To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Opoznienie tylnych czujnikow parkowania

mhds - 19-08-2014, 20:16
Temat postu: Opoznienie tylnych czujnikow parkowania
Witam,
Czy ktos zauwazyl moze duze opoznienie tylnych czujnikow parkowania w swoim ASX ? Posiadam wersje Invite 1.6 gdzie tylne czujniki byly na wyposazeniu. Cofajac, trzeba bardzo uwazac, bo ciagly sygnal dzwiekowy potrafi pojawic sie od razu (bez coraz szybszego pikania wraz z malejaca odlegloscia od przeszkody) i wczoraj oparlem sie o sciane garazu... W moim przypadku jest to niezalezne od rodzaju przeszkody (sciana, inny samochod, slupek itd). Czy zauwazyliscie podobny defekt fabrycznych czujnikow, moze mozna je wymienic ? Stara Skodzina przyzwyczaila mnie do nonszalancji podczas cofania, w ASX czuje spora niepewnosc...
Pozdrawiam

Wedrowiec - 19-08-2014, 20:19

Tak, są tragiczne.
skiman - 20-08-2014, 10:16

ano wlasnie!!!:( mam swojego ASXa juz 1,5 roku i te fabbryczne czujniki sa w praktyce nie do uzytku,poprzednio mialem L200 i czujniki wynegocjowalem przy zakupie i choc byla to jakas chinszczyzna to byly w porownaniu z obecnymi leprze o lata swietlne.Zastanawiam sie czy mozna zlozyc reklamacje w ASO?
BaRiBaL - 20-08-2014, 19:39

Reklamujcie. Ja od ponad półtora roku parkuję tyłem na słuch w garażu - moje działają ok.
Ten temat już chyba się kiedyś tu pojawił...

kola12 - 26-08-2014, 14:23

Moje fabryczne czujniki też działają ok - czyli "pikają" wolniej i w miarę zbliżania się do przeszkody coraz szybciej aż do ciągłego sygnału. Stąd wniosek, że wasze nadają się do reklamacji
alfredo - 27-08-2014, 09:49
Temat postu: Re: Opoznienie tylnych czujnikow parkowania
mhds napisał/a:
Witam,
Czy ktos zauwazyl moze duze opoznienie tylnych czujnikow parkowania w swoim ASX ? Posiadam wersje Invite 1.6 gdzie tylne czujniki byly na wyposazeniu. Cofajac, trzeba bardzo uwazac, bo ciagly sygnal dzwiekowy potrafi pojawic sie od razu (bez coraz szybszego pikania wraz z malejaca odlegloscia od przeszkody) i wczoraj oparlem sie o sciane garazu... W moim przypadku jest to niezalezne od rodzaju przeszkody (sciana, inny samochod, slupek itd). Czy zauwazyliscie podobny defekt fabrycznych czujnikow, moze mozna je wymienic ? Stara Skodzina przyzwyczaila mnie do nonszalancji podczas cofania, w ASX czuje spora niepewnosc...
Pozdrawiam

Mam to samo.
Zdarza się że 'tyłuję' szybciej niż czujniki zareagują zmianą dźwięku i ostatecznie słyszę już tylko ciągły sygnał.
Ja się przyzwyczaiłem.
Nie widzę powodów do narzekań - dzięki temu jestem bardziej ostrożny przy manewrach.

juras2013 - 28-08-2014, 06:25
alfredo napisał/a:
Mam to samo.
Zdarza się że 'tyłuję' szybciej niż czujniki zareagują zmianą dźwięku i ostatecznie słyszę już tylko ciągły sygnał.
Ja się przyzwyczaiłem.
Nie widzę powodów do narzekań - dzięki temu jestem bardziej ostrożny przy manewrach.

Ja mam miernik ciśnienia tętniczego, który pokazuje za wysokie ciśnienie. Przyzwyczailem się do tego dzięki czemu bardziej dbam o siebie bo ciagle mysle ze mam za wysokie ciśnienie.
Co za bzdury!!!!!!!!!!!!
Ma dzialac prawidłowo żeby kierowca miał w miare wiarygodny "obraz" tego co może być za samochodem - odleglosc od przeszkody.
W innym przypadku czujniki nie sa potrzebne bo bez nich człowiek jest bardziej ostrożny.
Jeśli nie wie ile ma jeszcze miejsca to się czai i manewruje ostrożniej.

