To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1,3] brak mocy na ciepłym

ESI_Kaloh - 25-11-2014, 20:24
Temat postu: [MSS 1,3] brak mocy na ciepłym
Hej spece!

Nabyłem moją czerwoną strzałę 1,3 z 2000 roku niedawno z dwiema usterkami.

Pierwszy z problemów to w 90% sytuacji brak wstecznego, 1ka tam, gdzie wsteczny. Wynalazłem info, że to tulejki od skrzyni, więc ogarnę. Drugi niestety jest bardziej upierdliwy.

Drugi z problemów to spadek mocy na ciepłym silniku. Kiedy jest zimny, miło wkręca się na obroty, nie przygasa itd. - jedzie.
Kiedy osiągnie optymalną temperaturę, niestety ma problemy z mocą na niskich obrotach pod obciążeniem i nie radzi sobie z płynnym ruszaniem, dopóki nie złapie wyższych obrotów (nie mam wskaźnika, więc obstawiam, że powyżej 2k rpm :lol: ).

Sprawdziłem filtr powietrza, wszystkie podłączenia świec, wyjąłem też pompę paliwa z baku, ale po stwierdzeniu, że na zimnym jedzie normalnie, odpuściłem myśl o zapchanym filtrze bądź walniętej pompie itp.

Podpowiedzcie gdzie szukać problemu?

Bizi78 - 25-11-2014, 20:47

Może warto zacząć od sprawdzenia błędów :wink: .
Czy przy odpalaniu zapala się na chwilę CE i zaraz gaśnie :?: .

plecho1 - 25-11-2014, 20:51

Jeśli zawory są regulowane śrubkami to możliwe, że nigdy nie były regulowane i mają zbyt mały luz na zimnym co skutkuje ich podparciem na ciepłym przez co głowica nie jest szczelna i auto nie ma mocy. Najłatwiej i najszybciej można na ciepłym sprawdzić sprężanie czy na każdym cylindrze jest takie same ciśnienie.
ESI_Kaloh - 25-11-2014, 20:56

Błędów nie ma, tj CE nie zapala się jakoś nachalnie. Auto odpala za każdym razem bez problemu.
Na razie musi dojeździć kilka dni bez odwiedzin warsztatu, bo to mój drugi samochód i ma kilka zadań do wykonania ;)

Czyli nie jest tak jak w przypadku tej skrzyni, że to typowa usterka i wystarczy...? :wink:

Bizi78 - 25-11-2014, 21:05

ESI_Kaloh napisał/a:
Błędów nie ma, tj CE nie zapala się jakoś nachalnie.

Czyli rozumiem, że sprawdzałeś jakimś skanerem czy występują jakieś błędy.
Chodzi mi o to czy przy odpalaniu auta zapal się CE na chwilkę i gaśnie.

ESI_Kaloh - 25-11-2014, 21:39

Check zapala się tylko przed odpaleniem. Gaśnie, zanim odpalę :roll:
plecho1 - 25-11-2014, 22:08

Czyli błędów nie ma i kontrolka silnika gaśnie prawidłowo. Sprawdź to ciśnienie, wystarczy wykręcić świece przyłożyć ciśnieniomierz i zakręcić rozrusznikiem. Jest to prosta i tania procedura a na pewno wyjaśni kwestie zaworów.
ESI_Kaloh - 10-12-2014, 20:41

Temat rozwiązało odświeżenie świec zapłonowych :) gubił niekiedy jeden cylinder, dlatego nie chciał jechać. Zaradzone! :lol: