Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Bezpiecznik świateł pozycyjnych
dbainski - 19-11-2014, 08:52 Temat postu: [I 2.0] Bezpiecznik świateł pozycyjnych Witam !
Może ktoś miał podobny problem - pali mi się bezpiecznik lewych świateł pozycyjnych.
Po włożeniu nowego bezpiecznika na postoju jest ok, światła się świecą, po przejechaniu kilkudziesięciu metrów pali się.
Pozmieniałem żarówki, sprawdziłem przewody (tu gdzie widać) i nic.Może ktoś ma jakieś sugestie, co z tym zrobić? Dzięki z góry za odpowiedzi
nytsug - 19-11-2014, 08:58
Po pierwsze sprawdź miernikiem napięcie jakie dochodzi do żarówki pozycji lewej i prawej, zobacz czy nie ma różnicy. A bezpiecznik zwiększyć np. o 5 próbowałeś? Zobacz co wtedy się stanie. Dodatkowo sprawdź czy przewody dochodzące do żarówek się nie grzeją po włączeniu na postoju.
olgierto - 19-11-2014, 10:54
a może poprostu alternator daje większe napięcie
plecho1 - 19-11-2014, 14:23
olgierto, ciekawa teoria, tylko według niej paliło by chyba wszystkie bezpieczniki a nie napięcie uparło by się właśnie na ten konkretny bezpiecznik zresztą napięcie by go nie spaliło a raczej zbyt duży prą.
Musi być jakieś zwarcie na obwodzie zabezpieczanym przez ten bezpiecznik.
dbainski, Nie wiem jakie radio u Ciebie siedzi ale czy czasem ostatnio nie zmieniałeś radia? Jeśli tak, to możliwe, że zamiast masą radia podpiąć się pod masę auta wpiąłeś się w przewód sterujący ściemnieniem radia po włączeniu świateł. Kiedy auto ma wyłączone radia to ten przewód bardzo łatwo pomylić z masą ale kiedy włączymy światła to na nim pojawia się napięcie i zaczynają się dziać, podobnie jak u Ciebie, dziwne rzeczy.
dbainski - 19-11-2014, 22:51
Większy bezpiecznik nawet o 10A wkładałem , ale efekt był ten sam - spalony bezpiecznik
[ Dodano: 19-11-2014, 22:52 ]
A z radiem nic nie kombinowałem
plecho1 - 20-11-2014, 06:30
Napisz jeszcze czy w ogóle coś montowałeś w aucie i podłączałeś pod elektrykę i czy to radio jest oryginalne czy zmieniane i czy wcześniej było ok i czy może bez żadnych zmian w aucie zaczęło się to dziać.
elektryk - 21-11-2014, 21:40
Mnie to wygląda że okresowo coś robi zwarcie na kablach. Może w momencie wpadnięcia w dziurę robi się problem.
Żarówki pozycyjnych mają w sumie 20W co przy 12V daje jakiś 2A, bezpiecznik nie ma szansy się spalić z winy żarówki.
PS który dokładnie się pali bezpiecznik, bo są dwa, jeden na prawą stronę, drugi na lewą.
|
|
|