To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Dual Chanel DDR

Anonymous - 24-10-2005, 15:56
Temat postu: Dual Chanel DDR
Słuchajcie mitsumaniaki!

Zauważyłem że sporo osób na naszym forum zna się na komputerach i ja właśnie do tej części mam pytanie.

Mam 1 GB ramu (2x po 512) i płyta główna ma dual chanel ddr. Z tym że nie wiem czy on się sam uruchamia czy trzeba go włączyć. Jeśli trzeba go włączyć to tu własnie jest moja prośba o pomoc. Przeszukałem BIOS ale nie natknąłem się na nic co by miało coś wspólnego z dualem.

Ktoś wie coś na ten temat?

Anonymous - 24-10-2005, 16:23

wystarczy obsadzic odpowiednie banki pamieci kostkami i smiga

pozdro

luk_szc - 24-10-2005, 16:29

Jak są trzy banki to dwa z nich zazwyczaj są do dualu są one bliżej siebie albo wszystkie trzy obsadzić ponoć też działa w dual
Bartek - 24-10-2005, 16:49

Ufff a juz sie balem, ze NRD wraca....;)
Krzyzak - 25-10-2005, 09:38

Wystarczy obsadzić odpowiednie banki pamięci. Trzeba sprawdzić w instrukcji czy płyta obsługuje tryb Dual - zazwyczaj na płycie banki ze sobą współpracujące oznaczone są tym samym kolorem - tak jest w dobrych płytach. W dobrych płytach tych banków jest też minimum 4.
szczeslaw - 25-10-2005, 12:24

Ilość banków pamięci zależy od chipsetu na płycie lub procka (athlon 64). Płyty na Intelu i NF4 Intel Edition mają po 4 banki, płyty na socket 754 mają 3 banki, socket 939 ma 4 banki, płyty na NF2 mają 3 banki pamięci. Oczywiście w przypadku niektórych producentów i niektórych płyt ilość gniazd może zostać zmniejszona (np. płyty micro ATX). Większość płyt na NF2 działa w trybie dual po obsadzeniu 2 skrajnych gniazd (środkowe pozostaje puste) lub wszystkich gniazd. W Przypadku płyt na Intelu i na socket 939 zależy to od producenta (np. w Asusie pamięci na przemian, w Abicie obok siebie). Socket 754 nie obsługuje trybu dual.
Anonymous - 26-10-2005, 02:01

No panowie, ja mam Epoxa 8RDA3+ tylko ze instrukcja obslugi jest niestety tylko w "dojcz"
Plytka jest pod AMD i faktycznie kolory slotow sa takie same po zewnetrznych.

szczeslaw - 26-10-2005, 02:16

Memphis:
Zaglądnąłem teraz w instrukcję i okazuje się, że dual w przypadku 2 dimmów działa w dwóch kombinacjach: port 1 i 3 oraz 1 i 2.
Na przyszłośc pamiętaj, że w przypadku sprzętu komputerowego praktycznie do wszystkiego można znaleźć instrukcje i sterowniki w necie. Jeżeli wolisz angielski od niemieckiego to proszę bardzo.

wichura1 - 26-10-2005, 20:18

Płyta działająca w dualu wyświetla to przy starcie systemu, po przejściu POST. Wyświetla wtedy pod informacją o ilości pamięci operacyjnej: "DDR Dual Channel Enabled".
Anonymous - 26-10-2005, 21:21

wichura1 napisał/a:
Płyta działająca w dualu wyświetla to przy starcie systemu, po przejściu POST. Wyświetla wtedy pod informacją o ilości pamięci operacyjnej: "DDR Dual Channel Enabled".

Jest dokładnie tak jak powiedziałeś.

Dual już działa :lol:

WIELKIE Dzięki wszystkim za pomoc :wink: