Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] jak wyłączyć alarm?
tomek12 - 02-12-2014, 18:12 Temat postu: [II 2.0 DID] jak wyłączyć alarm? Witam,
od kilku dni włącza mi się alarm w samochodzie. Ma to miejsce kilka sekund po zamknięciu samochodu guzikiem na klamce. Dzieje się tak raz na 10 razy. Ma ktoś pomysł, co może być powodem. Dodatkowe pytanie: jak mogę wyłączyć alarm, chce tylko aby zamknęły się drzwi?
pozdrawiam
Tomasz
zibi21 - 02-12-2014, 20:01
Witam.
Wydaje mi się że alarmu nie włącza przycisk przy klamce klapy bagażnika.
Pozdrawiam.
tomek12 - 02-12-2014, 21:11
Hmm, tam jest przycisk? U mnie chyba nie ma.
JCH - 02-12-2014, 22:39
tomek12 napisał/a: | Ma ktoś pomysł, co może być powodem. | Niektóre alarmy "powiadamiają" o tym, która strefa została naruszona. Czy to któreś z drzwi, czy maska silnika, czy np. czujka ruchu. Sprawdź w instrukcji swojego alarmu czy nie masz takiej opcji. Nikt tu przecież nie będzie wróżył z fusów
A powód czasem może być banalny - np. może nie kontaktować któraś z krańcówek przy drzwiach i alarm "widzi" jakby drzwi były otwarte więc wyje.
rezon - 03-12-2014, 08:11
na początek sprawdziłbym czujkę otwarcia maski - ma ciężkie warunki pracy w samochodzie żony co dwa lata muszę czyścić styki czujki z dokładanego alarmu
tokyo - 03-12-2014, 13:09
Witam
Jaki masz alarm?
I czy zal sie jak przyszly temp - ?
rezon - 03-12-2014, 14:06
nie pamiętam jaki tam jest. to nie ma zresztą znaczenia - pod maską jest zamontowany przez dealera przy okazji montażu alarmu czujnik otwarcia maski. To jest taki zwykły pręcik z tworzywa w oprawce metalowej http://fiatpunto.com.pl/l...4d230178412.jpg . Jak jest wciśnięty (maska zamknięta) to rozwiera obwód. Jak jest maska otwarta to powinien zwierać do masy. Ale jak są zaśniedziałe styki i trochę wilgoci to centralka potrafi głupieć i sygnalizuje otwarcie maski pomimo jej zamknięcia, a wtedy aktywuje alarm. Wykręciłem, rozebrałem, papier 400, wazelina techniczna i od ponad roku spokój.
tomek12 - 03-12-2014, 14:37
- tak, włącza się od kilku dni jak przyszły temperatury minusowe
- guzik na bagażniku nic nie daje, też aktywuje się alarm
- dodatkowo zauważyłem, że przy otwieraniu całkowicie zamkniętego samochodu, pojawia się krótkie pikanie głosowe; wcześniej tego chyba nie było, może to jakaś informacja od systemu alarmu?
rezon - 03-12-2014, 17:42
zazwyczaj dodatkowe pikania coś tam sygnalizują - popatrz do instrukcji alarmu (jak masz). Popatrz na czujki otwarcia maski. Mogła też paść któraś ultradźwiękowa monitorowania wnętrza.
A co do bagażnika - to oczywiście, że przycisk na klapie działa tak samo jak przyciski na drzwiach Niby dlaczego miałoby być inaczej - do otwarcia bagażnika trzeba rozbroić alarm, a później gonić do drzwi aby zazbroić? to nielogiczne.
zibi21 - 03-12-2014, 18:04
Witam.
Może i nielogiczne ale w moim tak działa ,przycisk na klapie bagażnika zamyka tylko centralny zamek a nie uruchamia alarmu.
Pozdrawiam
tokyo - 04-12-2014, 13:57
Witam
Alarm ma znaczenie.Na alarmy EMG byla akcja serwisowa, poniewaz wzbudzaly sie przy niskich temperaturach ze wzgledu na wadliwy element. Centralki szly do wymiany.
Dla wykluczenia maski poprostu odlacz czujnik lub go odetnij, zaizoluj i
zobaczysz.
tomek12 - 06-12-2014, 17:42
Mój alarm nazywa się AS 20 CAN. Niestety nie znalazłem nic pod maską. Ma ktoś może zdjęcie jak powinno to wyglądać?
|
|
|