Outlander III Ogólne - Pomysł na miejsce dla CB radia 

Grimm - 25-10-2014, 12:11 Temat postu: Pomysł na miejsce dla CB radia Gdzie macie CB radio w swoich Outlanderach? Najlepiej by było zamontować w schowku zwłaszcza, że jest zasilanie i rynienka z wyjściem na kabel od anteny ale niestety za duże jest moje CB i się nie mieści...

Pod siedzeniem pasażera chyba tylko... Chyba , że coś przeoczyłem. ..
												 olgierto - 25-10-2014, 13:23
  ja u siebie w O1 wsadziłem miedzy fotel a konsole środkową, obok ręcznego, też nigdzie mi sie nie mieściło. Nic nie przeszkadza i jest wporzo  
												 rezon - 25-10-2014, 16:29
  ja miałem w O2 pod fotelem kierowcy
												 _tm_ - 03-11-2014, 22:48
  Ja właśnie zamontowałem w schowku:

bonito - 04-11-2014, 08:25
  W Outlanderze II lepsza była przestrzeń w konsoli koło zapalniczki - super pasowała na radio średniej wielkości (np. Harry jak u kolegi o ile mnie wzrok nie myli). Pomysł kolegi też jest OK - mam tak u siebie w Passacie - żeby można było korzystać z radia przy zamkniętym schowku, dobrze jest zastosować zewnętrzny głośnik (u mnie pod fotelem kierowcy).

bonito
												 _tm_ - 04-11-2014, 12:20

| bonito napisał/a: | 	 		  | żeby można było korzystać z radia przy zamkniętym schowku, dobrze jest zastosować zewnętrzny głośnik (u mnie pod fotelem kierowcy). | 	  

Ja korzystam ze słuchawki (w jednym uchu). Dzięki temu dzieci nie muszą słuchać "wiązanek" puszczanych przez innych kierowców.
												 sebowy - 05-11-2014, 09:37

| _tm_ napisał/a: | 	 		  | Ja korzystam ze słuchawki (w jednym uchu) | 	  

kiedyś teś jeździłem na ,,słuchawce '' w uchu ,  ale przy dłuższych trasach było to dla mnie męczące     

a w podłokietniku ; głośnik pod siedzeniem dobre rozwiązanie, ale dostępu do pokręteł ani wyświetlacza nie ma, więc chociażby zmiana kanału na ,,dwa wyżej'' mocno utrudniona .

A może z boku tunelu środkowego, od strony pasażera , lekko poniżej kolan żeby ręką sięgnąć ... nie bedzie przeszkadzało pasażerowi? no i najlepiej nie wygląda     trzeba dalej szukać...
												 _tm_ - 05-11-2014, 11:01

| sebowy napisał/a: | 	 		  | ale dostępu do pokręteł ani wyświetlacza nie ma, więc chociażby zmiana kanału na ,,dwa wyżej'' mocno utrudniona | 	  

Zmieniać kanały mogę przyciskami w gruszce, więc akurat tego problemu nie ma   .
												 sebowy - 05-11-2014, 11:58

| _tm_ napisał/a: | 	 		  | przyciskami w gruszce | 	  

no patrz cwaniaka     tego nie przyczaiłem     

to może też sobie sprawie taka gruchę , a radio wyląduje w podłokietniku... jest to rozwiązanie  
												 Grimm - 05-11-2014, 13:18
  Jest w Warszawie firma "Bariera dźwięku" która ma autoryzację Mitsubishi Polska do montażu CB radia ...pod gniazdem zapalniczki w OIII. Antena CB jest montowana w miejsce zwykłej radiowej i jest tylko "troszkę" dłuższa od fabrycznej a gruszka montowana jest na stałe w miejscu zaślepienia stacyjki do klucza (oczywiście trzeba mieć system bezkluczykowy)

Koszt razem z montażem to...ok 2000 pln.

Istnieje jeszcze patent z Infiniti - Antena taka sama jak powyżej a CB jest w gruszce montowanej w podłokietniku. Koszt z montażem ok 1200 pln. ..
												 daronim - 28-05-2015, 11:43
  Na wstępie chciałem powiedzieć grzeczne "Dzień dobry" jako nowy posiadacz Outlandera III 

Podpinam się w wątku o miejsce dla radia CB w tej konkretnej wersji auta, lecz moje pytanie dotyczy anteny magnetycznej. Czy komukolwiek udało się w tym aucie - podkreślam trzecia wersja - znaleźć miejsce na umieszczenie nawet ktrókiej anteny z podstawą magnetyczną ? Mam Wilsona Litle Will (100mm magnes) z poprzedniego auta i miejsca gdzie użytkownicy O2 podają jako pewne w trzeciej wersji nie zdają egzaminu, antenę jestem w stanie oderwać delikatnie pociągając. Czy pozostaje tylko Triflex lub montaż na stałe ? A może mniejszy (75mm) lecz silniejszy magnes w innej antenie zda egzamin?

Pozdrawiam
												 _tm_ - 28-05-2015, 11:48

| daronim napisał/a: | 	 		  Na wstępie chciałem powiedzieć grzeczne "Dzień dobry" jako nowy posiadacz Outlandera III 

Podpinam się w wątku o miejsce dla radia CB w tej konkretnej wersji auta, lecz moje pytanie dotyczy anteny magnetycznej. Czy komukolwiek udało się w tym aucie - podkreślam trzecia wersja - znaleźć miejsce na umieszczenie nawet ktrókiej anteny z podstawą magnetyczną ? Mam Wilsona Litle Will (100mm magnes) z poprzedniego auta i miejsca gdzie użytkownicy O2 podają jako pewne w trzeciej wersji nie zdają egzaminu, antenę jestem w stanie oderwać delikatnie pociągając. Czy pozostaje tylko Triflex lub montaż na stałe ? A może mniejszy (75mm) lecz silniejszy magnes w innej antenie zda egzamin?

Pozdrawiam | 	  

Ja stawiam mniej więcej w połowie długości dachu, ale nie centralnie tylko blisko krawędzi. Mój magnes mieści się akurat między dwa pierwsze przetłoczenia na dachu.
												 Georg - 28-05-2015, 13:26
  Ustawienie we właściwym (dla sygnału SWR) miejscu anteny krótkiej z małym magnesem może dać lepszy efekt niż antena długa z dużym magnesem ustawiona w miejscu wygodnym, lecz niekorzystnym...  
												 r.barcinski - 28-05-2015, 14:03
  ja mam podstawę magnetyczną o średnicy 77mm i stawiam ją w tylnej części dachu koło anteny FM - średnica idealnie pasuje do wytłoczeń w dachu - niestety antena wytrzymuje do max 160km/h - potem się kładzie  
												 Georg - 28-05-2015, 15:12

| r.barcinski napisał/a: | 	 		  (...) niestety antena wytrzymuje do max 160km/h - potem się kładzie    | 	  

Charakterystyki markowych "magnesówek" powinny zawierać informacje o dopuszczalnych prędkościach...  

| 

|  

|