trzeba skrobać czy psikać preparatem.
pieszczoch - 19-08-2014, 21:50

a ja się podepnę, skoro moje lusterka nie grzeją to jest opcja dołożenia takiego bajeru poprzez samą wymianę wkładu luster czy trzeba więcej męczyć?
Centosz - 20-08-2014, 18:55

Wydaje mi się że powinna być jeszcze jakaś instalacja.
wichura1 - 22-08-2014, 11:32

Sprawdź wewnątrz samochodu za zaślepką lusterka na drzwiach, jeżeli są kable możesz podłączać. Jeżeli nie to musisz uzupełnić wiązki, złączki tych wiązek powinny być przy podłodze przed wejściami w słupki.
glina - 22-08-2014, 12:53

najprosciej kupic wiązki na allegro i je podmienić - cała instalacja jest pociągnięta az do kostki w drzwiach i tylko w wiazce drzwi nie ma kabli do lusterek

jak sie uda to w lepszej wiazce beda tez zlaczki do tweeterow (u mnie tak sie trafilo) i mozna przy okazji dolozyc tweetery tam gdzie byla wajcha od regulacji lusterek

oprocz wiązki i nowy lustrek trzeba tez dokupic panel regulacji lusterek - wtyczka do niego tez juz jest, wystarczy ja podpiac do panelu

wichura1 - 23-08-2014, 22:58

Można mieć manualne podgrzewane.