Galant - Ogólne - 4g63 sohc 16v
MattOmer - 11-10-2014, 13:26 Temat postu: 4g63 sohc 16v Panowie, będę robił swap silnika na 4g63 sohc 16v do mojego colta, gdzie się obkupujecie w części do tego silnika i czy są jakieś znaczące róznice między wersją 136 KM a 133? Będę potrzebował dokupić, pierścienie, uszczelki i kompletne sprzęgło a no i same przewody do cewek, czy wgl można kupić oddzielnie same kable do cewek? No i jeszcze jedna sprawa, będziemy kombinować aby zrobić tył napęd, z czego dyfer i półośki no i wał
bonsao - 11-10-2014, 22:34
Ja robiłem takiego Swapa ale w CA0 1,6 więc jeśli coś to pytaj będę mógł pomóc w miarę możliwości. co do róznicy miedzi silnikiem 137KM a tym 133KM zdaje się że ten 133KM jest z Space wagona i tam się tylko różni podobno przepustnicą z tego co pamiętam ktoś na coltmani wrzucał taki silnik.Poza tym przewody do aparatu zapłonowego są inne (Z tym ze nie na pewno)niż te silnikach DOHC bo tam są cewki osobno, a w tym SOHC cewka jest w aparacie zapłonowym. Ty bedziesz go wrzucał do C50?? jak tak to fajnie bo ja sie przymierzam do kupna C50 i tez SWAP wiec moze przetrzesz szlak zwłaszcza interesuje mnie jak wiaska silnika czy ta od colta CA0 podejdzie do C50 bo np. wiąska z galanta miał dwie inne wtyczki i nie pasowała do CA0.J już robiłe.Jak coś to pisz pytaj najlepjej na E-maila bo tu nie zawsze zaglądam. E-maila podałem ci na PW
Tomek - 11-10-2014, 23:09
MattOmer napisał/a: | gdzie się obkupujecie w części do tego silnika |
japaneze i motoneo.pl
MattOmer napisał/a: | czy wgl można kupić oddzielnie same kable do cewek? |
można
MattOmer napisał/a: | No i jeszcze jedna sprawa, będziemy kombinować aby zrobić tył napęd, z czego dyfer i półośki no i wał |
to jeszcze musisz silnik ustawić wzdłuż i skrzynię wymyślić jakąś
bonsao napisał/a: | zdaje się że ten 133KM jest z Space wagona |
w Galancie po 2 lifcie, czyli koło połowy 2000 roku też był silnik 133 KM (mowa o 2.0)
bonsao napisał/a: | a w tym SOHC cewka jest w aparacie zapłonowym. |
jeśli mowa o 4g63 2.0 z Galanta EA (a tak wnioskuje po mocach 136 vs 133) to w tym silniku nie ma klasycznego aparatu zapłonowego,
są za to 2 cewki, które obsługują po 2 cylindry
nie ma klas
tpodsiadlo - 11-10-2014, 23:11
137Km mial sohc w galancie e5, w ea byl 136 przedlift i 133 polift. Miedzy e5 a ea roznica jest taka, ze silnik jest odwrocony w druga strone, tzn w e5 rozrzad jest po stronie kierowcy a skrzynia po stronie pasazera, a w ea odwrotnie.
Jesli chcesz robic swapa z silnikiem z e5, to najlepiej znalezc amerykanska wersje 2.4 (wszystko podejdzie od 2.0), dodatkowo ten silnik moze przyjac glowice dohc, a to juz osiagi porownywalne z v6...
Jesli naped ma byc tylny, to skrzynie i mosty ze starego galanta mozna, stary blok 4g63 8v, chyba jest na tyle podobny do nowego ze skrzynia podejdzie, ale szkoda galanta na czesci rozbierac. Lepiej czteronaped np z lancera, to juz latwiej dostac
MattOmer - 12-10-2014, 01:45
o i bardzo jasne fajne odpowiedzi, dzięki Panowie !
bonsao - 12-10-2014, 10:28
tpodsiadlo napisał/a: | Lepiej czteronaped np z lancera, to juz latwiej dostac |
np taki:
http://olx.pl/oferta/mits...D5-ID4Awlh.html
|
|
|