To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Śruba koła pasowego rozrządu.

dexter1992 - 29-09-2014, 21:01
Temat postu: [Cari 1.6] Śruba koła pasowego rozrządu.
Wita, auto od soboty do dziś stało u mechanika i nic. Śruba ani drgnie. Co teraz czynić ? Rozwiercać ? Czy tam jest jakiś klej ? Czy trzeba podgrzać ? Ratujcie.
robertdg - 30-09-2014, 08:02

Ktoś mógł wkrecić na klej, dac go za dużo i stąd efekt, trzeba spróbować jakims mocnym kluczem udarowym
dexter1992 - 30-09-2014, 20:17

Hmm co do odkręcania to nawet braliśmy pneumat od kół od ciągników siodłowych i nic brak efektu. Nie chcę tak tego dalej zostawić jesli macie namiar na jakiegoś dobrego fachowca to piszcie :(
eve1988 - 30-09-2014, 20:51

Probowaliscie dlugiej przedłuzki klucza?
dexter1992 - 30-09-2014, 20:54

Rurka 3 metrowa i nic ani drgnie. Jakieś pomysły ? Słyszałem by podgrzać tlenem czy coś ale czy to da radę.
MichciuGT - 30-09-2014, 22:09

"braliśmy pneumat od kół od ciągników siodłowych i nic brak efektu" to albo sprężarka nie nabiła ciśnienia, albo zbiornik jest mały, albo przewód od powietrza zbyt małej średnicy, albo klucz na wymarciu

nie chce mi się wierzyć że klucz od kół ciężarowych nie urwał tej śruby, a może to był zwykły klucz taki jak do kół od normalnego samochodu :p

wichura1 - 01-10-2014, 09:37

Klucz udarowy pneumatyczny nie odkręci tej śruby. Ja nie mogłem jej odkręcić kluczem 1000Nm. Moment podawany w pneumatykach to moment dokręcający, odkręcający jest o wiele niższy ze względu na budowę mechanizmu. Chyba że masz klucz Yokota, albo Chicago Pneumatic, które mają systemy udaru dwumłotkowe, no i oczywiście mówimy o narzędziach profesjonalnych, a nie chińskim badziewiu. Udało mi się bez problemu odkręcić ją kluczem udarowym elektrycznym Milwaukee, 6lat temu przy pierwszej wymianie rozrządu IPWE 520 (3/4" 520Nm), a w tym roku przy kolejnej wymianie rozrządu IPWE 400 (1/2" 400Nm). Mogę ci spróbować pomóc z tym, że musiałbyś podjechać do Poznania w tygodniu. Niestety nie ma gwarancji, że śruba puści. Przedłużka niewiele da bez popsikania środkiem penetrującym i zablokowania koła zamachowego. Ogrzewanie śruby może pomóc, ale w takim przypadku od razu wymień simmerring wału (w intercars NOK w kartoniku Corteco kosztuje 25PLN).