To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria tempomatu

krzysztofpak75 - 05-12-2014, 17:38
Temat postu: [EAxx] Awaria tempomatu
Witam Wszystkich ,
ostatnio w poprzedni czwartek miałem problem przy odpalaniu auta , tzn odpaliło normalnie ale tak jakby "kulał" silnik przez ok 5 sek . i później już normalnie chodził , tak jak i kolejne dni.
Po tym zdarzeniu zauważyłem że tempomat przestał działać i bardzo wzrosło spalanie (około 14 l , a wcześniej ok 9 l) .
W poprzednią zimnę mój znajomy miał problemy ze szczurami które przegryzały mu przewody (parkujemy obok siebie) , i tak myślę ,że może coś przegryzły jakieś kalbe albo coś ??
Sam patrzyłem ale nic nie znalazłem , ale może szukałem nie tam gdzie trzeba ??
Co mogę jeszcze sprawdzić ??

Pozdrawiam.

artufcb - 05-12-2014, 20:09

z tempomatem nie miałem nigdy do czynienia, ale może TPS? Czujnik położenia przepustnicy?
robertdg - 05-12-2014, 21:01

Najpierw wypadaloby zrobić diagnostyke, jezeli diagnostyka coś podpowe to będzie wiadomo gdzie szukac przyczyny
krzysztofpak75 - 06-12-2014, 10:29

Tak więc, diagnostyka nic nie wymrugała , ale znalazłem przegryziony wężyk pomiędzy dwoma punktami (nieznam się co to jest , bynajmniej jedno , bo drugie to przepustnica) . Zamieszczam zdjęcia , i teraz moje pytanie czy to mogłoby zwiększyć spalanie i niedziałający tempomat ??

http://www.fotosik.pl/pok...d48d29b21b.html
http://www.fotosik.pl/pok...4d9c5ee4e9.html

Z góry dzięki za pomoc.

mati_z - 06-12-2014, 12:07

To jest wężyk podciśnienia i pompa od tempomatu i jeśli jest przerwany to oczywiście tempomat nie będzie działał.
Co do spalania to nie jestem pewien, ale on chyba wtedy Ci ciągnie lewe powietrze. Od czasu tej awarii nie wzrosły Ci obroty po odpaleniu/na luzie?

krzysztofpak75 - 06-12-2014, 12:38

Wzrosły obroty po odpaleniu na luzie , ale tylko zaraz po odpaleniu , a jak się rozgrzał to wracało wszystko do normy.
mati_z - 06-12-2014, 14:30

No to masz odpowiedź. Wymień wężyk i powinno być okej :)
krzysztofpak75 - 06-12-2014, 14:48

Wężyk już podpięty , tempomat działa , a ze spalaniem to wyjdzie w tygodniu ... Odezwę się i napiszę co i jak ...

A twk wogóle to ktoś wie czy podciśnienie ma wpływ na spalanie ??

robertdg - 06-12-2014, 17:48

Ma wpływ na spalanie bo podciśnieniem sterowany jest regulator ciśnienia na listwie paliwowej
Dread87 - 06-12-2014, 17:57

A co jeśli po przekladce z diesla na Vke, w ktorej byl tempomat, zrezygnowalem z tempomatu? Mam w ogole nie zalozona pompke do tempomatu, a grzybek sterujacy podcisnieniem nie jest zaslepiony. Czy mam go zaslepic?
krzysztofpak75 - 06-12-2014, 17:58

Mam nadzieje ,że spalanie wróciło do normy bo 14 L to trochę dużo... A innych objawów nie zauważyłem... Pozdrawiam.
Evans - 07-12-2014, 09:53

Pocieszę Cię, że mój gal spalił w zeszłym miesiącu 16... czyli 14 to nie jest jeszcze najgorsza opcja.
polaff - 08-12-2014, 05:39

robertdg, wydaje mi się, że jesteś w błędzie. Przecież przewód podciśnieniowy do siłownika tempomatu przebiega TYLKO na linii pompa podciśnieniowa - siłownik i nigdzie się nie rozgałęzia. To przecież całkiem niezależne od reszty podciśnienie więc nie może mieć wpływu na nic innego jak tempomat.
robertdg - 08-12-2014, 08:13

polaff napisał/a:
robertdg, wydaje mi się, że jesteś w błędzie. Przecież przewód podciśnieniowy do siłownika tempomatu przebiega TYLKO na linii pompa podciśnieniowa - siłownik i nigdzie się nie rozgałęzia. To przecież całkiem niezależne od reszty podciśnienie więc nie może mieć wpływu na nic innego jak tempomat.

Faktycznie - dzięki za sprostowanie

polaff - 08-12-2014, 08:33

robertdg, niestety to zła wiadomość dla głównego zainteresowanego...