To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.8 TD] Terkotanie przy załączonym napędzie 2H. Co to może

as678 - 26-10-2014, 18:15
Temat postu: [2.8 TD] Terkotanie przy załączonym napędzie 2H. Co to może
Podczas ostatniej jazdy po asfalcie (50 km/h 2H) usłyszałem nagle terkotanie jakbym najechał na linię oddzielającą pas awaryjny na autostradzie lub na kostkę bazaltową. Jednakże asfalt czarniutki bez jakichkolwiek lini. Zatrzymałem się - przestało terkotać. Ruszyłem, przejechałem z kilometr i znowu to samo. Załaczyłem napęd 4H - terkotanie ustało . Przejechałem kilka kilometrów i tu nagle (po odjęciu nogi z gazu) terkotanie i trzęsienie całą budą. Dodałem gazu - cisza. Zatrzymałem się, przelaczyłem na 2H , ujechałem z 100 m i znowu terkotanie i trzesienie budą , dodałem gazu - nic nie pomaga, załączyłem 4H, dodałem gazu - ustało. I tak w kółko.
Obecnie jeżdżę na 4H ale staram się tak operować gazem aby silnik był cały czas obciążony - wtedy nie terkocze.
Czego to moze być objawem, proszę o pomoc.
Dodam , iż auto ze skrzynią automatyczną SS.

Michał

jawaldek - 26-10-2014, 21:57

Sprawdź łożyska w przednich piastach. Jest ich 3 sztuki, szczególnie igiełkowe wnikliwie obejrzyj :) i nie da się tego zrobić bez wyjęcia pół osi z piasty. Podobnie miałem i uderzenie w pedał hamulca uciszało sprawę na różny czas. Mogą być też wytarte frezy na pół osi.
as678 - 18-09-2015, 19:51

Okazało się, iż jedno z łożysk igiełkowych było ... a dokładniej już go nie było. Wymiana pomogła. Dzięki