To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] wymiana wahaczy - tak zeby było nie drogo

darek10033 - 21-08-2014, 12:47
Temat postu: [Carisma] wymiana wahaczy - tak zeby było nie drogo
muszę wymienić wahacze i nie wiem na jaką firme sie zdecydować tak zeby nie było drogo a były dobre moze jakieś sugestie??
robertdg - 22-08-2014, 07:50

Cały wachacz to nie jest dobra i tania opcja (chyba że chińskie) kosztuje 250-350zł z dobrago zmiennika (Moog, ruville, febi, meyle) za cene jednego markowego wahacza będziesz miał 2 chińskie, ale tutaj nei ma reguły ile mozna na nim przejechac, jezeli z technicznego punktu widzenia wachacz jest cały i nei kombinowany to wymień sworzeń/sworznie, tulejk/tulejki, zrób geometrię i śmigaj dalej.
Z doborem sworzni trzeba uważać względem sposobu montazu (średnica prasowania, sposób montazu do zwrotnicy) z zamienników dobre sa produkty "555" Moog CTR Lemforder

zuzia_juchy - 09-10-2014, 10:38

Ja wymieniałem wahacz prawy przedni w zeszłym roku (zdecydowałem się na tani zamiennik), w tym roku już sworzeń w kwietniu w nim wymieniłem i niestety robota na marne bo znowu muszę wymienić ale tym razem się chyba zdecyduję na wymianę całego wahacza ale markowego, pytanie jaki powinienem wahacz kupić żeby mieć na trochę spokoju?
rasiak1980 - 09-10-2014, 17:57

a ja kupiłem blue pinta i zrobiłem na nim 60 tyś i luzów nie było ;) jedyny mankament to auto nie prowadziło już się jak po nitce jak na starych ori wahaczach i dość mocno koła się zbiegły także zbieżność musiałem robić
xluki - 10-10-2014, 05:41

zuzia_juchy, a nie lepiej wymienić sam sworzeń? Co oryginalny wahacz to ori. Ja u siebie mam sworznie MOOG i tuleje poliuretanowe. Śmigam już rok i zero luzów.
zuzia_juchy - 13-10-2014, 19:35

Już zaryzykowałem 2 razy, raz wahacz tani, później sworzeń też tani i tylko czas i pieniądze w błoto wywalone, tym razem chce wymienić na coś dobrego żebym znowu na wiosnę nie musiał stawiać auta na warsztat. Zdecydowałem się na ruville, zobaczymy czy takie dobre jak chwalą.
Centosz - 14-10-2014, 19:02

xluki gdzie kupowałes poliuretany i jaki koszt jeśli można wiedzieć? :wink:
MichciuGT - 14-10-2014, 19:29

ja u siebie wymieniłem miesiąc temu prawy przedni wahacz, nowy jest firmy dassel, zobaczymy jak długo pojeździ...
xluki - 14-10-2014, 19:40

Poliuretany kupywałem tutaj...
http://poliuretany.olkusz.pl
Za komplet na dwa wahacze zapłaciłem 170zł i uważam, że to bardzo dobra cena bo normalne tuleje wyjdąpodobnie.