Pajero III - [3.2 DID] Skrzynia biegów
spox73 - 20-08-2014, 09:46 Temat postu: [3.2 DID] Skrzynia biegów Witam.
Więc jest tak - zimne Pajero, włączam automat na D i nic.... Czekam i nic. Następnie dodaję lekko gazu i załączenie i nagłe ruszenie. I tak mniej więcej raz w tygodniu od miesiąca.
Dziś za po ruszeniu (normalnym) skrzynia nie chciała się przerzucić wyżej, i mknąłem polną drogą z 2,5 tys obr, więc ją przerzuciłem na manual i ... dalej nic. Zaświeciła się tylko dioda N i mrugała. Po zatrzymaniu do przodu nic, za to mogłem jechać do tyłu (dobre i to). Po przerzuceniu na D cały czas mrugała dioda N.
Po wyłączeniu silnika i odpaleniu go na nowo, skrzynia pracuje jakby nigdy nic się nie stało.
Szybka wizyta u mechanika i podłączenie maszynki do kodów i mu wyskoczyło że to błąd 2 biegu.
Jego diagnoza -spuścić płyn i sprawdzić czy nie ma opiłków - jeśli są to uszkodzenie mechaniczne, jeśli nie ma to elektroniczno-elektryczne. W obu przypadkach będzie bolało.
Radźcie co robić.
Dodam jeszcze - olej sprawdzony, nie jedzie spalenizną ani nie jest czarny.
Szyszkowa - 22-08-2014, 19:49
A ile go jest ? Nie za mało ?
Hubeeert - 22-08-2014, 22:07
Nie musi być czarny, wystarczy, że jest nie taki jak być powinien i się pieni na przykład.
Jaki olej masz w skrzyni?
spox73 - 24-08-2014, 11:02
Olej Shell jakiś tam cud-miód i orzeszki ziemne. Tak mnie zapewniał facet, który wymieniał (zrobił już dziesiątki Pajer). Przebieg na oleju ok jakieś 41 tys.
Chyba kupię olej w e-pajero i zmienię. Trochę drogo, ale... itak wyjdzie taniej jak ma się za chwilę cos posypać.
Hubeeert - 24-08-2014, 22:16
Ten Shell to ATF?
maro55 - 24-08-2014, 22:42
Nie musi być z e-pajero. Wystarczy by tylko był odpowiednio dobrany (ATF, Dexron III), no i jakiejś szacownej marki (np. Motul). No i ważne by go zmieniać (w przypadku Pajero bodajże co 45 tys km) regularnie, no i pilnować by go była właściwa ilość.
spox73 - 25-08-2014, 19:37
Wiem, że tutaj są 2 szkoły. Jedna mówi lej taki olej żeby był zgodny ze specyfikacją, druga Diaqueen.
Chyba wybiorę 2 opcję (droższą) i zobaczymy co się zdarzy. Średnio robię 20 tys rocznie, więc za jakieś 2 lata będzie raport.
Na razie znalazłem rozwiązanie - po porannym uruchomieniu 2-3 minuty daje mu żeby sobie pochodził a później włączam skrzynię i na razie bangla.
techsm - 25-08-2014, 22:24
Cytat: | Chyba kupię olej w e-pajero i zmienię. Trochę drogo, ale... itak wyjdzie taniej jak ma się za chwilę cos posypać. |
Trochę drogo ?!
Łupanie klienta na całego ...
Zapytaj: http://sklep.mitsustyle.pl/
Kupuję tam oryginały, taniej niż w ASO.
spox73 - 08-09-2014, 19:51
Zaraz będę zmieniał olej w skrzyni. Jakieś sugestie, porady w stylu unikaj tego czy tamtego, ten olej sprawdzony i dobra cena.
|
|
|