To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0T] BŁĄD ELEKTROZAWÓRU PRZEPUSTNICY

lukaszOst1 - 28-10-2014, 09:07
Temat postu: [I 2.0T] BŁĄD ELEKTROZAWÓRU PRZEPUSTNICY
Witam, wczoraj byłem na kompie TEXA i pokazał mi błąd "elektrozaworu przepustnicy" gdzie to się mieści i czy można wymienić sam ten elektrozawór czy trzeba rozejrzeć się za przepustnicą całą?? Napiszę może jaki objaw jest mojego problemu, a mianowicie przy dość ostrym przyśpieszaniu na 4-5 biegu auto zaczyna szarpać tak jakby mu odcinało dopływ paliwa i wtedy robi się niebezpiecznie bo praktycznie traci całą moc po odpuszczeniu pedału gazu wraca wszystko do normy. Jeśli moja jada jest delikatna i bardzo płynna ten problem nie występuje. Macie może jakieś sugestie.... z góry wielkie dzięki
irek23rz - 29-10-2014, 21:30
Temat postu: czy masz kolego zamontowany gaz czy tylko benz?
czy masz kolego zamontowany gaz czy tylko benz?
W@sio - 30-10-2014, 06:04

Ja mam podobne objawy, ale mają one związek z wypadającymi zapłonami, lub przelaniem silnika LPG.
Na wypadające zapłony warto na początek obejrzeć cewki, przewody i świece, natomiast samą przepustnicę również warto wyjąć i przeczyścić benzyną ekstrakcyjną.

IMO może być jeden z wtryskiwaczy Pb zasyfiony (w końcu jedynie to mi się kojarzy z jakimkolwiek elektrozaworem gdzieś w okolicy przepustnicy) lub podparty i leje non stop, lub ma ograniczone możliwości otwierania, stąd może zarpać i nie mieć mocy :)

lukaszOst1 - 30-10-2014, 08:25
Temat postu: Re: czy masz kolego zamontowany gaz czy tylko benz?
irek23rz napisał/a:
czy masz kolego zamontowany gaz czy tylko benz?
mam LPG lecz to bez różnicy czy na gazie czy na benzynie....

[ Dodano: 30-10-2014, 08:28 ]
W@sio napisał/a:
Ja mam podobne objawy, ale mają one związek z wypadającymi zapłonami, lub przelaniem silnika LPG.
Na wypadające zapłony warto na początek obejrzeć cewki, przewody i świece, natomiast samą przepustnicę również warto wyjąć i przeczyścić benzyną ekstrakcyjną.

IMO może być jeden z wtryskiwaczy Pb zasyfiony (w końcu jedynie to mi się kojarzy z jakimkolwiek elektrozaworem gdzieś w okolicy przepustnicy) lub podparty i leje non stop, lub ma ograniczone możliwości otwierania, stąd może zarpać i nie mieć mocy :)
wypadające zapłony to odrzuciliśmy na wstępie ponieważ świece przewody i cewki są nowe i sprawdzone. To dzieje się tylko i wyłącznie na 4-5 bieg przy dodaniu gazu... jeśli startuje od zera to mogę przyśpieszać pełnym ogniem i wszystko jest ok.
qba1983 - 01-11-2014, 20:29

u mnie tez to wystepowalo, co prawda tylko na gazie i pomoglo zmniejszenie dawki przy wiekszych obciażeniach.
elektryk - 01-11-2014, 22:09

A turbo nie ma przypadkiem elektronicznej przepustnicy? Wtedy błąd by odpowiadał silniczkowi sterującemu główną klapką przepustnicy (nie tym który odpowiada za wolne obroty).
W@sio - 01-11-2014, 22:21

Ma :)
lukaszOst1 - 02-11-2014, 19:26

elektryk napisał/a:
A turbo nie ma przypadkiem elektronicznej przepustnicy? Wtedy błąd by odpowiadał silniczkowi sterującemu główną klapką przepustnicy (nie tym który odpowiada za wolne obroty).
tak ma elektroniczna... czyli twoim zdaniem co powinienem zrobic..
elektryk - 02-11-2014, 22:01

lukaszOst1 napisał/a:
elektryk napisał/a:
tak ma elektroniczna... czyli twoim zdaniem co powinienem zrobic..
Nie mam pojęcia, może wystarczy samo przeczyszczenie albo po rozebraniu będzie widać jakieś ślady zużycia.
lukaszOst1 - 03-11-2014, 07:01

Aha oki... ale dzieki za kolejny trop...

[ Dodano: 27-11-2014, 20:46 ]
Hmm... wymienilem przepustnice na druga i kurczaki poprawy nie ma wiec przepustnica odpada nie mam juz lojecia o co biega... takie auto nie moze szarpac bo to wstyd.

[ Dodano: 27-11-2014, 20:47 ]
Hmm... wymienilem przepustnice na druga i kurczaki poprawy nie ma wiec przepustnica odpada nie mam juz lojecia o co biega... takie auto nie moze szarpac bo to wstyd.