To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum dla Panów - Napraw uszkodzonego wazonu na nagrobku

RalfPi - 31-10-2014, 08:49
Temat postu: Napraw uszkodzonego wazonu na nagrobku
Z racji tego, że dziś.. dzień przez Dniem Zmarłych i dwa dni przed Wszystkich Świętych, no i Halloween jakby nie patrzeć, to sprawa jest taka:
Na grobie bliskiej mi osoby pękł wazon - wygląd to tak:

Chciałem go usunąć tuż przed wizytą najbliższych ( a kamieniarze nie mają czasu obecnie - pytałem w 5 zakładach - dopiero w połowie listopada :( ) i chciałem nawiercić to delikatnie wiertłem (wkrętarką), a potem zebrać/splanować - no ale właśnie nie wiem czym gładzikiem, raszplą ?- czy ktoś ma doświadczenie w takiej pracy i coś pomoże?

Aha - nie chodzi o to, żeby było równo z "bazą" - chodzi o to, żeby w miarę ludzko wyglądało - za pół roku przyjdzie tam nowy wazon..

krzychu - 31-10-2014, 08:56

Moim zdaniem poxipol.
Tomek - 31-10-2014, 09:04

młotkiem 5 kilowym
mjsystem - 31-10-2014, 11:03

Wsadź tam kwiatek opadający dookoła i zasłoń nim pęknięcie.
krzychu - 31-10-2014, 11:54

RalfPi - ale masz ten kawałek, który odpadł czy nie masz? Bo to wiele zmienia...
RalfPi - 31-10-2014, 12:04

Mam - u Taty- miał to zrobić.. i wyszło jak wyszło :(
krzychu - 31-10-2014, 13:05

No to poxipol i już. Nakładasz na środek (tak aby nie wypływało za dużo po dociśnięciu). Dociskasz (obklejasz taśmą dokoła i od góry do dołu) czekasz 10 minut i gotowe.
RalfPi - 31-10-2014, 13:31

Podobnie radzili mi koledzy z pracy.

Dziękuję.
Podjadę dziś wieczorem i ogarnę temat.

DJwiewiórka - 31-10-2014, 13:31

Ja także doradzam Poxipol, dwuskładnikowy klej. Mieszamy przed użyciem i trzyma bardzo dobrze, powiem, że rewelacyjnie.
W handlu jest dostępny także bezbarwny, bo taki się tu nada (nie srebrny) i wazon długo jeszcze wytrzyma, najwyżej pęknie gdzie indziej.

RalfPi - 31-10-2014, 13:37

DJwiewiórka napisał/a:
Ja także doradzam Poxipol, dwuskładnikowy klej. Mieszamy przed użyciem i trzyma bardzo dobrze, powiem, że rewelacyjnie.
W handlu jest dostępny także bezbarwny, bo taki się tu nada (nie srebrny) i wazon długo jeszcze wytrzyma, najwyżej pęknie gdzie indziej.

Niestety trochę już popękał tu i tam.. Słabo to wygląda obecnie - póki co spróbuję skleić, a później to "zbiorę".
Z poxipolem może być trochę problem, bo jest wilgotno.. ale spróbować trzeba.

krzychu - 31-10-2014, 13:42

RalfPi napisał/a:

A tam wilgotno, wytrzesz dobrze i będzie trzymać. Najwyżej weź jakiś alkohol czy coś co fajnie odparowuje. Tym przeczyść i wyschnie szybko.

RalfPi - 31-10-2014, 14:22

krzychu napisał/a:
RalfPi napisał/a:

A tam wilgotno, wytrzesz dobrze i będzie trzymać. Najwyżej weź jakiś alkohol czy coś co fajnie odparowuje. Tym przeczyść i wyschnie szybko.

Roger that!

pamar - 31-10-2014, 14:31

A ja polecam klej polimerowy np Uni-Fix Den Bravena, kupisz w pierwszym lepszym sklepie budowlanym. Nie dość, że wigoć mu nie przeszkadza to pozwala się łatwo malować i jest trwale elastyczny i uszczelniający. Nakładasz go zwykłym wyciskaczem do sylikonów itp.