Carisma - Techniczne - Szarpanie na niskich obrotach oraz brak mocy [1.8 glx 85KW]
rotalumuka - 12-10-2014, 13:30 Temat postu: Szarpanie na niskich obrotach oraz brak mocy [1.8 glx 85KW] Witam,
Mój problem polega na szarpaniu na niskich obrotach, oraz na dziwnej pracy silnika na wyższych.
powyżej 3,5tys obrotów silnik nie ma mocy żeby rozpędzać auto dalej, do tego cały się trzęsie.
przeszukałem forum i niestety żadnych konkretów nie znalazłem.
błędy jakie wyświetlały mi się do tej pory to lambda [11] i IAT [13]
auto zagazowane, problem zarówno na benzynie jak i na gazie.
jakieś podpowiedzi od czego zacząć szukać przyczyny?
eve1988 - 12-10-2014, 15:35
Jaka instalacja gazowa? sekwencja czy cos starszego? kiedy ostatni raz zagladales do ukladu zaplonowego?
plecho1 - 12-10-2014, 16:25
Błąd 13 dotyczy czujnika położenia przepustnicy, w tym temacie na pierwszej stronie masz opisane jak go sprawdzić http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
Błąd 11 to sonda lambda, jest najprawdopodobniej do wymiany ale dla pewności można by podłączyć auto pod komputer i sprawdzić czy sonda w ogóle działa. Do podłączenia wystarczy kabelek od autek z grupy VAG czyli VAG KKL oraz program Evoscan. Nowa sonda, polecam Denso, będzie Cię kosztowała około 150 - 200zł.
Napisz jeszcze kiedy były wymieniane przewody wysokiego napięcia oraz świce oraz czy silnik ma dwie cewki zapłonowe czy jeszcze aparat z rozdzielaczem.
Warto dodatkowo sprawdzić i ewentualnie wyregulować luz zaworowy bo jet on tu regulowany za pomocą śrubek.
eve1988 - 12-10-2014, 19:00
plecho1, blad 13 to blad przeplywki. Sensor przepustnicy to 14.
ja stawiam na kiepska instalacje lpg ktora strzalami rozwalila przeplywke i zajechala sonde. Mowie oczywiscie o instalacji II generacji.
rotalumuka - 12-10-2014, 20:11
sekwencja STAG 4, listwa wtryskowa VALTEK
do układu zapłonowego zaglądałem, do elektryki precyzując i tam szukałem problemu, wymiany świec i przewodów, czyszczenie kopułki, pomagało ale tylko trochę zmniejszało problem nie usuwając go.
Kable i świece w miarę nowe może z 2-4 tys na nich przejechałem.
jeżeli chodzi o błędy dobrze wiem które to czytałem artykuł o odczycie i diagnozie Xrazy
Jednak jest jeszcze jeden problem, dzisiaj chciałem odczytać ponownie błędy, upewnić się czy nie pojawiły się żadne nowe, ale kontrolka silnika nie migała, świeciła się cały czas nieustanie. Zakładam że podpiąłem się prawidłowo bo abs migał jak szalony (błąd abs mam od dawna, wszystko działa więc ignoruję)
Byłem jakiś czas temu u mechanika od gazu, napominał o regulacji zaworów, może to być to? ewentualnie jak się upewnić że w zaworach szukać problemu.
plecho1 - 12-10-2014, 21:17
Zawory powinno się regulować chyba co 100 tys km a przy pracy na LPG lepiej kontrolować i ewentualnie regulować co 50 tys km. W Twojej Carismie jest to dość prosta operacja, wymaga tylko zdjęcia pokrywy zaworów więc ja bym to zrobił nawet profilaktycznie również z tego powodu, że masz jedne z najgorszych wtrysków LPG. Ja bym je też wymienił na przynajmniej ACW01. Bo te Twoje potrafią się rozkalibrować przez co rozkalibrowany cylinder może chodzić na ubogiej mieszance co przy niewyregulowanych zaworach może skutkować wypaleniem zaworów lub gniazd zaworowych.
rotalumuka - 12-10-2014, 21:32
Mamy tutaj jakąś instrukcję do regulacji zaworów?
w odniesieniu do tego co chcę przy tym aucie robić, to jest rok 95, dużo już się sypie i nie planuje inwestować, raczej ratować co się da póki się nie rozpadło
plecho1 - 12-10-2014, 21:40
Tu jest do 1.6 ale u Ciebie pewnie jest tak samo http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=7523
Na 8 stronie są wartości luzu na zimnym silniku bo serwisówka podaje wartości dla gorącego silnika ale regulacja na gorącym jest trochę kłopotliwa.
Jeśli nie chcesz zbyt dużo dokładać, to przynajmniej skalibruj te Valdemary aby miały jednakowy wydatek. Niektórzy twierdzą, że powinno się je kalibrować co około 10 - 15 tys km. Powinien to zrobić każdy gaziarz, potrzebny jest do tego specjalny czujnik zegarowy.
|
|
|