Galant - Ogólne - [EAx 97-04] Odklejające sie listwy drzwi
zecikk - 16-08-2014, 21:06 Temat postu: [EAx 97-04] Odklejające sie listwy drzwi Mam problem w swoim Galancie. Juz takiego kupilismy i wlaczymy z tym ciagle. mianowicie ktos wykonujacy wczesniej naprawe szpachlarską (bo blacharska do za duze słowo) poprzyklejał listwy boczne na butapren. Oczywiscie to poodłaziło. I tak co troche walcze z nimi i podklejam coraz to nowymi klejami ale maksymalny osiagniety wynik wytrzymałosci to 3 tygodnie na kropelce w żelu. Czy moze ktos doradzic czym to przykleic raz a dobrze?? Dodam ze załozenie na ori spinki raczej bedzie ciezkie przez ta szpachle :/
apg2312 - 16-08-2014, 22:17
Klej do szyb samochodowych. Idealna sprawa
Tak przykładowo wygląda z firmy Boll
Zwykły
http://www.boll.pl/kleje-...amochodowych-93
Sprint - po godzinie można jechać
http://www.boll.pl/kleje-...owych-sprint-94
ale oczywiście inne firmy też taki specyfik produkują. Wurth na przykład.
Tylko musisz mieć wyciskacz do tub.
Sunderland86 - 17-08-2014, 10:07
Ja polecam taśmę dwustronną 3M, będzie trzymać jak diabeł sołtysa
zecikk - 17-08-2014, 15:47
zobaczymy najpierw z klejem do szyb
apg2312 - 17-08-2014, 17:34
Taśma dwustronna jest dobra, żeby przykleić np. z tyłu napis "Mitsubishi". Ale do listw bocznych już raczej nieszczególnie ją bym polecał. To znaczy, jeśli listwy i zaczepy są w dobrym stanie, to można wspomóc je taśmą dwustronną. Ale jeśli np. spinki są pourywane, to zapomnij. Polecisz 140 czy szybciej na autostradzie, i bye.
W poprzednim aucie (WV Passat B3 1992) miałem listwy boczne na drzwiach właśnie przyklejone na klej do szyb. Przez 3 lata ani drgnęło.
robertdg - 17-08-2014, 22:38
apg2312 napisał/a: | Klej do szyb samochodowych. Idealna sprawa | Plastyk z którego wykonane sa listwy drzwiowe nie klei sie z masami na bazie poliuretanu
Taśma dwustronna grubsza niż standardowa z wurth'a albo 3M'a grubsza albo klej na innej bazie niż poliuretan no i próba (niestety poxipole tez nie kleją się z takim gatunkiem plastyku).
apg2312 - 18-08-2014, 02:26
robertdg napisał/a: | Plastyk z którego wykonane sa listwy drzwiowe nie klei sie z masami na bazie poliuretanu |
Kilka razy na różnych warsztatach widziałem klejenie list właśnie klejem do szyb. Dlatego w moim Passacie właśnie na klej przykleiłem listwy. Zresztą właśnie na warsztacie mi to polecono. A pracowałem w sklepie/mieszalni lakierów samochodowych, nie miałem problemu żeby jakikolwiek klej, taśmę czy inny materiał w razie potrzeby zamówić.
Ale przyznaję że owszem, istnieje taka możliwość, że Mitsubishi stosuje na listwy boczne jakieś całkiem inny rodzaj plastiku, niż VW. Cóż, Carismę kupiłem w dobrym stanie, nic nie odlatuje, więc nie miałem okazji ani potrzeby cokolwiek w niej kleić.
Tomii - 18-08-2014, 09:29
Taśma dwustronna 3M 9mm ta grubsza z pianką między warstwami klejącymi do tego dobrze wyczyścić ze starego kleju krążkiem gumowym na wiertarko/wkrętarce, odtłuścić i musi trzymać.
robertdg - 18-08-2014, 22:28
apg2312 napisał/a: | robertdg napisał/a: | Plastyk z którego wykonane sa listwy drzwiowe nie klei sie z masami na bazie poliuretanu |
Kilka razy na różnych warsztatach widziałem klejenie list właśnie klejem do szyb. Dlatego w moim Passacie właśnie na klej przykleiłem listwy. Zresztą właśnie na warsztacie mi to polecono. A pracowałem w sklepie/mieszalni lakierów samochodowych, nie miałem problemu żeby jakikolwiek klej, taśmę czy inny materiał w razie potrzeby zamówić.
Ale przyznaję że owszem, istnieje taka możliwość, że Mitsubishi stosuje na listwy boczne jakieś całkiem inny rodzaj plastiku, niż VW. Cóż, Carismę kupiłem w dobrym stanie, nic nie odlatuje, więc nie miałem okazji ani potrzeby cokolwiek w niej kleić. | No cóz, chemii nie oszukasz, VW i podobnym może odpowiadać, ale kitajce sie wycwanili
nix - 27-12-2014, 19:19
Tomii napisał/a: | Taśma dwustronna 3M 9mm ta grubsza z pianką między warstwami klejącymi do tego dobrze wyczyścić ze starego kleju krążkiem gumowym na wiertarko/wkrętarce, odtłuścić i musi trzymać. |
masz na mysli jakis konkretny model (np. ten ) czy ogólnie szerokość 9mm grubośc min 1mm? Akrylowe?
Tomii - 27-12-2014, 19:37
Nie mogę teraz znaleźć ale 6mm wystarczy po 2 paski na listwę:
http://allegro.pl/tasma-d...4913619929.html
nix - 27-12-2014, 19:46
Dzięki wiem czego szukać w takim razie.
Hugo - 14-01-2015, 21:19
Jaką najlepszą taśmę dwustronną możecie polecić do listew na drzwiach, dokładek progów itp.? Ta co wyżej?
tresorex - 14-01-2015, 22:36
Niestety z listewkami w galu nie jest tak łatwo. Też miałem problem jak je zdjąłem żeby dać do malowania jak mi je ktoś przerysał na parkingu.
Listewka w przekroju ma taki kształt:
Danie taśmy w miejscach zaznaczonych na zielono nic nie daje bo ma bardzo małą powierzchnię styku z listewką (na listwie są podłużne żeberka). Ja przykleiłem je na jakiś klej, teraz nie pamiętam czy vinylowy czy jakiś pvc - poszukam opakowania i dopiszę) i trzyma całkiem dobrze. Taśmą dwustronną podkleiłem tylko z przodu i z tyłu listewki bo tam powierzchnia była płaska
nix - 14-01-2015, 22:37
Hugo napisał/a: | Jaką najlepszą taśmę dwustronną możecie polecić do listew na drzwiach, dokładek progów itp.? Ta co wyżej? |
Co masz na myśli?
Własnie oczekuję na paczkę, jedyne co mogę podpowiedzieć jak jesteś zainteresowany to że taniej niż na aledrogo (pomimo wysyłki za 17zł)znalazłem tutaj
|
|
|