To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - [EAx 97-04] Odklejające sie listwy drzwi

zecikk - 16-08-2014, 21:06
Temat postu: [EAx 97-04] Odklejające sie listwy drzwi
Mam problem w swoim Galancie. Juz takiego kupilismy i wlaczymy z tym ciagle. mianowicie ktos wykonujacy wczesniej naprawe szpachlarską (bo blacharska do za duze słowo) poprzyklejał listwy boczne na butapren. Oczywiscie to poodłaziło. I tak co troche walcze z nimi i podklejam coraz to nowymi klejami ale maksymalny osiagniety wynik wytrzymałosci to 3 tygodnie na kropelce w żelu. Czy moze ktos doradzic czym to przykleic raz a dobrze?? Dodam ze załozenie na ori spinki raczej bedzie ciezkie przez ta szpachle :/
apg2312 - 16-08-2014, 22:17

Klej do szyb samochodowych. Idealna sprawa :)
Tak przykładowo wygląda z firmy Boll
Zwykły
http://www.boll.pl/kleje-...amochodowych-93
Sprint - po godzinie można jechać
http://www.boll.pl/kleje-...owych-sprint-94
ale oczywiście inne firmy też taki specyfik produkują. Wurth na przykład.
Tylko musisz mieć wyciskacz do tub.

Sunderland86 - 17-08-2014, 10:07

Ja polecam taśmę dwustronną 3M, będzie trzymać jak diabeł sołtysa :-D
zecikk - 17-08-2014, 15:47

zobaczymy najpierw z klejem do szyb :)
apg2312 - 17-08-2014, 17:34

Taśma dwustronna jest dobra, żeby przykleić np. z tyłu napis "Mitsubishi". Ale do listw bocznych już raczej nieszczególnie ją bym polecał. To znaczy, jeśli listwy i zaczepy są w dobrym stanie, to można wspomóc je taśmą dwustronną. Ale jeśli np. spinki są pourywane, to zapomnij. Polecisz 140 czy szybciej na autostradzie, i bye.
W poprzednim aucie (WV Passat B3 1992) miałem listwy boczne na drzwiach właśnie przyklejone na klej do szyb. Przez 3 lata ani drgnęło.

robertdg - 17-08-2014, 22:38

apg2312 napisał/a:
Klej do szyb samochodowych. Idealna sprawa :)
Plastyk z którego wykonane sa listwy drzwiowe nie klei sie z masami na bazie poliuretanu
Taśma dwustronna grubsza niż standardowa z wurth'a albo 3M'a grubsza albo klej na innej bazie niż poliuretan no i próba (niestety poxipole tez nie kleją się z takim gatunkiem plastyku).

apg2312 - 18-08-2014, 02:26

robertdg napisał/a:
Plastyk z którego wykonane sa listwy drzwiowe nie klei sie z masami na bazie poliuretanu

Kilka razy na różnych warsztatach widziałem klejenie list właśnie klejem do szyb. Dlatego w moim Passacie właśnie na klej przykleiłem listwy. Zresztą właśnie na warsztacie mi to polecono. A pracowałem w sklepie/mieszalni lakierów samochodowych, nie miałem problemu żeby jakikolwiek klej, taśmę czy inny materiał w razie potrzeby zamówić.
Ale przyznaję że owszem, istnieje taka możliwość, że Mitsubishi stosuje na listwy boczne jakieś całkiem inny rodzaj plastiku, niż VW. Cóż, Carismę kupiłem w dobrym stanie, nic nie odlatuje, więc nie miałem okazji ani potrzeby cokolwiek w niej kleić.

Tomii - 18-08-2014, 09:29

Taśma dwustronna 3M 9mm ta grubsza z pianką między warstwami klejącymi do tego dobrze wyczyścić ze starego kleju krążkiem gumowym na wiertarko/wkrętarce, odtłuścić i musi trzymać.
robertdg - 18-08-2014, 22:28

apg2312 napisał/a:
robertdg napisał/a:

Kilka razy na różnych warsztatach widziałem klejenie list właśnie klejem do szyb. Dlatego w moim Passacie właśnie na klej przykleiłem listwy. Zresztą właśnie na warsztacie mi to polecono. A pracowałem w sklepie/mieszalni lakierów samochodowych, nie miałem problemu żeby jakikolwiek klej, taśmę czy inny materiał w razie potrzeby zamówić.
Ale przyznaję że owszem, istnieje taka możliwość, że Mitsubishi stosuje na listwy boczne jakieś całkiem inny rodzaj plastiku, niż VW. Cóż, Carismę kupiłem w dobrym stanie, nic nie odlatuje, więc nie miałem okazji ani potrzeby cokolwiek w niej kleić.
No cóz, chemii nie oszukasz, VW i podobnym może odpowiadać, ale kitajce sie wycwanili
nix - 27-12-2014, 19:19

Tomii napisał/a:
Taśma dwustronna 3M 9mm ta grubsza z pianką między warstwami klejącymi do tego dobrze wyczyścić ze starego kleju krążkiem gumowym na wiertarko/wkrętarce, odtłuścić i musi trzymać.

masz na mysli jakis konkretny model (np. ten ) czy ogólnie szerokość 9mm grubośc min 1mm? Akrylowe?

Tomii - 27-12-2014, 19:37

Nie mogę teraz znaleźć ale 6mm wystarczy po 2 paski na listwę:

http://allegro.pl/tasma-d...4913619929.html

nix - 27-12-2014, 19:46

Dzięki wiem czego szukać w takim razie.
Hugo - 14-01-2015, 21:19

Jaką najlepszą taśmę dwustronną możecie polecić do listew na drzwiach, dokładek progów itp.? Ta co wyżej?
tresorex - 14-01-2015, 22:36

Niestety z listewkami w galu nie jest tak łatwo. Też miałem problem jak je zdjąłem żeby dać do malowania jak mi je ktoś przerysał na parkingu.

Listewka w przekroju ma taki kształt:

Danie taśmy w miejscach zaznaczonych na zielono nic nie daje bo ma bardzo małą powierzchnię styku z listewką (na listwie są podłużne żeberka). Ja przykleiłem je na jakiś klej, teraz nie pamiętam czy vinylowy czy jakiś pvc - poszukam opakowania i dopiszę) i trzyma całkiem dobrze. Taśmą dwustronną podkleiłem tylko z przodu i z tyłu listewki bo tam powierzchnia była płaska :)

nix - 14-01-2015, 22:37

Hugo napisał/a:
Jaką najlepszą taśmę dwustronną możecie polecić do listew na drzwiach, dokładek progów itp.? Ta co wyżej?

Co masz na myśli?

Własnie oczekuję na paczkę, jedyne co mogę podpowiedzieć jak jesteś zainteresowany to że taniej niż na aledrogo (pomimo wysyłki za 17zł)znalazłem tutaj