To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJxA] Podłużnice

bonkesku - 27-11-2014, 11:44
Temat postu: [CJxA] Podłużnice
Witam,mam podłużnice tylne do zrobienia

i teraz pytanie,jak oceniacie stan,da rade zrobić? jaki ewentualny szcowany koszt naprawy? Dodam jeszcze, że przed chwilą byłem u jednego "blacharza" nie widząc wogóle podłużnic powiedział że on nie robi podłużnic, tzn nie regeneruje tylko ewentualnie może wymienić jak będe miał inne..

robertdg - 27-11-2014, 18:08

Do odbudowy jak najszybciej, koszt odbudowy zalezny od stanu podłuznic po wstępnym oczyszczeniu i opukaniu oraz od warsztatu i zakresu prac dodatkowych, obowiązkowo zbiornik paliwa do demontażu, na conajmniej 500zł trzeba sie naszykować ale lepiej mieć w portfelu trochę wiecej, bo dodatkowo może coś wyskoczyć
bonkesku napisał/a:
Dodam jeszcze, że przed chwilą byłem u jednego "blacharza" nie widząc wogóle podłużnic powiedział że on nie robi podłużnic, tzn nie regeneruje tylko ewentualnie może wymienić jak będe miał inne..
Musisz poszukać innego fachowca który nie będzie marudził, kwestia odbudowy elementu blacharskiego jest złozona, jezeli nie ruszy sie materiału to nie ma co podchodzić z wyceną i naprawa na poziomie wymiany kompletnego materiału bo może to być poprostu bezsensowne albo nieopłacalne działanie.
bonkesku - 27-11-2014, 20:11

czyli ogólnie do zrobienia? miałem okazje ostatnio być na kanale, po ruszaniu podłużnic myślę ze mocniej bym przycisnął i może zrobiła by się dziura, prawa jeszcze jakoś się trzyma ale też się "kruszy" mimo że wygląda o wiele lepiej niż lewa... Czyli nie pytać o ewentualną wycenę? wiem ,że ciężko stwierdzić koszt po samych oględzinach,ale nie chce zlecić tej usługi czekając na ostateczna wycene po ukończeniu ,bo ta już może być dość wygórowana..
mkm - 27-11-2014, 20:20

bonkesku, obowiązkowo pytać o cenę!
Tylko nie przez telefon, a na miejscu. :wink:

robertdg - 27-11-2014, 20:25

Zawsze możesz zapytać o poczatkowy koszt oparacji i poprosić o informacje telefoniczna w razie dodatkowych kosztow, z pracami blacharskimi bywa róznie, "kwiatki" lubia wychodzic, z pozoru niby moze wygladac nie groznie a moze wymagać pracy blacharza prze kilka dni, ale lepiej zrobić raz a dobrze pomimo wiekszych kosztow ;-)
mkm - 27-11-2014, 20:44

robertdg, niby tak, ale wiesz jak jest.
Do momentu do którego nie zobaczy nie ma opcji, żeby podał cenę.
Może widełki (u mnie 200-500zł) za stronę - tyle przez telefon.

robertdg - 27-11-2014, 20:52

mkm napisał/a:
Może widełki (u mnie 200-500zł) za stronę - tyle przez telefon.
Podobnie w zalezności od zakresu, bo poza demontażem zbiornika może dojśc koniecznosc zmiany metalowych przewodów hamulcowych, jednak dopóki sie tematu nei dotknie to ciezko wrózyć ;-)
kondzio3333 - 26-02-2016, 10:27

Ma ktoś zdjęcia zrobionych podłużnic przez pomalowaniem/zabezpieczeniem?
mkm - 26-02-2016, 19:24

kondzio3333 - 29-02-2016, 22:12

Dzięki. Porządnie podjedzone. Moje były w trochę lepszym stanie, nie wymagały wycięcia wystarczyło oczyścić i nałożyć wzmocnienia.
mkm - 01-03-2016, 14:13

kondzio3333, wrzuć zdjęcia tych "wzmocnień". Jak przywalili łatę po wierzchu to kasa wyrzucona w błoto.