To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - ASX - karoseria

fan77 - 28-10-2014, 20:20
Temat postu: ASX - karoseria
Witam,

Chciałbym poznać opinię posiadaczy odnośnie karoserii.
Nie chodzi mi o jakość lakieru a o grubość blachy.
Gdzieś czytałem, że blacha w ASX jest cieńsza od blachy w Outlanderze (starym) ale za to podobno nieco inna, mocniejsza (inny stop?).
Po wizji lokalnej w salonach rzeczywiscie stwierdzam, że blacha jest cienka, ugina się.

Czy to jest jakiś problem? Np. grad, spadające szyszki w lesie, ew. wgniotki na parkingach itp....

mhds - 28-10-2014, 22:08

Mam ASXa (model 2013). Outlandera z 2011 ma kolega z pracy jako auto sluzbowe. Jesli chodzi o grubosc blachy to powiem szczerze nie zauwazylem znaczacej roznicy. Zarowno w ASX jak i w Outlanderze szarpiac za klamke, blacha drzwi ugina sie w podobnym stopniu.
Jesli chodzi o wgniecenia pod wplywem gradu czy szyszek, to dach (rowniez przednie nadkola) jest z tworzywa. Maska jest z blachy i jest podobnie ciezka jak w Outlanderze.

Z blachami nie jest tak zle, chociaz nie jest to W124. Wiekszym zmartwieniem jest delikatny lakier, ale to raczej problem wiekszosci nowych samochodow...

fan77 - 28-10-2014, 22:42

Dach jest z tworzywa???
W salonie twierdza, że blacha... No chyba, że może w wersji "Blue Sky"?

przy okazji - tutaj jest trochę zmniejszaniu wagi ASXa:
http://www.informacje.max...stwo,,2336.html

mhds - 28-10-2014, 23:05

Mam wersje Invite (bez panoramy) i dach jest z plastiku/laminatu (anteny CB nie "przykleisz"). Jak bedziesz w salonie to zastukaj. W starym Outlanderze jest tak samo, nie wiem jak w nowym. Nie jest to wcale rzadkie, np w sporo drozszym XC60 zarowno dach jak i maska jest z tworzywa.
fan77 - 28-10-2014, 23:10

Jeśli to prawda to w salonach bezczelnie kłamią.
juras2013 - 29-10-2014, 06:21

Nie klamia tylko nie wiedza bo nawet nie sprawdzili
Jeśli chodzi o blachy ta sa cienkie i mogą być slady po spadających galeziach czy większych szyszkach.
Ja mam już dwa slady na masce silnika.
Parkowalem przez 2 tygodnie na parkingu pod sosnami w Juracie i czasem gdy zawialo mocniej to spadaly szyszki i galezie - zrobily mi male (punktowe) wgniecenia.
Nie jest to uszkodzenie / przebicie lakieru ale widać je.
Dach to u mnie w większości szyba, nie widać nic, ale maska to spora powierzchnia dosyć cienkiej blachy wiec ...

fan77 - 29-10-2014, 06:57

A wg Was to dobrze, ze ten dach jest z tworzywa czy nie?
krzychu - 29-10-2014, 06:58

mhds napisał/a:
anteny CB nie "przykleisz"

Może też być z aluminium jak w Outlanderze...

mkm - 29-10-2014, 14:27
Temat postu: Re: ASX - karoseria
fan77 napisał/a:

Po wizji lokalnej w salonach rzeczywiscie stwierdzam, że blacha jest cienka, ugina się.

Zeby wizja była udana trzeba wiedzieć co się bada :wink:
To akurat ma być zaleta auta - ma nie nieszczyć się na parkingach i nie jest to blacha.
Na filmiku czas: 2.17

fan77 - 29-10-2014, 19:06
Temat postu: Re: ASX - karoseria
mkm napisał/a:

To akurat ma być zaleta auta - ma nie nieszczyć się na parkingach i nie jest to blacha.
Na filmiku czas: 2.17

No błotnik to plastik, ja mowilem o drzwiach oraz innych miejscach...

mhds napisał/a:
Mam wersje Invite (bez panoramy) i dach jest z plastiku/laminatu (anteny CB nie "przykleisz"). Jak bedziesz w salonie to zastukaj.

W salonie Pan sprawdził magnesem, który ewidentnie "klei się" do dachu, a więc nie jest to ani plastik ani aluminium tylko blacha.
Czyżby był rózny typ dachu w różnych rocznikach modelowych?

widmo - 29-10-2014, 19:36

U mnie w roczniku 2010 w wersji intense z całą pewnością dach jest wykonany z blachy.