To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Hamulec ręczny - łapie jedno koło

DyrmaZasadniczo - 08-09-2014, 11:13
Temat postu: [Cari 1.6] Hamulec ręczny - łapie jedno koło
Panowie,

Przekopałem (a przynajmniej tak mi sie wydaje) forum i nie moge znaleźć odpowiedzi.
Na początku ręczny łapał mi słabo więc tunel w góre, podciągnąłem linke i wróciło do stanu poprzedniego.
Teraz chwyta mi tylko lewe koło.
Macie może jakieś schematy albo czy chciałoby się któremuś z Was opisać łopatologicznie co i jak zrobić żeby chwytało na oba? i czy w ogóle jest to zabawa godna brudzenia łap skoro i tak za pare dni jade do mechanika (a np okaze sie ze podciągnięcie łapy to sprawa 30zł) ?

wichura1 - 08-09-2014, 14:39

Zablokowana dźwignia w bębnie, więc nie działa samoregulator. Zdejmij bęben i odblokuj wyczyść nasmaruj. Chyba, że masz tarczowe, tam też się blokują dźwignie w zacisku.
DyrmaZasadniczo - 08-09-2014, 14:53

Dziękuję :)
rasiak1980 - 09-09-2014, 05:05

Jeszcze może być jedna sprawa oprócz zapieczonej dzwigiwnki może być za to odpowiedzialny brak sprężyny która ową dzwigienkę cofa.
plecho1 - 09-09-2014, 06:55

Lub jeszcze zardzewiała linka od hamulca ręcznego w tym kole.
DyrmaZasadniczo - 26-03-2015, 00:47

ani to, ani tamto ani nic z poruszanych tematów.
Zestaw naprawczy do hamulców pomógł. Nowe gumy, nowy tłoczek i pełne przeczysczenie hamulców

plecho1 - 28-03-2015, 23:04

Nie zawsze da się doradzić na odległość jeśli samemu osobiście się nie sprawdzi - nie dotknie ale ważne, że się udało i że były chęci pomocy :)
DyrmaZasadniczo - 04-04-2015, 16:23

@plecho1 Oczywiście masz rację :) Dodałem tylko nową wypowiedź, żeby podzielić się rozwiązaniem problemu, może komuś się jeszcze w przyszłości przyda ;)