Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] 4G63 7bolt rozrząd problem
R-Man - 03-12-2014, 17:34 Temat postu: [1G 90-94] 4G63 7bolt rozrząd problem Problem polega na tym, że po odpaleni silnika, na wolnych obrotach, słychać stukot z rozrządu. Jak wbiję go na obroty, to jest spoko. Spadnie na jałowe - znów stuka
Silnik przed zmianą rozrządu nic takiego nie robił. Rozrząd ustawiony raczej prawidłowo, wszystko sprawdzałem 100 razy. Wałki balansujące wywalone, koło pasowe w stanie bdb
Dziś odpaliłem go bez pokrywy układu rozrządu, i zauważyłem że stukot pochodzi z napinacza hydraulicznego - pasek podczas pracy silnika napręża się i poluźnia. Podczas naprężania, dźwigienka rolki napinacza stuka o obudowę napinacza hydraulicznego -stąd ten dźwięk
Co jest nie tak? dodam, że kręcąc silnikiem ręcznie, widać jak napinacz chodzi powoli w górę i w dół, tak jakby pasek się naprężał i poluźniał, a napięty jest ciągle dość mocno
marcin9051 - 03-12-2014, 18:13
hej hymmm dziwna sprawa ogolnie nie powinna walic o obudowę ...
KsiadzRobak - 04-12-2014, 08:59
może napinacz jest uszkodzony - testowałeś go przed montażem?
zamontuj go w imadle (lub postaw na stole) a na nim odważnik 10-20 kg i nie powinien się ugiąć więcej niż na 1mm (najczęściej wcale się nie ugina)
rosomak1983 - 04-12-2014, 13:41
manual mówi o pomiarze wystajacego wolno trzpienia ma byc 12mm bodajze. Jak jest idealnie 12 (czy tam ile) i nie cieknie nic , w imadle stawia spory opór to mozna zakładac.
skorpius2222 - 08-01-2015, 22:41
Niestety też wystąpił u mnie ten problem i nie mam siły do tego samochodu i te piękne odgłosy po ustawieniu rozrządu od nowa mmmmmmmmmmmmm aż się krew gotuje.
jednak problemu dało sie rozwiązać poprzez wymianę napinacza hydraulicznego oraz odpowiednie ustawienie przerwy pomiędzy trzpieniem a "łapą" popychacza na około 3.5-3.8mm.
|
|
|