To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Holowanie Lancerem 1.8 bez haka

RalfPi - 25-08-2014, 13:55
Temat postu: Holowanie Lancerem 1.8 bez haka
Hej,
informacyjnie (pewnie tylko dla młodszych)... Lancerem można holować inne pojazdy.
Ma przystosowane do tego dwa ucha holownicze - jedno wkręcane w gwint zakryty zaślepką po prawej stronie zderzaka - należy mocno dokręcić ucho, wykorzystując np. klucz (na zasadzie przekładni/dźwigni) - ucho to znajduje się w pokrowcu razem z kluczami.

Drugie ucho znajduje się po lewej stronie pod zderzakiem i jest przyspawane do "elementu nośnego karoserii".

Luk - 26-08-2014, 01:08

Hmm... A czy jakikolwiek samochód sprzedawany w Europie nie ma możliwości holowania i bycia holowanym..? Wkręcane haki funkcjonują już jakieś 15 lat... :)
RalfPi - 26-08-2014, 06:48

Wiesz Luk - zawsze musi być ten pierwszy raz. Ja poszukiwałem wczoraj tej odpowiedzi 20 min w Necie...
Uwex - 26-08-2014, 08:59

RalfPi- a instrukcja ?
krzychu - 26-08-2014, 10:26

Uwex napisał/a:
RalfPi- a instrukcja ?

A gdzie ma być jak nie w koszu? :finga:

Swoją drogą u mnie jest dość skomplikowana instrukcja ponieważ producent podaje aby obwiązać linkę jakaś ścierką aby nie porysować dokładki przedniej do zderzaka... Poza tym z przodu są 2 mocowania jeden tylko do umocowania samochodu na lawecie drugi tylko do holowania... Warto sobie to sprawdzić...

RalfPi - 26-08-2014, 12:33

Do instrukcji czasami zaglądam - ale z rzadka. Komputer zawsze pod ręką.. a instrukcja nie. Dziwi mnie, że tak oczywistej odpowiedzi nie potrafiłem znaleźć.. od ręki :shock:
robertdg - 27-08-2014, 07:46

RalfPi napisał/a:
Do instrukcji czasami zaglądam - ale z rzadka. Komputer zawsze pod ręką.. a instrukcja nie. Dziwi mnie, że tak oczywistej odpowiedzi nie potrafiłem znaleźć.. od ręki :shock:
Gdybyś wywlekł instrukcje obsługi to bys znalazł "od ręki" :P Czynności holownicze nie sa wykonywane na codzień, ale powinno sie o tym wiedzieć gdy np potrzebne jest umieszczenie auta na lawecie a nie kazdy kierowca autolawety potrafi prawidłowo zapiąc wciągarke. Czasem wydaje się logicznym pochylić sie pod auto i zerknąc czy aby nie ma tam jakiegoś zaczepu pod zderzakiem ;-)
piomic - 30-08-2014, 12:43

To tylko ja jestem jakiś nienormalny, że chciałem wiedzieć po co nowa Renówka (lata temu) ma łatki na zderzakach? Zaglądłem i teraz już przy następnych się nie zastanawiam za co holować bez instrukcji...