To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Galant "rekin" 2.5 V6 czy Kliper 2.0T (GST lub GSX

piwkotom - 24-10-2005, 20:06
Temat postu: Galant "rekin" 2.5 V6 czy Kliper 2.0T (GST lub GSX
Witam,
mam dylemat jak wyzej, chcialbym mniej wiecej na wiosne przyszlego roku zmienic swoja Cari na cos mocniejszego i nie wiem co wybrac :(
W kliperach kocham sie od malenkosci ;) ale ostatnio zabujalem sie w Galancie (zreszta na zlocie w Grudziadzu, stal taki piekny srebrny przy wjezdzie, nie pamietam czyj byl).
Wiem ze jeszcze mam troche czasu ale musze zrobic rozeznanie i dlatego chcialbym zasiegnac opinii uzytkownikow, najlepiej jakby ktos mogl porownac obydwa auta. Wiem, ze kazde z nich to inna bajka ale jak dla mnie wchodza w rachube obydwa. Jakie ja widze argumenty:
Galant:
- wlasciwie limuzyna, ze sportowym zacieciem (tylko jak to sie ma do kliperka T?);
- piekna sylwetka;
- zawiecha miut;
- duze, wygodne auto;
- full wypas za rozsadne pieniadze;
- troche sie boje o spalanie (mam ciezka noge);
- wiem ze nie powinno byc problemow z praca na gazie ;)
- czy sa wersje 4x4?
Kliper:
- ciezko znalesc egzemplarz nie zarzniety;
- wogole ciezko znalesc egzemplarz T za rozsadne pieniadze z rocznika >96;
- jest piekny;
- kopytko ze oj;
- znowu boje sie troche o spalanie ale jestem gotow isc na ustepstwa jesli da mi to czego od niego oczekuje;
- instalacja gazowa poza tym ze to profanacja, jak sie sprawuje w czyms takim, rozumiem ze wchodzi w rachube tylko LPG 4 gen.

Generalnie oczekuje od auta duzej dynamiki i dobrego klejenia do drogi, szczegolnie w trasie przy duzych predkosciach, w miare wysokiego komfortu (bez wodotryskow), bezawaryjnosci (w miare), dostepnosci i rozsadnosci cenowej czesci (czy czesci do klipera trzeba zasadniczo sciagac z USA?), jesli chodzi o spalanie to jesli mowa o LPG to mi rybka ile bedzie palil. Itd., co komu sie przypomni. Z gory dziekuje.
I z gory dziekuje za nielanie mnie, ma powazna rozterke, pewnie wiele info znalazlbym szukajac szukaczka ale zalezy mi na bezposrednim odniesieniu sie do tego tematu.

Hubeeert - 24-10-2005, 20:53

Gal - dupowóz wygodny ładny i komfortowy ale tylko dupowóz
Eclipse GST/GSX - minusy wymieniłeś dodatkowo JA bym gazu nie zakładał do cudem znalezionego Eclipse po 96 roku w dobrym stanie.

Połacz obydwa wymagania i sciągnij z Japonii Gala 2,0 Turbo 4x4 AWS i tym smigaj po przekładce kierownicy.

A poważniej - moim skromnym zdaniem -> Galant.

TNT - 24-10-2005, 21:00

Piwkotom mielismy podobne rozterki wybor padl na klipsa spidera przynajmniej na razie. Kopa to ma wrazenia z jazdy pozytywne ale na pewno nie jest to auto rodzinne na dzien dzisiejszy wystarczy (corka ma 4 lata) ale za 3-4 lata moze byc problem, ale jaka radocha z jazdy jak czasem dostane pojezdzic ;)
Rafal_Szczecin - 24-10-2005, 21:07

ten galancik na zlocie w grudziadzu byl TOMMKA mowie ze byl poniewaz Tomek sprzedal, lecz uwazam ze jest to najladniejszy galant rekinek w polsce, przynajmniej ja ladniejszego nie widzialem.
teraz auto posiada KUNTA (?) i jest na forum MKP

pozdro

ps. nie zastanawiaj sie tylko galant jeszcze w kombiaku i cudo na kolach

Karwoś - 24-10-2005, 21:31

Moim zdaniem - galant to niezła bryczka.
A klipsik - jeszcze lepsza do której nie trzeba wkładać IV generacji bo ona kosztuje 8000zł - wystarczy III generacji - wtryski i na pewno będzie dobrze.
Poza tym kup z USA - bez problemu trafisz manual a na pewno bez najmniejszego automat - a takimi samochodami bardzo często jeżdzą 60 letnie staruszki w USA.
Poszukać - już zacząć i na pewno coś z tego bedzie - nawet delikatnie uszkodzony - blacharka oczywiście.

