To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Ubezpieczenia - Rezygnacja z AC

gulgulq - 16-09-2014, 08:44
Temat postu: Rezygnacja z AC
W związku z okolicznością życiową zwaną ciążą :) . żona przebywa w domu a to powoduje fakt taki że ford stoi w garażu. Auto będziemy praktycznie używać bardzo sporadycznie - jakieś zakupy, raz na tydzień przepalenie. Przyszedł mi do głowy pomysł by zrezygnować z wykupionego AC. Pytanie czy się da?

AC wykupione w PZU, składka opłacona jednorazowo z góry.

Arczi89 - 16-09-2014, 09:01

Z tego co wiem ubezpieczeń dobrowolnych nie można zerwać (pytałem odnośnie miniCasco).
krzychu - 16-09-2014, 10:00

Moim zdaniem bez problemu można wypowiedzieć umowę na AC i dostaniesz zwrot nadpłaty za niewykorzystany okres. Na pewno się tak da np. przy sprzedaży samochodu, a czy dobrowolnie chyba też? Po prostu zapytaj ich.

Ale wiesz, licho nie śpi pojedziesz na zakupu i zniknie z przed sklepu...

Arczi89 - 16-09-2014, 10:04

Przy sprzedaży tak. Zgadza się. Sam dostałem zwrot za AC z poprzedniego auta.

Ale teraz chciałem wypowiedzieć przed czasem Minicasco Żeby zgrać je z OC i nie dało rady ;)

Tomek - 16-09-2014, 10:18

Arczi89 napisał/a:

Ale teraz chciałem wypowiedzieć przed czasem Minicasco Żeby zgrać je z OC i nie dało rady ;)

może to wynika z zapisów OWU / umowy / regulaminu?

gulgulq, najszybciej Twoje wątpliwości rozwiejesz jednym telefonem do PZU

gulgulq - 16-09-2014, 13:19

do 30 dni można wypowiedzieć wiec sprawa przepadła

ale być może istnieje myk w postaci nieopłacenia raty gdy mamy do czynienia z płatnością rozbitą na części - konsultantka zaczęła pytać czy opłacam raty ale później zmieniła temat
w moim przypadku ac opłaciłem z góry za cały rok

poza marginesem - ubezpieczenie jest dobrowolne czyli umowa cywilno-prawna nie może zostać wypowiedziana przed terminem przez jedną ze stron :butthead: :butthead: :butthead:

inq - 16-09-2014, 13:53

Dokładnie tak jak piszesz. W przypadku nieopłacenia jednej z rat ubezpieczenie traci ważność i tyle :) Wypowiedzieć AC raczej nie można - nie spotkałem się z taką możliwością.
gulgulq - 16-09-2014, 13:55

inq napisał/a:
W przypadku nieopłacenia jednej z rat ubezpieczenie traci ważność i tyle

W OWU pisze że wygasa ochrona a nie że ubezpieczenie jest rozwiązywane z automatu.

inq - 16-09-2014, 14:03

No tak. Nieprecyzyjnie napisałem. Chodzi o to, że jak nie zapłacisz składki to AC nie działa (w przypadku OC już jest inaczej), ale jak dopłacisz później to wznawia się ochrona. Zresztą to wszystko zależy od TU.
Tomek - 16-09-2014, 14:21

gulgulq napisał/a:

W OWU pisze że wygasa ochrona a nie że ubezpieczenie jest rozwiązywane z automatu.

dokładnie
jak nie zapłacisz to nie ma ochrony, ale nie znaczy to, że nie ma zaległości.

gulgulq, napisz do mnie na PW, odpiszę coś

[ Dodano: 16-09-2014, 14:26 ]
napisz mi kto jest właścicielem auta
no i o jaką mniej więcej kwotę się rozchodzi, bo o 100 zł szkoda się szarpać

rej - 23-10-2014, 17:08

Dokładnie, należałoby rozwiązać umowę.