To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - [Z34A 1.3] kluczyk nie uruchamia silnika

kleju69 - 07-12-2014, 22:44
Temat postu: [Z34A 1.3] kluczyk nie uruchamia silnika
Witam wszystkich.
Trochę długi temat.
Kupiłem Colta 1,3 2010r. z dwoma kluczykami, jeden bez przycisków i on jest ok, natomiast drugi ma 2 przyciski, oba nie działają, kluczyk nie uruchamia silnika, tylko rozrusznik kręci. Miała być tylko błaha sprawa z bateryjką lub programowaniem, ale jest lipa.

Byłem w serwisie, ale chłopaki wymiękli. Niby się komunikuje, ale zaprogramować się nie daje. Podobno jest komunikat, że pochodzi od innego auta, ale powinien się nawet wtedy zaprogramować. Tak twierdzą.
Nic więcej niestety nie umieją sprawdzić, ani czy jest w pełni sprawny, ani czy wystarczy wymienić elektronikę od używanego. Mają tylko jedno rozwiązanie, wiadomo - nowy i 900 zł.

Czy wymiana elektroniki od innego kluczyka pozwoli go zaprogramować?
Z góry dziękuję za pomoc.

robertdg - 08-12-2014, 07:54

Wypadałoby sprawdzić w punkcie zo zajmuje sie kodowaniem kluczyków z Immo, może uszkodzony jest transponder oraz sterowanie centralki, poszukaj takiego punktu.
kleju69 - 08-12-2014, 08:55

robertdg napisał/a:
Wypadałoby sprawdzić w punkcie zo zajmuje sie kodowaniem kluczyków z Immo, może uszkodzony jest transponder oraz sterowanie centralki, poszukaj takiego punktu.

sorki, ale nie bardzo wiem o jakim punkcie piszesz?

robertdg - 08-12-2014, 09:11

Punkt dorabiania kluczy i kodowania immo
tokyo - 08-12-2014, 16:46

Witaj
Prawdopodobnie colt byl kasowany z bledow jakim uniwersalnym testerem i wypadlo mv immo. Mialem 8 takich przypadkow. Jedz do serwisu nie sprawdzi czy jest aktualizacja softu,pozniej niech zaprogramuja kluczyki,a nastepnie synchronizacje. Powinno ruszyc. Jezeli nie to jest klops

tomusn - 12-12-2014, 23:10

czy pisząc "elektronika" masz na myśli:
1) transponder od immobilajzera, który nie ma baterii?
2) moduł zgalnego sterowania centralnego zamka, który nie ma nic wspólnego z immo?

moje pytania:
czy po wymianie baterii - działa sterowanie centralnego zamek?
czy skoro rozrusznik kręci, to znaczy można obrócić kluczyk? i czy wzrokowo klucze są identyczne?
to jak może być od innego auta (chociaż kto wie...)

spróbuj jeszcze uruchomić kluczykiem z przyciskami , ale blisko stacyjki trzymaj ten drugi, tak by zadziałał jego transponder, napisz co wyszło