Anonymous - 24-10-2005, 21:47

eclipse turbo w rękach staruszki?
a galanty ea w amerykańskiej wersji są brzydkie :/

piwkotom - 24-10-2005, 21:54

TNT napisał/a:
Piwkotom mielismy podobne rozterki wybor padl na klipsa spidera przynajmniej na razie. Kopa to ma wrazenia z jazdy pozytywne ale na pewno nie jest to auto rodzinne na dzien dzisiejszy wystarczy (corka ma 4 lata) ale za 3-4 lata moze byc problem, ale jaka radocha z jazdy jak czasem dostane pojezdzic ;)

My z zonka na razie mamy spokoj wiec moze jednak najpierw Kliper a pozniej Galant?
Qrcze wbrew pozorom to nie jest proste :( dlatego pytam, swoja droga slicznosci to Twoje cacuszko ;)

Karwoś napisał/a:
Poza tym kup z USA - bez problemu trafisz manual a na pewno bez najmniejszego automat - a takimi samochodami bardzo często jeżdzą 60 letnie staruszki w USA. Poszukać - już zacząć i na pewno coś z tego bedzie - nawet delikatnie uszkodzony - blacharka oczywiście.

No niby fakt, tylko sam wiesz ze stamtad to max 2-3 letnie auto a mnie niestety 3g nie kreci za bardzo, poza tym nie ma juz turbo :( Sciagnac z USA starsze auto to drugie tyle trzeba oddac darmozjadom (czyt. naszj kochanej biurokracji itd...)

A swoja droga to mowicie ze V6 nie daje rady? Dosc przykra to wiadomosc, wiem ze nie zbiera sie z pewnoscia tak jak kliper z turbinka, ale chyba daje jednak pewien komfort zapasu mocy? nie jechalem niestety galem w trasie :(
Prawde mowiac delikatnie jednak sklaniam sie ku Galowi, ale zal straszny pozostaje, bo kliper jak nie teraz to juz nigdy :( zaraz dzieci, wnuki, lysina i brak zymbuff wiec obciach :(

Karwoś - 24-10-2005, 21:59

No własnie eclipsy w rękach staruszek sie zdarzają - i to nie jakieś 2,0 - ale porządne silniki z porządnym wyglądam i na dodatek żółte - zdziwienie moje było bardzo duże - bo ich bardzo dużo widziałem.
A co do tego czy są przydkie - Widziałeś Eclipsa VENOMA z Florydy - uważasz że to coś jest brzydkie - ja uważam że jesł piękne:)

http://dealsonwheels.com/...9-200510-000005

To jest 1 który znalazłem na necie w USA - oczywiście uszkodzony - ale z zewnątrz bardzo ładny - no chyba że ja śley jestem :)

Pozdrowienia.

Krzyzak - 25-10-2005, 09:31

Jechałem tym Galantem z Grudziądza - prowadziłem go na trasie do Gdańska, gdzie ostatnio zacumował u Kunty. Naprawdę ładnie idzie, mimo że to automat a sama jazda to poezja. Ten egzemplarz był w ogóle pięknie zrobiony, wyciszony itd., więc się nim płynęło - wiem co piszę, bo jeździłem już takimi Galantami i było dosyć mocno słychać szum opon - jako takie dosyć nieprzyjemne buczenie.
Były wersje VR4 (4x4) tego Galanta, ale z kierą po złej stronie :) .
Co do Klipsa - to zależy od potrzeb - jak dla mnie, to jako drugi mógłby być, bo jak wyjeżdżam gdzieś to ledwo się w Galancie mieszczę (namiot itd.) a co mówić w pojemności 'bagażnika' Klipsa...
Ale mając już taką kasę do wydania na auto do wrażeń z jazdy, to na pewno bym wolał 3000 GT - i pod względem designu i pod względem technologii.

TNT - 25-10-2005, 11:18

3000 bardzo mi sie podoba ale sa 2 ale po 1 dwie turbiny - w razie awarii jednej lub obu........wole nie myslec po 2 silnik 3000 cm3 Auto cudne tylko jego technologia ciagle jest za droga.
piwkotom - 31-10-2005, 22:12

a widzieliscie tot cudo:?
cudo
jest wogole cos takiego? :shock: :shock:
jesli tak to za te pieniadze to rozboj w bialy dzien!!!! chyba ze to tak jak "mitsubischi" albo kliper wygladajacy jak stratus czy cus? ;)

Swoja droga to wiele mi nie pomogliscie :( moje rozterki tylko sie poglebily, tak wogole to owszem 3000GT VR4 ale... tu juz wyrozumialosc mojej ukochanej malzonki sie wyczerpala ;)

kochajj - 31-10-2005, 22:19

to jest wersja robiona na usa ... nie polecam ze względu na wnetrze :?
piotras - 31-10-2005, 22:50

A mi sie podoba ten
piwkotom - 31-10-2005, 22:59

piotras napisał/a:
A mi sie podoba ten

ba :D
mi jednak ze wzgledow czysto, ze tak powiem "formalnych" bardziej podoba sie ten:
niestety tylko welur :(
i ten
i coraz bardziej sie jednak przekonuje do Gala ale to chyba musi we mnie dojrzec, wlasciwie to ja chyba musze dojrzec ;) :mrgreen:

piotras - 31-10-2005, 23:35

No ten pierwszy tez mi sie podoba tylko facio napisal ze sporting :) (dobrze ze nie CC) a w wersji sport chyba były inne zderzaki jak w tym moim. Ten wyglada tak jak by miał tylko dokładke chociaż chyba progi i reszte ma tak jak w sporcie. Jak by mi oddał tego co dałem do nie go linka za 38-39 to bym sie chyba mocno zaczał zastanawiać (no i jeszcze ma sekwencje juz załozoną a to wiadomo tania impreza przy V6 nie jest)