Carisma - Techniczne - Szarpanie przy puszczeniu gazu
7ukasz - 02-12-2014, 16:15 Temat postu: Szarpanie przy puszczeniu gazu Witam wszystkich. Jak zmieniam bieg z jedynki na dwójkę j dwójki na trójkę, to wyczuwalne są wyraźne szarpnięcia budą. Nawet delikatnie obchodząc się z gazem i wyczuwając nie da się tego uniknąć. Czy ktoś może wiedzieć co może być przyczyną takiego zachowania?
xluki - 02-12-2014, 17:22
A przy dodawaniu gazu tez masz szarpanie?
7ukasz - 02-12-2014, 17:47
To jest tak, że jak np jadę na jedynce czy dwójce i puszczę gaz to szarpie i jak zmienię bieg i dodaję gazu to też i szarpanie coraz mniejsze wraz ze zwiększaniem się obrotów. Już kiedyś tego doświadczyłem w innych starszych autach. Nie jeździłem inną Carismą więc nie wiem jak inne mają.
robertdg - 02-12-2014, 18:44
Mogą być kiepskiej jakości tarcza sprzegla i tłumiki drgań nie pracuja, do weryfikacji poduszki silnik/skrzynia, reszta to styl jazdy
7ukasz - 02-12-2014, 19:46
Styl jazdy odpada, bo poprzedni właściciel też miał z tym problem. To samo każdy kto wsiądzie. Nie da się tego uniknąć. Tarcza może być już zużyta, bo auto ma już ponad 150tys km i nie była wymieniana. Da się sprawdzić te rzeczy o których napisałeś bez wymiany? Czy trzeba wymieniać metodą prób i błędów?
robertdg - 02-12-2014, 19:49
Tarcza sprzęgłowa to kosztowna nap;rawa bo trzeba demontować skrzynie, a 100% pewności to nie daje, na poczatku warto sprawdzić zawieszenie silnik/skrzynia
7ukasz - 02-12-2014, 22:03
sama tarcza bez docisku to jakieś 300zł, a robił bym sam tylko nie chce mi się w zimę bawić, bo za zimno. Szykuję auto do wyjazdu 1300km i im więcej takich drobnostek usunę tym bezpieczniej będzie się jechało.
|
|
|