Ubezpieczenia - Rezygnacja z AC
gulgulq - 16-09-2014, 08:44 Temat postu: Rezygnacja z AC W związku z okolicznością życiową zwaną ciążą . żona przebywa w domu a to powoduje fakt taki że ford stoi w garażu. Auto będziemy praktycznie używać bardzo sporadycznie - jakieś zakupy, raz na tydzień przepalenie. Przyszedł mi do głowy pomysł by zrezygnować z wykupionego AC. Pytanie czy się da?
AC wykupione w PZU, składka opłacona jednorazowo z góry.
Arczi89 - 16-09-2014, 09:01
Z tego co wiem ubezpieczeń dobrowolnych nie można zerwać (pytałem odnośnie miniCasco).
krzychu - 16-09-2014, 10:00
Moim zdaniem bez problemu można wypowiedzieć umowę na AC i dostaniesz zwrot nadpłaty za niewykorzystany okres. Na pewno się tak da np. przy sprzedaży samochodu, a czy dobrowolnie chyba też? Po prostu zapytaj ich.
Ale wiesz, licho nie śpi pojedziesz na zakupu i zniknie z przed sklepu...
Arczi89 - 16-09-2014, 10:04
Przy sprzedaży tak. Zgadza się. Sam dostałem zwrot za AC z poprzedniego auta.
Ale teraz chciałem wypowiedzieć przed czasem Minicasco Żeby zgrać je z OC i nie dało rady
Tomek - 16-09-2014, 10:18
Arczi89 napisał/a: |
Ale teraz chciałem wypowiedzieć przed czasem Minicasco Żeby zgrać je z OC i nie dało rady |
może to wynika z zapisów OWU / umowy / regulaminu?
gulgulq, najszybciej Twoje wątpliwości rozwiejesz jednym telefonem do PZU
gulgulq - 16-09-2014, 13:19
do 30 dni można wypowiedzieć wiec sprawa przepadła
ale być może istnieje myk w postaci nieopłacenia raty gdy mamy do czynienia z płatnością rozbitą na części - konsultantka zaczęła pytać czy opłacam raty ale później zmieniła temat
w moim przypadku ac opłaciłem z góry za cały rok
poza marginesem - ubezpieczenie jest dobrowolne czyli umowa cywilno-prawna nie może zostać wypowiedziana przed terminem przez jedną ze stron
inq - 16-09-2014, 13:53
Dokładnie tak jak piszesz. W przypadku nieopłacenia jednej z rat ubezpieczenie traci ważność i tyle Wypowiedzieć AC raczej nie można - nie spotkałem się z taką możliwością.
gulgulq - 16-09-2014, 13:55
inq napisał/a: | W przypadku nieopłacenia jednej z rat ubezpieczenie traci ważność i tyle |
W OWU pisze że wygasa ochrona a nie że ubezpieczenie jest rozwiązywane z automatu.
inq - 16-09-2014, 14:03
No tak. Nieprecyzyjnie napisałem. Chodzi o to, że jak nie zapłacisz składki to AC nie działa (w przypadku OC już jest inaczej), ale jak dopłacisz później to wznawia się ochrona. Zresztą to wszystko zależy od TU.
Tomek - 16-09-2014, 14:21
gulgulq napisał/a: |
W OWU pisze że wygasa ochrona a nie że ubezpieczenie jest rozwiązywane z automatu. |
dokładnie
jak nie zapłacisz to nie ma ochrony, ale nie znaczy to, że nie ma zaległości.
gulgulq, napisz do mnie na PW, odpiszę coś
[ Dodano: 16-09-2014, 14:26 ]
napisz mi kto jest właścicielem auta
no i o jaką mniej więcej kwotę się rozchodzi, bo o 100 zł szkoda się szarpać
rej - 23-10-2014, 17:08
Dokładnie, należałoby rozwiązać umowę.
|
|
|