Komputery, RTV, AGD, Komorki - Doradźcie proszę...
fergul11 - 16-09-2014, 17:37 Temat postu: Doradźcie proszę... Proszę Was o poradę czy taki laptop wart jest tej ceny i tego czy "bebechy" podołają pracy .
http://www.pcworld.ie/Pro...r/318216/104.12
Muszę kupić córce na zajęcia laptop , wszelkie prace będą wykonywane tylko na nim .
Studiuje Inżynierię Cywilną więc praca na CADzie i innymi tego typu aplikacjami ....
Ja niestety w tej materii biegły nie jestem ,a jedyne wytyczne jakie dostali słuchacze to
proc i7 minimum i5
rom -min 8GB
Do rozrywki są w domu inne laptopy więc o uniwersalności zapomnijmy ,prosiłbym o opinię osoby w informatyce zorientowane ,bo porównywalne parametrami maszyny w Polsce są o 200-300€ tańsze
http://www.komputronik.pl...category/14508/
Ważne aby monitor był powyżej 15cali ,ideał to 17" , i7, i tego ramu powyżej 8GB ,twardy nie ma znaczenia .
krzychu - 16-09-2014, 17:51
Podstawowa różnica między tym HP w ojro jest taka, że to prawdziwe i7 (4 rdzenie, 8 wątków). Te i7-4510U to tak naprawdę wypasione i5 (2 rdzenie/4 wątki)...
Ogólnie to trzeba by kogoś zapytać czy CAD wspiera jakieś rozwiązania z renderowaniem na karcie graficznej np. Cuda czy coś od AMD. Bo jeśli nie to warto poszukać czegoś bez zewnętrznej karty graficznej (będzie cichszy, chłodniejszy i mniej awaryjny).
Ogólnie polecam tą stronę:
http://www.notebookcheck....gow.4344.0.html
Szukasz procesora, jednego drugiego i od razu masz porównanie.
W tym HP też jest dysk hybrydowy (buforuje sobie często używane pliki, ale jak nie potrzeba dużo miejsca to lepiej kupić SSD 128/256GB).
Odpowiedz sobie też na pytanie jaki monitor po pierwsze czy błyszczący może być czy nie. Oraz czy nie lepiej dopłacić do czegoś FullHD (co przy CAD może być bardzo przydatne).
fergul11 - 16-09-2014, 18:16
O dyskach SSD czytałem trochę i opinie były podzielone , argument przeciw był taki że to jeszcze świeża technologia i często awaryjna (z czasem maleje pojemność pamięci) po laicku mówiąc .
O F HD nie pomyślałem , a czy błyszczący czy matowy ...hmm w dotychczasowej "pracy" na jednym i drugim rodzaju nie widzę wielkiej różnicy . krzychu napisał/a: | Ogólnie to trzeba by kogoś zapytać czy CAD wspiera jakieś rozwiązania z renderowaniem na karcie graficznej np. Cuda czy coś od AMD. Bo jeśli nie to warto poszukać czegoś bez zewnętrznej karty graficznej (będzie cichszy, chłodniejszy i mniej awaryjny). |
Tutaj to mów mi jeszcze to dla mnie obcy temat .
To czy wentylator będzie szumiał to mało ważne ,bo i tak muzyka ciągle Cicho gra jak to u"młodych" (wiem po sobie)
krzychu - 16-09-2014, 18:31
fergul11 napisał/a: | O dyskach SSD czytałem trochę i opinie były podzielone |
Jakieś urban legend. W pracy w każdy komputerze jest Samsung SSD i żaden nie miał awarii.... Praca codziennie po 8h. Są nawet postawione bazy danych (ale takie testowe) też działają. A jakaś malejąca wielkość? Bujda na resorach. Zapisując po parę GB danych dziennie będzie na parę lat. Nie ma się co przejmować.
fergul11 - 16-09-2014, 18:31
http://www.pcworld.ie/category/all-laptops/104.12
Ten co podałem linka wcześniej wydaje się być optymalnym kompromisem , następne z listy to już o połowę droższe
[ Dodano: 16-09-2014, 17:35 ]
Możliwe że to "legendy" , rozważam tylko najlepsze rozwiązanie ,więc zasięgam Waszej opinii , bo ja to w tej dziedzinie noga od stołu jestem .
A co polecicie z listy powyżej ?
Muszę też trzymać się za kieszeń ,bo wydatki z nauczaniem latorośli za pierwszy rok to 3k€ samo czesne , a lista cholernie długa
[ Dodano: 16-09-2014, 17:36 ]
Jeszcze się okaże że będę musiał galanta sprzedać
krzychu - 16-09-2014, 18:40
Ale to w końcu może być w polskiego sklepu czy nie? Jak nie to podaj z jakich sklepów możesz zamówić.
fergul11 - 16-09-2014, 18:46
Z tutejszego mogę jeszcze dzisiaj jechać , natomiast z Polski to na terenie Łodzi ,bo ...
za 2 tyg i tak ktoś mi przywiezie go , ale ... tutaj mam tzw ubezpieczenie (oprócz gwarancji)
płacę 100€ i czy padło coś samo czy z mojej winy wyjmują z magazynu nowy i nie pytając o nic dają .
Rozsądek mówi że w takim wypadku tutejszy byłby lepszym rozwiązaniem ,więc nie rozmydlając obrazu , KTÓRY Z LISTY z ostatniego linka polecacie ,biorąc pod uwagę wszystkie moje rozterki
Brzmi to trochę "Potwierdźcie mój wybór" i po części tak jest .
spown - 16-09-2014, 18:55
Powiem z doświadczenia, że FHD być musi, matryca tylko matowa (nie rysuję wiele, ale dużo czytam projekty CADa i bardzo męczy mnie jak ma coś mniejszą rozdzielczość nie wspominając o refleksach na błyszczącej matrycy), a co do dysku bierz SSD i jak trzeba jakieś dane przetrzymywać to zewnętrzny zwykły... Praco 2x szybsza na SSD.
fergul11 - 16-09-2014, 19:00
To zabiliście mi ćwieka
krzychu - 16-09-2014, 19:01
spown napisał/a: | Praco 2x szybsza na SSD. |
Zależy jak porównywać moim zdaniem dużo szybciej. Nie wspominając o czasie dostępu....
Dysk zawsze można wymienić. Fajnie by było poszukać takiego laptopa w konfiguracji 16GB ze zwykłym dyskiem i po prostu go wymienić. Ewentualnie olej, ten co podałeś to dobry model.
fergul11 - 16-09-2014, 19:25
szukam wg Waszych wytycznych ale ...
i7 4/8
matowa matryca 1920 x 1080 (full HD nie moge znaleźć )
8GB i powyżej
SSD
DVD RW
żeby tak skonfigurować ...ale jak coś jest z tej listy ,to nie ma innych rzeczy , albo tylko jedno gniazdo USB !!!
Na początku powaliła mnie cena 1k€ , ale teraz widzę że to całkiem z TEJ ziemi ,kurcze to tylko dla pierwszorocznego studenta !!!
Dzieki za porady ,wiem teraz troche wiecej ,ale jestem przez to głupszy
Może wynajdę coś jeszcze innego (+100-150€), a jeśli nie to ten o który zapytałem na samym początku .
Jeszcze raz DZIĘKI
adt81 - 16-09-2014, 20:44
MSI GP70 - pełne 4-dzenie i7 4-generacji.
Dell Inspiron 5737 - co prawda to jest wersja dwurdzeniowa ale jeśli wydajnością jest porównywalny do czterordzeniowego i5 4-generacji to do CAD-a w zupełności wystarczy. W pracy kolega działa na i5 4-generacji i zintegrowanej grafice Intel HD4600 w Inventorze i śmiga jak głupie.
Porównanie i7 4500U i i7 4710HQ
fergul11 - 16-09-2014, 21:27
adt81
KsiadzRobak - 16-09-2014, 23:04
Nigdy bym nie kupił matrycy matowej. Jakość obrazu (szczególnie kolory) na matowej wydaje się jakby była zasłonięta brudną szmatą.
Ale co kto lubi.
krzychu - 17-09-2014, 06:57
adt81 napisał/a: | co prawda to jest wersja dwurdzeniowa ale jeśli wydajnością jest porównywalny do czterordzeniowego i5 4-generacji |
Znaczy nie wiem dokładnie co do czego porównujesz. Laptopowe i7 (to 2 rdzeniowe) do i5 ze stacjonarnego? Nie ma czego porównywać.
A co do różnicy między i7-4700MQ i i7-4510U mniej więcej tak:
Cinebench R10 Multi 19019 vs 9384
Cinebench R11.5 6.893 vs 2.89
Więc jak aplikacja wykorzystuje wiele rdzeni to przepaść.
[ Dodano: 17-09-2014, 06:59 ]
KsiadzRobak napisał/a: | Nigdy bym nie kupił matrycy matowej. Jakość obrazu (szczególnie kolory) na matowej wydaje się jakby była zasłonięta brudną szmatą.
Ale co kto lubi. |
Owszem, ale w tanich matrycach. Czyli inaczej jak zwykłe TN-ki przykryli glarem to wzrósł kontrast. Tak, ale przejścia tonalne czy kolory katastrofa. Zobacz sobie kiedyś matrycę PVA albo IPS w macie i porównaj z tanią matrycą glare... Nigdy więcej nie będziesz chciał takiej, tak samo jak popracuje się chwilę na SSD to potem się sypie brzydkimi słowami przy pracy na zwykłym dysku.
|
|
|