Pzdr.

alfredo - 04-09-2014, 21:06
juras2013 napisał/a:
Ja mam miernik ciśnienia tętniczego, który pokazuje za wysokie ciśnienie. Przyzwyczailem się do tego dzięki czemu bardziej dbam o siebie bo ciagle mysle ze mam za wysokie ciśnienie.
Co za bzdury!!!!!!!!!!!!

Juras, nie spinaj się tak.

Sam piszesz 'żeby kierowca miał w miare wiarygodny "obraz" tego co może być za samochodem'. Te czujniki dają w miarę wiarygodny obraz.

Może ktoś, kto ma auto na gwarancji spróbuje zgłosić serwisowi.
Jeśli serwis 'wyreguluje ostrość obrazu', to może się innym przyda wiadomość, że da się.

Póki co zalecam ostrożność i więcej dystansu - dosłownie i w przenośni (zwłaszcza Jurasowi) . :wink:

juras2013 - 05-09-2014, 06:17

Nie spinam się zbytnio :)
Mnie chodziło o to, ze jeśli cos nie działa prawidłowo to można narzekać i jeśli jest na gwarancji to należy to zgłosić.
Po prostu, nie polecam cieszenia się z czegoś co nie działa prawidłowo.
Ja mam czasem opóźnienia na przednich czujnikach, ale wiem, że za szybko podjechałem i muszę chwilę odczekać żeby zadziałały prawidłowo.
Niestety, do czujników nie powinno się mieć całkowitego zaufania ponieważ są elementy naszej infrastruktury których czujniki nie wykrywają prawidłowo albo wcale.
Ja mam takie rurki na parkingu pod pracą których czujniki nie widza mimo że są one prawie w osi czujników - białe i zbyt cienkie a może i zbyt gładkie
Pzdr.

Kibloo - 05-09-2014, 10:25

proponuję telefon do RTFM, zazwyczaj szybkość czujników ultradźwiękowych jest odpowiednia do szybkości cofania nie większej niż 5 km/h (u mnie w Carnivalu jest to ewidentnie zapisane w instrukcji użytkownika) jedziesz szybciej- czujnik nie nadąża analizować odległości (czujnik jest impulsowy, a nie ciągły) i tyle w temacie... w skrócie TTTM

pozdrowienia

mhds - 09-09-2014, 11:08

Kibloo napisał/a:
proponuję telefon do RTFM

reading is cheating :)

U mnie najwyrazniej jest cos nie tak. Czasami nawet przy postoju (przy scianie) z wrzuconym wstecznym czujniki zwyczajnie nie piszcza. Zaczynaja dopiero dzialac gdy odrobine sie porusze do tylu (oczywiscie piszczy od razu na ciagly).
Sprobujcie wrzucic wsteczny przy wylaczonym silniku i podejdzcie na tyl auta zblizajac "cos" do czujnika. U mnie "przeszkoda" (karton) czasami wogole nie powoduje piszczenia.

Mam porownanie do sluzbowych vagow i toyoty - tam czujniki dzialaja bardzo dobrze, niezaleznie od predkosci cofania (w granicach rozsadku). Bede niedlugo na przegladzie to zglosze reklamacje.

Pozdrawiam

Kibloo - 09-09-2014, 12:01

mam podobny problem w scenic'u, ale tam mam najtańsze czujniki z alledrogo... może sprawdź co ci tam chłopaki od dealera wsadzili? ;-)
sla - 10-09-2014, 20:08

Przecież wiadomo, ze wsadzili najtańsze jakie mogli.
mhds - 13-09-2014, 09:34

sla napisał/a:
Przecież wiadomo, ze wsadzili najtańsze jakie mogli.

A to nie tak że taka wersja przychodzi już z fabryki ? Przecież dealer nie zamawia najniższej wersji i nie doposaża we własnym zakresie nawigacji, ksenonów, automatycznych wycieraczek itd...

W moim przypadku czujniki nie byly przedmiotem negocjacji z dealerem tylko taka jest wersja w katalogu.
Pozdrowienia

widmo - 13-09-2014, 11:17

Ja mam wersję ASX z 2010 r. z fabrycznie zainstalowanymi czujnikami. Nigdy nie było z nimi żadnych problemów. Po lekturze tego tematu aż zacząłem baczniej zwracać uwagę na ich działanie i czas reakcji ale nie ma się do czego przyczepić. Ostrzegają kiedy powinny a sygnał ciągły załącza się w jeszcze bezpiecznej odległości od przeszkody. A skoro tak to Tobie radziłbym reklamować i nie męczyć się z czymś co z założenia ma za zadanie ułatwiać codzienną eksploatację auta a nie przeszkadzać i denerwować.
Pozdrawiam