Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0T] BŁĄD ELEKTROZAWÓRU PRZEPUSTNICY
lukaszOst1 - 28-10-2014, 09:07 Temat postu: [I 2.0T] BŁĄD ELEKTROZAWÓRU PRZEPUSTNICY Witam, wczoraj byłem na kompie TEXA i pokazał mi błąd "elektrozaworu przepustnicy" gdzie to się mieści i czy można wymienić sam ten elektrozawór czy trzeba rozejrzeć się za przepustnicą całą?? Napiszę może jaki objaw jest mojego problemu, a mianowicie przy dość ostrym przyśpieszaniu na 4-5 biegu auto zaczyna szarpać tak jakby mu odcinało dopływ paliwa i wtedy robi się niebezpiecznie bo praktycznie traci całą moc po odpuszczeniu pedału gazu wraca wszystko do normy. Jeśli moja jada jest delikatna i bardzo płynna ten problem nie występuje. Macie może jakieś sugestie.... z góry wielkie dzięki
irek23rz - 29-10-2014, 21:30 Temat postu: czy masz kolego zamontowany gaz czy tylko benz? czy masz kolego zamontowany gaz czy tylko benz?
W@sio - 30-10-2014, 06:04
Ja mam podobne objawy, ale mają one związek z wypadającymi zapłonami, lub przelaniem silnika LPG.
Na wypadające zapłony warto na początek obejrzeć cewki, przewody i świece, natomiast samą przepustnicę również warto wyjąć i przeczyścić benzyną ekstrakcyjną.
IMO może być jeden z wtryskiwaczy Pb zasyfiony (w końcu jedynie to mi się kojarzy z jakimkolwiek elektrozaworem gdzieś w okolicy przepustnicy) lub podparty i leje non stop, lub ma ograniczone możliwości otwierania, stąd może zarpać i nie mieć mocy
lukaszOst1 - 30-10-2014, 08:25 Temat postu: Re: czy masz kolego zamontowany gaz czy tylko benz?
irek23rz napisał/a: | czy masz kolego zamontowany gaz czy tylko benz? | mam LPG lecz to bez różnicy czy na gazie czy na benzynie....
[ Dodano: 30-10-2014, 08:28 ]
W@sio napisał/a: | Ja mam podobne objawy, ale mają one związek z wypadającymi zapłonami, lub przelaniem silnika LPG.
Na wypadające zapłony warto na początek obejrzeć cewki, przewody i świece, natomiast samą przepustnicę również warto wyjąć i przeczyścić benzyną ekstrakcyjną.
IMO może być jeden z wtryskiwaczy Pb zasyfiony (w końcu jedynie to mi się kojarzy z jakimkolwiek elektrozaworem gdzieś w okolicy przepustnicy) lub podparty i leje non stop, lub ma ograniczone możliwości otwierania, stąd może zarpać i nie mieć mocy | wypadające zapłony to odrzuciliśmy na wstępie ponieważ świece przewody i cewki są nowe i sprawdzone. To dzieje się tylko i wyłącznie na 4-5 bieg przy dodaniu gazu... jeśli startuje od zera to mogę przyśpieszać pełnym ogniem i wszystko jest ok.
qba1983 - 01-11-2014, 20:29
u mnie tez to wystepowalo, co prawda tylko na gazie i pomoglo zmniejszenie dawki przy wiekszych obciażeniach.
elektryk - 01-11-2014, 22:09
A turbo nie ma przypadkiem elektronicznej przepustnicy? Wtedy błąd by odpowiadał silniczkowi sterującemu główną klapką przepustnicy (nie tym który odpowiada za wolne obroty).
W@sio - 01-11-2014, 22:21
Ma
lukaszOst1 - 02-11-2014, 19:26
elektryk napisał/a: | A turbo nie ma przypadkiem elektronicznej przepustnicy? Wtedy błąd by odpowiadał silniczkowi sterującemu główną klapką przepustnicy (nie tym który odpowiada za wolne obroty). | tak ma elektroniczna... czyli twoim zdaniem co powinienem zrobic..
elektryk - 02-11-2014, 22:01
lukaszOst1 napisał/a: | elektryk napisał/a: | A turbo nie ma przypadkiem elektronicznej przepustnicy? Wtedy błąd by odpowiadał silniczkowi sterującemu główną klapką przepustnicy (nie tym który odpowiada za wolne obroty). | tak ma elektroniczna... czyli twoim zdaniem co powinienem zrobic.. | Nie mam pojęcia, może wystarczy samo przeczyszczenie albo po rozebraniu będzie widać jakieś ślady zużycia.
lukaszOst1 - 03-11-2014, 07:01
Aha oki... ale dzieki za kolejny trop...
[ Dodano: 27-11-2014, 20:46 ]
Hmm... wymienilem przepustnice na druga i kurczaki poprawy nie ma wiec przepustnica odpada nie mam juz lojecia o co biega... takie auto nie moze szarpac bo to wstyd.
[ Dodano: 27-11-2014, 20:47 ]
Hmm... wymienilem przepustnice na druga i kurczaki poprawy nie ma wiec przepustnica odpada nie mam juz lojecia o co biega... takie auto nie moze szarpac bo to wstyd.
|
|
|