To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - [CS9 2.0DOHC] Denerwujące dźwięku z zawieszenia

adam1993 - 16-08-2014, 17:13
Temat postu: [CS9 2.0DOHC] Denerwujące dźwięku z zawieszenia
Witam wszystkich, od jakiegoś czasu delikatnie mówiąc irytują mnie dźwięki dochodzące na pewno z przodu. Niestety ni jak nie umiem opisać tego dźwięku więc nagrałem filmik na którym słychać owy dźwięk. :Filmik .
Czytałem wiele na ten temat aczkolwiek za wiele niewiadomych i za wiele części padło które to "mogą" powodować taki odgłos, a mianowicie : wahacz, przeguby, końcówki drążka, łożysko kolumny mcphersona.

Liczę że pomożecie mi zidentyfikować usterkę i powiecie co doprowadza mnie do szału, tak bym mógł to na szybko zamówić i oddać komuś kto się zna do wymiany :P .

Jestem zielony w sprawach mechaniki tak więc liczę się z krytyką ale i liczę na pomoc ; )

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

mjsystem - 16-08-2014, 17:29

adam1993 napisał/a:
Czytałem wiele na ten temat aczkolwiek za wiele niewiadomych i za wiele części padło które to "mogą" powodować taki odgłos, a mianowicie : wahacz, przeguby, końcówki drążka, łożysko kolumny mcphersona.

Filmik tylko do pobrania...
Niezbyt szczegółowo opisujesz problem. Nie lepiej zajechać za 20 zł na stację diagnostyczną? Na pewno zdiagnozują źródło nieprawidłowości. :wink:

adam1993 - 16-08-2014, 17:32

Dziękuję Ci bardzo za zainteresowanie się tematem. Filmik który zamieściłem wysłałem również do "mojego" mechanika który wyjechał do Norwegii i już wszystko wiem. Łożysko górnego mocowania amortyzatora < koszt +/- 30 zł tak więc temat do zamknięcia. Jeżeli ktoś będzie miał podobny problem wystarczy przeczytać ten temat.
mjsystem - 16-08-2014, 17:37

adam1993 napisał/a:
Dziękuję Ci bardzo za zainteresowanie się tematem. Filmik który zamieściłem wysłałem również do "mojego" mechanika który wyjechał do Norwegii i już wszystko wiem. Łożysko górnego mocowania amortyzatora < koszt +/- 30 zł tak więc temat do zamknięcia. Jeżeli ktoś będzie miał podobny problem wystarczy przeczytać ten temat

Niech zostanie. Pomoże może komuś na przyszłość. Fakt, że filmik nie jest w tym przypadku dobrym informatorem usterki. Zawsze jeżdżę do stacji diagnostycznej na szarpaki itd. Koszt niewielki, a diagnoza zazwyczaj pewna. Dobrze, że to tylko niewielka usterka, licząc łożysko. :wink:

Hornet - 16-08-2014, 20:01
Temat postu: Zawieszenie podczas deszczu
Od jakiegoś czasu mam dziwną przypadłość - podczas deszczu dochodzą mnie dziwne dźwięki z przedniego zawieszenia. Obstawiam lewą stronę, ale to może tylko złudzenie. Dźwięk ciężko określić - ni to skrzypienia, ni stukanie. Niedawno miałem przegląd, ale nic nie stwierdzili.
Miał ktoś coś podobnego ? W CBW podobnie miałem (i nie tylko ja), ale z tyłu i tam to ponoć sprężyny hałasowały, a tu nie wiem...

smk - 16-08-2014, 20:40

Ja mam, nic nie widać oczywiście. Obstawiam gumowy fartuch, który jest między sprężyną a siodłem.