To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] regulator napięcia

zilony - 05-12-2014, 15:40
Temat postu: [Cari 1.8] regulator napięcia
W moim miśku migała kontrolka ładowania. U mechanika wyszło że szczotki na wykończeniu. Z tym że dostałem info że samych szczotek nie można wymienić, trzeba wymienić cały regulator napięcia...
I tutaj pytanie do Was czy to aby dobra opcja? Generalnie ta opcja jest ciężka do zrobienia bo zostaje kupienie używanego alternatora lub zamiennika...
org numer alternatora to 0123 315 018 i według katalogu zamiennikiem jest numer 0124 325 010 i takowy znalazłem na allegro:
http://allegro.pl/regulat...4815470366.html

Ale zanim zakupię chciałem się Was poradzić co robić :)

plecho1 - 05-12-2014, 18:22

Sprytny elektryk powinien dobrać odpowiednie szczotki i je dolutować w miejscu oryginalnych. Jest to trochę drut ale czemu wyrzucać - wymieniać sprawny regulator.
zilony - 05-12-2014, 21:26

z tego co widać na stronie allegro jest to wszystko ponitowane i stąd pewnie te problemy.
plecho1 - 05-12-2014, 22:02

Problemy są najczęściej z zamiennikami które mają podejrzaną jakość. Jeśli taką wymianę samych szczotek zrobi się odpowiednio to nic nie można uszkodzić i mamy oryginalny zregenerowany regulator. Podobnie jest zresztą z czujnikami wałków rozrządu, lepiej przelutować zimne luty niż kupować zamiennik.