Pajero III - Kod 22 kontrolka sc
snajpielec - 07-09-2014, 17:52 Temat postu: Kod 22 kontrolka sc Mruga mi kontrolka SC, pomaranczowa w środku zmiany napędów i czerwona SRS pali na stałe. Zbadałem metodą chałupniczą i wybija mi kod 22 kontrolką od ABSu i tą srodkową w napedach. Samochód jest w trybie awaryjnym, nie zmienia napędów i troche szarpie lekko przy przezucaniu z D na R i na odwrót. Stało sie to nagle po wrzuceniu R. Dzień wcześniej wymieniałem olej, czy mogł mi mechanior zruszyć jakiś kabelek czujnik. gdzie szukać przyczyny???
bluecd - 08-09-2014, 09:41
u mnie tak sie zrobilo-przelozylem bezpieczniki (brak styku gdziestam) i wrocilo do normy.
zbyszekm2 - 08-09-2014, 16:12
Hm. Moze byc zbieg okolicznosci. Blad 22 tobrak synchronizacji, ale moze byc cos innego, okaze sie jak podlaczysz kompa.
Jak skrzynia jest w trybie awaryjnym payli sie jednoczesnie d i n.
taliban020 - 25-10-2014, 11:58
Miałem to samo, kiedy znalazłem na internecie dość nietypowy sposób kasowania tego błędu z napędami, wygląda to następująco. Wsiadasz do samochodu, przekręcasz kluczyk na pierwszy stopień, wrzucasz na skrzyni luz (N), zaciągasz ręczny, puszczasz hamulec, i gałką od reduktora, zaczynając od napędu na 2 koła (2H), przełączasz na każdy napęd po kolei (2H, 4H, 4HLC, 4LLC) następnie wracasz kolejno 4LLC, 4HLC, 4H, 2H i powtarzasz całą czynność jeszcze raz to samo, i jak wrócisz do napędu 2H po całym tym procesie odpalasz samochód wrzucasz napęd 4H i kontrolki od napędu wracają do normy.
Ten proces pomaga również gdy świeci się kontorlka od kontroli trakcji i nie da się jej wyłączyć.
Sposób przetestowany, u mnie pomogło.
|
|
|