Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Wymiana wahaczy tył - banan i prosty + zbieżność.
nytsug - 14-09-2014, 10:42 Temat postu: [I 2.0] Wymiana wahaczy tył - banan i prosty + zbieżność. Witam. Przymierzam się do wymiany kompletu wahaczy z tyłu, koła pod obciążeniem stoją trochę jak kaczka. Chcę wymienić po dwa wahacze z każdej strony:
Czy ktoś z forumowiczów robił już ten zabieg? Ten drążek prosty służy do regulacji zbieżności, pewnie śruba się zaraz urwie przy próbie odkręcania. Zalałem już 2 razy śruby ropą ale jakby ktoś miał jakieś wskazówki co do wymiany "banana" i prostego wahacza od zbieżności to poproszę. Zastanawia mnie to czy śruba od tulejki wewnętrznej tego "banana" często się urywa, bo jeśli tak to całe sanki tylne trzeba będzie odkręcić i przegwintować bo żadnego dostępu tam nie ma.
Hubeeert - 14-09-2014, 15:09
nytsug napisał/a: | Zalałem już 2 razy śruby ropą ale jakby ktoś miał jakieś wskazówki co do wymiany "banana" i prostego wahacza od zbieżności to poproszę. |
Szlifierka, tarcza do cięcia i śruby nowe z ASO. nytsug napisał/a: | Zastanawia mnie to czy śruba od tulejki wewnętrznej tego "banana" często się urywa | Bywa, że się urwie.
Jaro1974 - 15-09-2014, 11:09
Banana wymieniałem u siebie i powiem szczerze nie miałem problemów z odkręceniem. Poszło gładko i szybko. Prostych nie odkręcałem więc tutaj nie jestem w stanie podpowiedzieć. Ale z tego co wiem śruby potrafią się zapiekać w tulejkach. Ja za to wymieniałem dolne poprzeczne wahacze. I tu mogę powiedzieć że o dziwo śruby przy kołach oraz śruby mocujące amortyzator wyszły bez problemów, za to mocowanie łączników drążka reakcyjnego z jednej jak i drugiej strony oraz śruby mocujące wahacz do nadwozia musiałem potraktować szlifierką kątową i zakupić nowe śruby i łączniki.
nytsug - 15-09-2014, 22:19
Czyli zależy jak się uda:) właśnie nie mogę ryzykować bo chciałem to zrobić jednego dnia, jak śruba mi się urwie przy bananie wewnętrzna to auto będzie musiało stać trochę czasu zanim to ogarnę i na razie nie będę ryzykował, będę miał drugie auto to się zajmę tym. Dzięki panowie.
zenon z - 13-10-2014, 01:30
Jaro1974 w jaki sposób wymieniales banan? trzeba zdemontowac cale sanki aby odkrecic ta jedna stronę, która w nie wchodzi? Jest jakis prostszy sposób? U mnie tylne kola wygladaja tak: /---\ i tnie opony po wewnetrznej. Wyczytałem, że winne sa tuleje banana. Dzięki.
nytsug - 13-10-2014, 23:24
Nie trzeba demontować sanek, banana można wykręcić normalnie jeżeli śruby nie będą mocno zapieczone. Odkręcasz koło i masz dwie śruby, jedna przy piaście a druga przy budzie, ta przy budzie lubi się czasem urwać, jak się urwie to zostaje niestety wyciągnięcie sanek i gwintowanie. Na zdjęciu z aukcji co nieco widać: http://allegro.pl/mitsubi...4668095150.html
Jaro1974 - 14-10-2014, 10:37
Tak jak napisał nytsug, nie potrzeba zdejmować sanek. U mnie nie było problemu z odkręceniem śrub jednych i drugich.
zenon z - 14-10-2014, 13:31
Chodzi mi o górny wahacz poprzeczny czyli ten plaski wygięty jak bumerang element (nie o łącznik wahaczy tzw. kość). Drugi koniec wchodzi w sanki i w ogóle nie widzę śruby. Może później dodam zdjęcie. Samochód to Outlander 2004, 4x4.
Jaro1974 - 14-10-2014, 14:30
Tak wiem o który wahacz Ci chodzi. Ja kości nie wymieniałem bo mam dobre. Tobie chodzi o ten wahacz:
http://archiwum.allegro.p...4341645683.html
I ja właśnie te wahacze wymieniałem i to nawet od tego sprzedawcy. Łba śruby wewnętrznej musisz szukać od tyłu.
zenon z - 14-10-2014, 16:22
Chodzi mi o górny wahacz poprzeczny czyli ten plaski wygięty jak bumerang element (nie o łącznik wahaczy tzw. kość). Drugi koniec wchodzi w sanki i w ogóle nie widzę śruby. Może później dodam zdjęcie. Samochód to Outlander 2004, 4x4.
Jaro1974 - 14-10-2014, 17:16
zenon z, kliknij w moim poście powyżej na link i zobaczysz że o tym samym piszemy
elektryk - 14-10-2014, 20:43
Jeśli jest wygięty jak bumerang to jest to ten sam który niektórzy nazywają "bananem". Tam nie ma innego wahacza która ma taki łukowaty kształt.
zenon z - 15-10-2014, 05:10
Tak, teraz widzę że to ta część, którą potrzebuję wymienić. Dziś cały dzień deszcz więc nie patrzyłem ale może jutro zaglądne w poszukiwaniu tej śruby i jakiegoś dostępu do niej. Na razie dzięki.
nytsug - 05-11-2014, 16:34
Ja mam jeszcze pytanie do wątku. Remont zawieszenia idzie pełną gębą, dwa wahacze przód nowe, tył chcę wymienić wahacz prosty MN100109 oraz tuleje w wahaczach.
Pytanie brzmi - jakie tuleje idą do "banana" od strony koła? Według znalezionych katalogów powinna pasować ta sama tulejka co jest w wahaczu dolnym od zewnątrz tj. ZTT-MS-007D
Np. tutaj:
http://www.hdmot.pl/index...s-007d-4113a062
ale wg producenta przy bananie górnym jest tuleja: MAB-CU20UP
Jeżeli macie wiedzę na ten temat to proszę o pomoc.
Jaro1974 - 05-11-2014, 19:43
Według katalogu to do banana i do dolnego wahacza idą te same tulejki pływające o numerze: MR197915 . I według tego szukaj albo oryginału lub zamienników, z tego co wiem można coś znaleźć. Tuleja podana przez Ciebie jest jak najbardziej tą samą tulejką której szukasz
|
|
|