To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Kontrola bagaznika przez policje

Baśka - 01-12-2014, 11:14
Temat postu: Kontrola bagaznika przez policje
Jak w temacie...mam nadzieje ze dobre miejsce wybrałąm:(
nie mogłam znaleśc nic podobnego jeśli jest to przepraszam. :oops:
Mam pytanie do znawców przepisów a wiec -czy policja ma prawo sprawdzać bagażnik auta podczas kontroli rutynowej?

plecho1 - 01-12-2014, 11:29

Bez nakazu raczej nie, czasem w strefie przygranicznej jeżdżą razem ze Strażą Graniczną (która tu ma takie możliwości) aby takiej kontroli mogli dokonać. Ale to są tylko zasłyszane informacje.
Baśka - 01-12-2014, 11:41

Pytam dlatego ze wczoraj znowu miałam sprawdzany bagażnik.Pan policjant wystawił lizaczek, zjechałam na pobocze ... dokumenty itd . I polecenie -proszę otworzyć bagażnik!! Ja do niego Pan chyba zartuje no ale uśmiechu nie widziałam
JCH - 01-12-2014, 12:17

Przy rutynowej kontroli nie ale w uzasadnionych przypadkach tak. Poczytaj np. tu :arrow: http://moto.wp.pl/kat,103...13e6d&_ticrsn=3

Cytat:
mam nadzieje ze dobre miejsce wybrałąm
Raczej Dział Ogólny bo jednak temat jest "motoryzacyjny".
Baśka - 01-12-2014, 12:34

Dzieki , pozdrawiam
rej - 02-12-2014, 16:56

Oni zawsze znajdą uzasadniony przypadek. Jak im udowodnisz, że np dany przypadek nie jest uzasadniony.
apg2312 - 02-12-2014, 17:00

ZAWSZE w takiej sytuacji TRZEBA zażądać protokołu z przeprowadzenia czynności służbowej. Bez tego nic zrobić nie można, nawet napisać zażalenia.
Baśka - 02-12-2014, 18:33

Miałam 3 razy kontrole i raz tylko poprosili o pokazanie gasnicy , trójkąta.W nastepnych sami sprawdzali jak podniosłam bagażnik, nie wiedziałam ze można zażądać protokołu no ale teraz człowiek mądrzejszy będzie :lol:
apg2312 - 02-12-2014, 19:00

Przy rutynowej kontroli Policja może skontrolować dokumenty kierującego, zbadać stan trzeźwości (alkotusk, tester narkotyków), sprawdzić ogólny stan techniczny auta (światła, opony, sprawność hamulców itp. ale także np. numer VIN) i poprosić o pokazanie obowiązkowego wyposażenia samochodu - czyli trójkąt i gaśnica. Ale gaśnica powinna być w kabinie, a trójkąt możemy mieć pod siedzeniem, więc już nie ma tutaj uzasadnienia do otwierania bagażnika.
Wszelkie dodatkowe czynności muszą mieć już uzasadnienie, i w wypadku kontroli osobistej lub przeszukania auta należy żądać protokołu - łącznie z nasiesionymi do niego naszymi uwagami, jeśli takie mamy. Mamy prawo także nagrywać zachowanie policjantów kamerą czy telefonem - w czasie służby są oni osobami publicznymi.

Misiek :) - 20-12-2014, 00:05

A jak wygląda sytuacja, jeśli mamy załadowany bagażnik. Kto to ma wyjmować i kto ma powkładać z powrotem?
I mam jeszcze pytanko... Ostatnio czytałem, ze kamerki pokładowe, a raczej ich nagrania nie mogą być wrzucane na YT z uwagi, że można rozpoznać innych uczestników ruchu drogowego... nawet po zakryciu ich numerów rejestracyjnych...
i Jak się to ma np do programów typu uwaga pirat? Jeśli ktoś ma charakterystyczne auto, to samo zasłonięcie blach nie wystarcza, i auto może być łatwo rozpoznane... Choćby przez tuning charakterystyczne zmienione elementy...
Cytat:
Ponieważ w Polsce wciąż nie ma ustawy regulującej kwestie monitoringu wizyjnego, GIODO przyjmuje, że takie sprawy powinny być rozpatrywane w oparciu o przepisy dotyczące właśnie ochrony danych osobowych. Zgodnie z obowiązującym prawem danymi osobowymi są wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.

Osobą możliwą do zidentyfikowania jest ktoś, kogo tożsamość można określić bezpośrednio lub pośrednio, w szczególności przez powołanie się na numer identyfikacyjny albo jeden lub kilka specyficznych czynników określających jego cechy fizyczne, fizjologiczne, umysłowe, ekonomiczne, kulturowe lub społeczne. Informacji nie uważa się za umożliwiającą określenie tożsamości, jeżeli wymagałoby to nadmiernych kosztów, czasu i działań.

http://www.auto-swiat.pl/...ielegalne/e0zxy

P.S.
Ja nie miałem spotkania z TV, ale się zawsze nad tym zastanawiałem...

pro_lukasz - 20-12-2017, 13:58

Teoretycznie chyba nie powinni tego robić, no ale wiadomo w praktyce działa to inaczej. Co gorsza nie bardzo jest sens się z nimi kłócić, bo mogą zrobić z tego aferę, a z ciebie np. dilera albo przemytnika...
Anonymous - 24-12-2017, 22:20

Ja jestem dokładnie tego samego zdania co mój poprzednik... Nic dodać, nic ująć...
gulgulq - 26-12-2017, 21:38

Prawo o ruchu drogowym wyjaśnia:
https://prawo.money.pl/kodeks/drogowy/dzial-v-kontrola-ruchu-drogowego/rozdzial-1-uprawnienia-policji-i-innych-organow/art-129

Cytat:
4) sprawdzania stanu technicznego, wyposażenia, ładunku, wymiarów, masy lub nacisku osi pojazdu znajdującego się na drodze;

Tak wiec Policja może sprawdzać bagażnik kiedy chce i ile chce.
Ze służba graniczną jeżdżą razem bo jak wykryją kontrabandę lub cudzoziemców bez dokumentów to Oni ich przejmują od razu - tak mi się wydaje ze proceduralnie jest prościej.

Anonymous - 18-01-2018, 16:24

Wiele już miałem kontroli i kilka razu zdarzyła się kontrola bagażnika. Policja jak najbardziej może taką czynność wykonać.