To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Sport - kontrolka olejowa

kubaeso - 24-09-2014, 23:21
Temat postu: kontrolka olejowa
Witam.Mam pytanie odnośnie czerwonej kontrolki takiej samej jak ciśnienia oleju z tym ze podkreślonej falowna linia.Domyslam się ze chodzi o poziom oleju może ktoś potwierdzić?Zapalila mi się dwa razy i zaraz zgaasla.Stan oleju 3/4 na zimnym slniku na bagnecie
Georg - 26-09-2014, 14:24

W większości przypadków taką sytuację powoduje niesprawny czujnik poziomu oleju. Chociaż niekiedy szwankuje też układ elektryczny - nie wiem, jak jest konkretnie w tym modelu/roczniku, ale przeważnie sygnał z czujnika, zanim dojdzie do kontrolki, jest "obrabiany" czasowo wg określonego algorytmu.
Zacznij jednak od sprawdzenia/oczyszczenia styków wtyczki na czujniku.
- Pozdrawiam :wink:

kubaeso - 27-09-2014, 02:05

Dzięki za podpowiedz.Postaram się go zlokalizować i przeczyscic te styki.Pewnie jest w okolicy miski olejowej skoro pokazuje poziom;)Pozdrawiam
Heilsberg - 27-09-2014, 19:13

Jest w misce przykręcony z boku czterema śrubami. Ale jak go będziesz wyjmował to ostrożnie bo połamiesz pływak.
kubaeso - 28-09-2014, 01:06

W planach jest zmiana oleju w najblizszym czasie więc będzie okazja sprawdzić.

[ Dodano: 30-12-2014, 19:25 ]
Troszke odgrzeje kotleta.Gdzie mozna zakupic taki czujnik nowy?Teraz jak jest mroz na zimnym silniku zapala sie czesto i za chwile gasnie jak olej zlapie temerature.Wiem ze jak jest zimny to sie kurczy objetosciowo ale na bagnecie jest oki wiec chyba jest czujnik trafiony.