Chcę kupić Lancera! - Parę pytań od "świeżaka"
Jorge - 16-11-2014, 11:10 Temat postu: Parę pytań od "świeżaka" Witam wszystkich użytkowników forum, jestem posiadaczem Civica staruszka i szukam czegoś w okolicach 30k. Myślałem o civie tzw ufo ale ceny są bardzo przebite dlatego biorę pod uwagę również Lancera stąd parę pytań.
1. Czy części są rzeczywiście tak piekielnie drogie? jakieś przykłądy ile kosztują amory, klocki, tarcze?
2. Czy auto jak gdzieś czytałem łapie przechyły na zakrętach? Czytałem też że nie do końca precyzyjnie się prowadzi.
3. Czy są jakieś przypadłości poza słabym lakierem pt. Ten Typ Tak Ma?
4. Przy spokojnej jeździe ile 1.8 benz pali po mieście i trasie?
5. Co sądzicie o tym? http://otomoto.pl/mitsubi...-C35051065.html
Dziekuje z góry za pomoc
RalfPi - 16-11-2014, 16:57
Civic jest od Lancera sporo mniejszy i z tego co wiem to mniej komfortowy. Mniej pali, a motor 1.8 ma lepsze depnięcie (bo Civic) waży trochę mniej jak Lancer.
Co do Twoich pytań, to poszukaj w dziale Chcę kupić Lancera!.
Takich pytań jak Twoje było już na Forum naście..
Co do egzemplarza - jeżeli nic jest dojechany, to pojeździsz Nim spokojnie drugie tyle i za 5 lat sprzedasz za jakieś 16kzł.
lobuzek - 16-11-2014, 20:39
Co do części, to na poziomie innych japońców. W zasadzie ich nie potrzebujesz poza eksploatacją.
Zawieszenie - jeszcze nie miałem auta, które jeździłoby tak zwinnie i precyzyjnie jak Lancer, a jeździłem do tej pory Focusami, więc nie byle czym jeśli chodzi o prowadzenie.
Lakier - trzeba dobrze zabezpieczyć i wiele się nie dzieje. Jak dbasz to masz.
mjsystem - 17-11-2014, 08:32
Jorge, Widzę, że masz samochód pod nosem. Idziesz, prosisz o jazdę, resetujesz na komputerze spalanie. przekonasz się sam, jak auto się sprawuje i ile pali. Jak chcesz kupić, to sprawdzasz wszystko to, co sprawdza się obligatoryjnie przy kupnie auta. Części eksploatacyjne są na poziomie każdych innych części. Lakier trzeba przeboleć. lobuzek napisał/a: | Lakier - trzeba dobrze zabezpieczyć i wiele się nie dzieje. Jak dbasz to masz. |
Jorge - 17-11-2014, 19:29
Dziekuje bardzo za odpwiedzi. Słyszałem że np. komplet tarcz i klocków to 1500 pln, to możliwe?
W kwestii lakieru - rozumiem, że chodzi o jakiś wosk lepsiejszy? Tak można go zabezpieczyć?
Czy ktoś z Krakowa może mi polecić warsztat gdzie mógłbym sprawdzić Lancera? Ktoś kto je ogarnia nacodzień?
BTW macie jakieś opinie o tym autku? http://otomoto.pl/mitsubi...-C35121144.html
mjsystem - 17-11-2014, 19:33
Jorge napisał/a: | Słyszałem że np. komplet tarcz i klocków to 1500 pln, to możliwe | Dobry komplet zawsze będzie drogi. Bez względu na markę. Jeśli piszesz o komplecie tarcz/klocki tył i przód to zmieścisz się w 1000 złotych, temat jest tu:
http://forum.mitsumaniaki...33610&start=705
Hubeeert - 17-11-2014, 21:29
Jorge napisał/a: | Słyszałem że np. komplet tarcz i klocków to 1500 pln, to możliwe?
|
W ASO na pewno
Komplet tarcz i klocków w dobrej jakości i przyzwoitym zachowaniu w czasie jazdy możesz kupić z wymianą za ~1200 do ~1300 PLN. Za 1500 masz tarcze nawiercane i nacinane na przedniej osi. Jorge napisał/a: | BTW macie jakieś opinie o tym autku? |
Tak - żeby wytrzeć fabryczne welurowe dywaniki ( kierowcy) trzeba przejechac takim samochodem naprawde sporo kilometrów. Poza tym przebieg oprócz licznika (który cofają handlarze) jest zapisywany w co najmniej jeszcze jednym miejscu w ECU. Do sprawdzenia MUT III.
superges - 18-11-2014, 13:54
Jeśli chodzi ceny części to problem nie jest tylko w cenach, które wydają mi się ciut większe niż w przypadku innych japończyków- Fakt, że na szczęście części nie trzeba często wymieniać ale ciężko znaleźć zamienniki. Spróbuj znaleźć np zamiennik pompki sprzęgła, która w ASO kosztuje 1800 PLN. Mi się udało po wielu godzinach znaleźć w jakimś brytyjskim sklepie za 140 GBP.
Mam porównanie Lancera z Civiciem mojego kumpla, który przez jakiś czas jeździł takim z silnikiem 1.4. Był zdecydowanie bardziej mułowaty niż lancer, deska mi się nie podobała i przede wszystkim bez specjalnego zastanawiania się można stwierdzić, że w środku civic jest mniejszy.
Hubeeert - 18-11-2014, 13:56
superges napisał/a: | zamiennik pompki sprzęgła, która w ASO kosztuje 1800 PLN |
Inter Cars.
superges - 18-11-2014, 14:33
Hehe chyba każdy wie, że istnieje tak firma z katalogiem online ale nie oznacza to, że znajdziemy tam wszystkie części.
Pompki nie ma
http://e-katalog.intercar...bowe/grupy/3393
Uwex - 18-11-2014, 16:06
superges napisał/a: | Pompki nie ma |
czasami warto zadzwonić do konkretnego sklepu.
Trik - 18-11-2014, 22:31
Hubeeert napisał/a: | żeby wytrzeć fabryczne welurowe dywaniki ( kierowcy) | Mi wystarczyło jakieś 160Kkm żeby pod lewą piętą mieć wytarcie, na szczęście tylko welur.
|
|
|