Zloty i Spoty - Zlot 2014 - zwiedzamy Lublin i okolice
Seichan - 07-08-2014, 13:17 Temat postu: Zlot 2014 - zwiedzamy Lublin i okolice Sporo osób wybiera się wcześniej na Zlot, co nas, ogranizatorów, bardzo cieszy. Będziecie mieli więcej czasu, aby poznać Lublin i okolice.
W pierwszej kolejności polecam starówkę lubelską i zamek.
Szczegółowy plan śródmieścia znajdziecie tutaj i tutaj (mapa + opis zabytków)
Informacje, co warto zobaczyć w Lublinie, znajdziecie w tym folderze
oraz tutaj informator
Również sama lubelszyzna ma wiele do zaoferowania.
Aby poznać, co się kryje pod poszczególnymi ikonami na mapce powyżej, zapraszam tutaj
Zwiedzając lubelszczyznę samochodem, warto zatrzymać się w miejscach opisanych w tym tym informatorze
Dla pasjonatów turystyki rowerowej polecam ten informator
Także - pomimo bliskości jeziora koło ośrodka, w którym odbędzie się Zlot - zapraszam do zwiedzania naszego regionu
wojtas - 07-08-2014, 16:03
Renatko rozpieszczasz nas, dzięki za wskazówki.
Aga - 07-08-2014, 16:40
Skorzystamy na 100%
Dzięki
sieegurd - 07-08-2014, 21:12
Akurat wyruszamy w czwartek wczesnym rankiem i wpadniemy do znajomych w Krasnymstawie Kumpel mówi: "u nas w centralnej Polsce"
Seichan - 07-08-2014, 23:50
Zwiedzajcie, co się da. A jak się wszystkiego nie uda zobaczyć, to będzie pretekst, aby nas odwiedzić w kolejnym roku
Mam nadzieję, że informatory pozwolą Wam chociaż trochę zobaczyć zabytki lubelszczyzny i samego Lublina. W razie problemów, służę pomocą
cabaniarz - 08-08-2014, 16:08
A może jakaś kuchnia regionalna? Słyszałem tylko o cebularzu?
Czego warto spróbować na Lubelszczyźnie, czego nie ma w innych regionach?
Seichan - 08-08-2014, 18:31
Z potraw regionalnych, z którymi osobiście zetknęłam się dopiero na lubelszczyźnie są:
- cebularze,
- pierogi w różnych kombinacjach, ale chyba najbardziej charakterystyczne są te z kaszą gryczaną,
- gryczak (krupniak) - pieczone ciasto z farszem z kaszy gryczanej, białego sera, śmietany i masła, ale to bardziej na Roztoczu.
Warto też zajechać po koguty z Kazimierza Dolnego nad Wisłą.
Nie sprawdzałam, więc nie mogę z czystym sumieniem polecić, ale ponoć kuchnię regionalną serwują:
- gospoda Sielsko Anielsko (www.sielskoanielsko.pl )
- restauracja Ulice Miasta (http://www.ulicemiasta.pl ).
Na starówce lubelskiej jest sporo klimatycznych knajpek, każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego. Osobiście polecam Szewca, Czeskie piwnice (czeskie i słowackie piwa), Grodzką 15 (świeżo warzone piwo), Czarcią Łapę (tylko trochę za drogo).
mjsystem - 08-08-2014, 19:53
Seichan napisał/a: | Osobiście polecam Szewca, Czeskie piwnice (czeskie i słowackie piwa), Grodzką 15 (świeżo warzone piwo) |
Mniam, Bubu, słyszałeś?
JCH - 08-08-2014, 20:47
Seichan napisał/a: | Warto też zajechać po koguty | Na rosół
Juiceman - 09-08-2014, 13:48
Świtna robota, bardzo przydatne informacje:) Podziękować
Aga - 09-08-2014, 16:04
mjsystem napisał/a: | Seichan napisał/a: | Osobiście polecam Szewca, Czeskie piwnice (czeskie i słowackie piwa), Grodzką 15 (świeżo warzone piwo) |
Mniam, Bubu, słyszałeś? |
ja słyszałam !
|
|
|