To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Remont

Maciek940502 - 31-08-2014, 21:23
Temat postu: [Cari 1.9TD] Remont
Witam.
A więc chciałbym się dowiedzieć ile może mnie wyniesć koszt PEŁNEGO remontu silnika.
Co mam na mysli? A więc wymiana wszystkich simeringów, pierscieni, uszczelniaczy zaworów, zaworów, panewki, uszczelka pod głowicę, planowanie głowicy... no wszystko nowe :)
Autko nie rdzewieje, dół zdrowy jakby z salonu wyszedł :D

Może ktos już z Was to robił i zna mniej więcej cenę częsci ze SREDNIEJ półki.

Chciałbym też wymienić CAŁE zawieszenie... tnz. amorki, sprężyny (przód tył), wszystkie wachacze (nie chodzi mi o wprasowywanie sworzni bo mam tak rozbite otwory na nie, że trzeba było już je spawami łapać ;/),łączniki, gumy stabilizatorów, do tego nowe sruby mimosrodowe na tył do regulacji geometrii.

Jeżeli ktos umiałby mi podać orientacyjnie cenę regeneracji silnika i kompletej wymiany zawieszenia przód i tył byłbym bardzo wdzięczny bo jeszcze TROCHĘ muszę tym autkiem pojeździć :) no i mam do niego sentyment... moje pierwsze autko, które nie sprawia problemów od kiedy je dostałem.

robertdg - 01-09-2014, 08:05

Silnika dopóki się nie wyciągnie i nie rozbierze to cięzko mówic o kosztach przez oględzinami, jednak musisz się nastawić na koszt rzedu conajmniej 2,5tyś zł jednak czy z tego silnika aż tak cieknie, dymi, ledwo zipie, że trzeba mu robić generalny remont :?:
Wahacze przednie z dobrego zmiennika to okolica 500zł, komplet amortyzatorów koło 600-700zł, komplet tulei tylnych ze śrubami mimosrodowymi to wydatek rzędu 450zł, za wymiane zawieszenia w regulacją geometrii myśle, że przedział 800-1000zł byłby realny (zaleznie od utrudnień montazowych)

eve1988 - 01-09-2014, 19:52

Ty tak na serio :?:
Koszt takiego remontu pewnie przekroczy wartosc samochodu ;)

Maciek940502 - 02-09-2014, 09:06

Ehhh... pewnie że przekroczy ;x
Chciałbym temu autu dać drugie życie, ale z tego co widzę to dużo $$$ na to pójdzie.

Autko ogólnie głosno chodzi, skrzynia jest do regeneracji (dodatkowo zapomniałem wspomnieć chyba...), ciężko pali a zawieszenie jest totalnie wybite i auto chodzi po całej drodze :(

No cóż jak remont ma przekroczyć wartosć samochodu bez klimy, ABS, ESP (podstawy jak na te czasy) to chyba lepiej odkładać na cos lepszego nowszego co?

eve1988 - 02-09-2014, 09:19

Wedlug mnie lepiej sprzedac to auto, za cene adekwatna do stanu technicznego dozbierac kase i rozejzec sie za nowszym. Podejzewam ze na 5tys bys sie nie zamknal.
jesli chcesz zostac, przy cari to za 6-7 tys mozna juz trafic na polifta.

Maciek940502 - 03-09-2014, 23:33

Tak tylko, że to "lift" już mi się tak nie podobają jak ta moja Cari... nie mają "tego czegos" xD Ale dziękuję wszystkim za rady i opinie :)