To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Antena do tunera FM

polaff - 21-10-2014, 18:28
Temat postu: Antena do tunera FM
Proszę o radę jaką kupić antenę do domowego tunera FM. Najlepiej taką która nie wymaga wiercenia kucia. Najlepiej domowa lub jakaś kombinacja - byle działało. Kupiłem w sklepie z częściami elektronicznymi jakąś niby super domową wyglądającą jak wibrator :D i nie działa - lepiej sprawdizła się stara teleskopowa złamana o długości około 30cm... Dodam, że jestem z Włocławka czyli jak to znawcy tematu określają miasto - biała plama...
plecho1 - 21-10-2014, 19:00

W tym sklepie czasem coś kupowałem http://www.dipol.com.pl/o...adiowe,4346.htm
polaff - 21-10-2014, 19:44

dzięki, mam nadzieję, że jest tam ktoś kumaty i coś będzie umiał doradzić...
mjsystem - 22-10-2014, 09:14

A jaki masz początkowy poziom sygnału? Bo żeby wzmocnić sygnał, to jakiś musi być. Na zasadzie 0 razy X równa się dalej zero. Czasem trzeba uciekać z anteną na dach/za okno...
polaff - 23-10-2014, 10:51

mjsystem, a jak mam sprawdzić sygnał?
wiem jedno - Włocławek to zadupie nawet pod względem fal radiowych - pisałem o tym w wątku o radiach 2 dni do gala...

mjsystem - 23-10-2014, 12:38

polaff napisał/a:
mjsystem, a jak mam sprawdzić sygnał?

Czy w ogóle wyłapuje stacje radiowe? Jaki masz poziom szumów? Tak "na ucho"?

polaff - 23-10-2014, 12:44

Jak dotykam do centralnego bieguna gniazda starą anteną teleskopową to łapie stacje i i to nawet całkiem spoko. Najważniejsze, że TRÓJKA działa reszta chłamu mnie za bardzo nie interesuje. Natomiast jak podłączyłem pokojową antenę ze wzmacniaczem nabytą w sklepie z elektorniką to był dramat....
mjsystem - 23-10-2014, 12:59

polaff napisał/a:
Natomiast jak podłączyłem pokojową antenę ze wzmacniaczem nabytą w sklepie z elektorniką to był dramat....

Bo to badziew.
polaff napisał/a:
Kupiłem w sklepie z częściami elektronicznymi jakąś niby super domową wyglądającą jak wibrator i nie działa - lepiej sprawdizła się stara teleskopowa złamana o długości około 30cm

Tak jak napisałeś, to mi się przypomniała moja domowa(taka sama), która nic nie daje. Czasem trzeba pokombinować, ale da się. Skoro jest zasięg to i antena przypasi :)
takiej spróbuj :wink:

polaff - 23-10-2014, 13:01

mjsystem, żona by mnie za takie cudo w salonie zarżnęła tępym nożem. Chyba jednak kupię coś zewnętrznego i będę kombinował z przewodami. Szkoda bo w ubiegłym roku jak się przeprowadzałem to remont robiłem i nie pomyślałem o koncentryku dla radia....
krzychu - 23-10-2014, 13:08

No dobra, ale masz tam kabel od anteny naziemnej (jeśli masz taką). Jeśli tak to wykorzystaj ten kabel (przy antenie naziemnej zamontuj radiową, połącz zwrotnicą, a w domu ten kabel podłącz do gniazda RTV - złącze radiowe i telewizyjne).
polaff - 23-10-2014, 13:09

krzychu, mam przewód, ale podłączona jest do niego satka od dekodera - to też można połączyć ze sobą?
Jak odseparować sygnały - konkretnie czym jak nazywa się urządzenie?

mjsystem - 23-10-2014, 13:16

polaff napisał/a:
Jak odseparować sygnały - konkretnie czym jak nazywa się urządzenie?

Jest gniazdo sat/rtv

polaff - 23-10-2014, 13:17

mjsystem, czyli, że jak.. czy co...
na jednym końcu kabla jakoś rozgałęziam przewód i podłączam dwie anteny FM i sat, a na drugim końcu montuje odpowiednie gniazdo i samo się robi?

mjsystem - 23-10-2014, 13:19

Na gorze dajesz dwie anteny: sat i rtv. Do tego konwerter/switch a na dole gniazdo j/w
krzychu - 23-10-2014, 13:20

Tak, ale trochę innaczej:
http://www.dipol.com.pl/z...69-75_C0340.htm
Tym łączysz FM i SAT (złącze UHF możesz zostawić wolne)
Do tego gniazdo RTV/SAT:
http://www.dipol.com.pl/g...cowe_R62195.htm

Moim zdaniem powinno działać...