Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] kilka problemów : gaśnie,obroty,biegi
LuxiMan - 08-08-2014, 21:24 Temat postu: [Cari 1.6] kilka problemów : gaśnie,obroty,biegi Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Carismy 1.6 1999 r. Po jakimś czasie zauważyłem kilka problemów które są dość irytujące.
Pierwsze z nich to:
1.Gaśnie:
Jadąc na zimnym silniku (odrazu po odpaleniu) podczas podjeżdzania ,nawracania ,nagłego hamowania jak wysprzęglam i puszczam noge z gazu to obroty spadają do zera i silnik gaśnie.
Jak samochód chwile pochodzi (nabierze temperatury) to chodzi wtedy dobrze żadnych problemów można wysprzeglać , nagle hamować i nie gaśnie.
2.Falujące obroty:
Na ssaniu trzymają sie idealnie 1,5 tysiąca gdy się nagrzeje skaczą między 700-900 przez co silnik dziwnie pracuje ma tzn. skoki (nie równą pracę). Dość rzadko przy cofaniu i dojeżdzaniu do skrzyżowań i gwałtownym hamowaniu skaczą na 1500 i stoją aż się ruszy potem znowu wracają do normy jest to tylko czasami ,ale jednak jest.
3.Zacinanie się obrotów:
Najczęściej problem ten występuje gdy mam wrzuconą 3-ójkę lub 4-kę i jak to się mówi trzeba szybko wyprzedzić obroty ponad 4,5 tysięcy i chcem zahamować (obroty zostają na 3 tysiące i wyje) nie spadają. Nie dzieje się to tylko wtedy gdy jeżdze jak to się mówi (ekonomicznie) 2 , 2,5 obrotów zmiana biegu nie więcej wtedy przy nawet gwałtownym hamowaniu obroty spadają.
4.Bieg 1-szy:
Ciężko wchodzi i dość wyczuwalny skok (szarpnięcie) po puszczeniu sprzęgła przy zmianie biegów na 1 ,2 i 3 (4 i 5 już normalnie -płynnie)
Tylko jedynka tak ciężko wchodzi dzieję się to przy zmianie z 2-jki na 1-jke oraz zmiany ze wstecznego musze pare razy wahlować dół góra żeby płynnie wskoczyła inaczej jakby ją coś blokowało inne biegi chodzą jak malinka.
Jakby ktoś znał odpowiedzi na moje pytania będe bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
LuxiMan
plecho1 - 08-08-2014, 21:55
4. Sprawdź stan oleju w skrzyni, ewentualnie dolej oraz sprzęgło do sprawdzenia.
1,2,3. Wyczyść przepustnicę i silniczek krokowy po czym odłącz akumulator w celu zresetowania komputera silnika. Jeśli to nie pomoże, to będziemy myśleć dalej.
Dodatkowo możesz sprawdzić błędy, jest to opisane tutaj http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
kamir - 09-08-2014, 07:37
LuxiMan, Odnośnie punktu 4 dodatkowo sprawdź tulejki wybieraka.
robertdg - 09-08-2014, 07:40
plecho1 napisał/a: | 1,2,3. Wyczyść przepustnicę i silniczek krokowy po czym odłącz akumulator w celu zresetowania komputera silnika. Jeśli to nie pomoże, to będziemy myśleć dalej. | Kontynuując, w tym miejscu po demontazu przepustnicy szczególną uwagę bym skierował na krokowca, pomierzył jego cewki (rezystancja uzwojeń przy temperaturze 20 stopni C ma byc rzedu trzydziestukilku omów) jezeli po montazu wszystkiego dalej będzie takie dziwne zachowanie to pomierzyłbym ciagłośc przewodów do ECU i sprawdził sterowanie ECU do krokowca
plecho1 napisał/a: | 4. Sprawdź stan oleju w skrzyni, ewentualnie dolej oraz sprzęgło do sprawdzenia. | Do listy dorzuciłbym, jeszcze kontrole stanu tulejek wybieraka
LuxiMan - 09-08-2014, 16:07
Panowie bardzo się ciesze że już mam tyle odpowiedzi i mniej więcej wiem gdzie mogą być dane problemy do sprawdzenia i wyeliminowania. Nie dodałem tylko że jestem zupełnym laikiem w sprawach mechanicznych
plecho1
jak sprawdzić olej w skrzyni biegów w którym miejscu się on znajduje (tylko się nie śmiejcie ,ale na prawdę nie wiem)?
sprzęgło raczej sam nie sprawdze bo trzeba co nie co odkręcać i się grzebać co nie? brak odpowiednich narzędzi.
z błędami czytałem ten opis więc z tym raczej też nie da rady.
kamir1
tulejki wybieraka tak samo nie mam pojęcią gdzie mogą być i jak sprawdzić czy są jeszcze dobre (widać coś na nich)?
robertdg
A wiec tak przepustnice została czyszczona (kolega mi to robił - szmata po wyczyszczeniu była cała czarna) krokowiec też wyjęty i czyszczony trochę to pomogło bo obroty już nie falują aż tak mocno z 1000 do 400 i prawie gasł - teraz już trzyma między 900 a 1000 tylko że właśnie nie trzyma stale tylko faluje minimalnie pomiędzy 1000 ,a 850 przez co silnik jak to się mówi troszkę nie ładnie pracuje brak tej płynnośći ,ale i tak już jest o wiele lepiej niż było,a może tak w carismach jest że obroty lekko falują i nie stoją np. na 1000 obrotach beż zadnej fali
Cewki nie sprawdzane nie znamy się aż tak żeby to zrobić.
"Do listy dorzuciłbym, jeszcze kontrole stanu tulejek wybieraka"
Z tymi tulejkami wybieraka czy mają one wpływ na przekładnie biegów bo już widze drugi komentarz w celu ich sprawdzenia i czy to na prawdę może pomóc?
Samochód dalej gaśnie przy wysprzęgleniu na zimmym silniku po tym zabiegu.
Ps.Zapomniałem dodać samochód jest z gazem może to ma jakieś znaczenie.
kamir - 09-08-2014, 16:46
LuxiMan, _TU_ masz wszystko opisane o tulejkach.
eve1988 - 09-08-2014, 17:09
1. Olej sprawdza sie odkrecajac korek wlewu oleju do skrzyni mozna wlozyc palec do srodka i jesli wyczuje sie olej to znaczy ze jest ok. Jesli nie to dolac oleju az sie zacznie wylewac tym otworem.
2. Obroty eh... temat rzeka. Wiele rzeczy ma na nie wplyw. Do tego co koledzy wyzej napisali dodac jeszcze mozna przeplywomierz, luz zaworowy, szczelnosc dolotu, a do tego masz jeszcze lpg.
Na poczatek odlacz aku na chwile aby zresetowac kompa i pojezdzij na benzynie aby sprawdzic czy te rzeczy sie dzieje na pb i lpg czy tylko na lpg.
Stan ukladu zaplonowego łatwo sprawdzic po zmroku lekko zraszajac cewki i kable wn woda. Jesli beda po nich skakac iskry to znaczy ze sa do wymiany.
A tak na koniec, mialem taki sam problem z plynna zmiana biegow, wygladalo to tak jakbym nie umial jezdzic. Problem znikl po regulacji instalacji gazowej ale niedlugo powrocil, dopiero po wyczyszczeniu przeplywomierza od pol roku mam spokoj z plynna zmiana biegow.
LuxiMan - 10-08-2014, 18:44
kamir
Z tulejkami wybieraka do sprawdzenia podjade do mechanika (znajomego) i się spytam ile by kosztowało to zrobić? Bo sam raczej nie będe się za to brał brak kanału i odpowiedniej wiedzy.
Koszt tak jak widziałem około 150 zł za komplet tych tulejek wybieraka na alledrogo.
eve1988
Spróboje znaleźć ten wlew oleju do skrzyni bo nie mam pojęcia gdzie on może być i sprawdze twoją metodą .
Z tym aku boje się jego odłączać bo czytałem gdzieś ,że poźniej podobno komputer szaleje i trzeba zastosować jakaś specjalną technikę uczenia 15 minut żeby silnik chodził na minimalnym obciążeniu ,a później wszystko włączyć (klima ,radio ,nawiewy) itd. to prawda?
Układ zapłonowy również sprawdzę jak tak,ale czy może przez to gasnąć autko po wysprzęglaniu gdy jest zimny?
Z tym na koniec dzięki że napisałeś o tym "płynna zmiana biegów" ja dokładnie czuje się tak samo jakbym nie umiał jeździć. W takim razie poszukam tego przepływomierza i wyczyszcze czym to najlepiej zrobić?
eve1988 - 10-08-2014, 20:03
1.Korek jest na boku skrzyni, od strony chlodnicy taki plastikowy motylek. Reka ciezko go odkrecic lepiej kombinerkami.
2. Nie ma czego sie bac przy odlaczaniu aku, ja nie stosuje tej metody nauki obrotow. Po prostu podłaczam go z powrotem i jade w trase jakies 15-20 km i wszystko sobie sam ustawia, ta nauka obrotow bardziej tyczy sie GDI, tylko szyby bedzie trzeba nauczyc sie otwierac i zamykac.
3. Może gasnąc przez kiepski stan ukladu zaplonowego. Swiece, kable i fajkocewki do sprawdzenia.
4. U mnie bylo tak ze jak puszczalem sprzeglo to czuc bylo silne szarpniecie tak jak bym za szybko sprzeglo puszczal na tych biegach co wspomniales.
Przez przypadek zajrzalem do przeplywki a tam bylo czarno, czujnik IAT zmienil kolor na czarny a siatka była tak zaklejona syfem ze otwory w niej byly zmniejszone o 1/4. Piszesz ze przepustnica byla brudna, to pewnie przeplywka jest w podobnym stanie.
Po czyszczeniu obroty szybciej spadaja po puszczeniu gazu, lepiej sie zbiera i nie szarpie.
Znajdziesz go na na tej grubej rurze co idzie od przepustnicy do filtra powietrza. prostokatne cos przykrecone 4 srubkami do obudowy filtra. ja go czyscilem zmywaczem do hamulcy.
LuxiMan - 13-08-2014, 18:35
eve1988
Ok z tym korkiem na boku skrzyni jakoś sobie poradzę metoda jest taka jak pisałeś (wkładamy palec jak będziemy czuć olej to znaczy że jest ok).
Przepsutnica i silniczek krokowy był czyszczony jakiś czas czy te odłączenie i podłączenie aku klemami da tu jeszcze jakąś pozytywną różnice? Bo boję się żeby nie było gorzej
Aaa właśnie jest jakaś prosta metoda sprawdzenia silniczka krokowego czy jest sprawny w 100%?
Ze swiecami ,kablami jakoś sobie poradze ,ale fajkocewki jak sprawdzić czy są w dobrym stanie?
Co do szarpienięcia tak dokładnie jest to wyczuwalne tylko na tych biegach co pisałem. Już wiem gdzie jest.T eraz tylko pytanie czy trzeba go wyjmowac i wtedy czyścić? Zmywaczem do hamulców o ludzie takich rzeczy to nie mam myślałem że wystarczy wyczyszczenie sprężarką (przedmuchanie).
GutFenix - 13-08-2014, 19:54
witam, co do obrotów, to może być popsute ecu...
ja właśnie wymieniłem. udało mi się dopaść o takich samych numerach więc nie trzeba było tykać immo i stacyjki.
miałem troche inny problem, kompletny brak ssania (zdarzyło mu się raz na ruski rok tak jak i nauka obrotów; wtedy wchodzi na ~3 tys. i schodzi do właściwych)
czyszczenie krokowego itd jak najbardziej dobrze zrobić, ale to ecu musi tym sterować a w Cari z tego co się naczytałem na forum jest to słaby punkt i robi różne wariacje
mateelv - 13-08-2014, 20:08
LuxiMan napisał/a: |
Z tym aku boje się jego odłączać bo czytałem gdzieś ,że poźniej podobno komputer szaleje i trzeba zastosować jakaś specjalną technikę uczenia 15 minut żeby silnik chodził na minimalnym obciążeniu ,a później wszystko włączyć (klima ,radio ,nawiewy) itd. to prawda?
|
A ja stosuję wspomnianą przez Ciebie naukę obrotów (mam 1.6), bo po odłączeniu akumulatora mi świrują. Za każdym razem poświęcam to 20 minut i wszystko później gra jak należy.
eve1988 napisał/a: | U mnie bylo tak ze jak puszczalem sprzeglo to czuc bylo silne szarpniecie tak jak bym za szybko sprzeglo puszczal na tych biegach co wspomniales.
Przez przypadek zajrzalem do przeplywki a tam bylo czarno, czujnik IAT zmienil kolor na czarny a siatka była tak zaklejona syfem ze otwory w niej byly zmniejszone o 1/4. Piszesz ze przepustnica byla brudna, to pewnie przeplywka jest w podobnym stanie.
Po czyszczeniu obroty szybciej spadaja po puszczeniu gazu, lepiej sie zbiera i nie szarpie.
Znajdziesz go na na tej grubej rurze co idzie od przepustnicy do filtra powietrza. prostokatne cos przykrecone 4 srubkami do obudowy filtra. ja go czyscilem zmywaczem do hamulcy. |
Aaaa, zrobię to, bo mam podobnie!
eve1988 - 13-08-2014, 20:23
Ze skrzynia to tak jak pisalem, jesli bedzie sie odrazu wylewal lub wyczujesz go palcem to jest ok.
Jak nie to dolac az sie wylewac zacznie.
A gdy kolega czyscil przepustnice i krokowca odpinal aku?
Powinno sie odpiac po czyszczeniu aby nauczyl sie jezdzic na czystej przepustnicy.
Jak odlaczysz akumulator to nic sie nie stanie, zdejmujesz kleme "+" na 15-20 sekund i podpinasz z powrotem. Odpalasz auto najlepiej na benzynie (jesli nie wiesz kiedy i czy poprawnie wyregulowana instalacja lpg) niech sobie pochodzi z 5-10 minut na wolnych obrotach a pozniej w droge na jakies 10-15 km i sam sobie wszystko ustawi.
Jak sprawdzic krokowiec w 100%... pomierzyc cewki szczegolow ci nie powiem, bo jeszcze nie mialem z nim problemow to nie zglembialem tematu. Ale inni uzytkownicy powinni pomoc
Fajkocewki. Podobnie jak przewody, jesli widac iskry na nich, lub jakies nadpalenia szczegolnie tam gdzie łaczy sie ze swieca.
Sprezarka to mozesz sobie dmuchac i dmuchac
Zmywacz do hamulcy dostaniesz w kazdym sklepie motoryzacyjnym za ok 10 zl puszka 500ml, jest to srodek w sprayu.
Przeplywomiez trzeba wyjac, jest to proste zdejmujesz ta gruba rure odkrecasz 4 srubki mocujace odpinasz wtyczke i jest twoj. A tak w ogole masz link
https://www.youtube.com/w...1&v=XYAwGq-A7ko
Sam proces baaardzo podobnie wyglada to w carismie.
U mnie za wolno obroty spadały i dlatego bylo czyc szarpniecie, teraz po puszczeniu gazu spadaja w mgnieniu oka.
A jeszcze jedno pytanie. Zawory regulowałes kiedys w aucie?
mateelv - 13-08-2014, 20:36
@eve - a czy przy czyszczeniu samego przepływomierza odłączałeś aku?
eve1988 - 13-08-2014, 20:58
Tak odlaczalem, zawsze jak cos robie przy aucie i ma to zwiazek z elektryka odlaczam.
EDIT. Chyba ze wymienam zarowki to nie
|
|
|