Colt - Ogólne - Czyszczenie reflektorów
ludwik1991 - 12-12-2014, 21:49 Temat postu: Czyszczenie reflektorów Witam,
Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie taka myśl że moje światła w CJtce może mogłyby lepiej świecić.
Szukałem informacji na temat czyszczenia lamp, jedyne co znalazłem i zastosowałem to domowy sposób na polerkę szklanego klosza... pastą... do zębów- o dziwo- działa:) ale to jeszcze nie jest to...
Myślę o czyszczeniu odbłyśników. Czy ktoś może rozbierał lampy od CJtki? Po wstępnych oględzinach widać że są jakieś spinki i nie powinno być problemów z tym, ale wolę zapytać czy ktoś to już przerabiał?
Zastanawiam się czym też to umyć, na pewno nic "ostrego" by nie uszkodzić odbłyśników. Czytałem że dobrze jest przemywać wodą destylowaną, IPA, bo nie zostawia śladów.
Czy po zdjęciu reflektorów jest dużo zabawy z ustawieniem ich aby dobrze świeciły? Chciałbym mieć czyste lampy ale przy okazji nie oślepiać wszystkich jadących z naprzeciwka
robertdg - 12-12-2014, 22:16
Najbezpieczniej oddać do zakładu regenerującego reflektory, odbłyśniki sa napylane i naprawde bardzo łatwo uszkodzić powierzchnie odblaskowa, samo szkło do korpusu reflektora osadzone jest za pomoca masy elastycznej.
Podstawa jest sprawdzenie instalacji elektrycznej - napięcie zasilające żarówki, jezeli jest prawidłowe można spróbowac zastosowac żarówki typu "60% mocy więcej" etc
ludwik1991 - 21-12-2014, 09:01
Ok, w takim razie to byłby zły pomysł je polerować,
Ale za to może warto je wypłukać od środka? Znalazłem to rozwiązanie co prawda w temacie o Carismie i ludzie mówili że płukanie wodą demineralizowaną daje efekty.
A co do instalacji, to na co szczególnie zwrócić uwagę?
mkm - 21-12-2014, 13:50
Samą wodą niezbyt - wypłuczesz sam kurz.
Coś musisz dodać - najlepsze są środki do mycia "bezdotykowe" z motoryzacyjnych "aktywna piana", a z kuchennych niektóre płyny do mycia naczyń - do trudnych zabrudzeń.
Tak jak napisał robertdg odbłyśniki są bardzo delikatne i porysować lub zmatowić je jest bardzo prosto.
Musisz potem je bardzo dobrze wypłukać i wysuszyć więc wody zdemineralizowanej potrzebujesz minimum 10litrów - pierwsze płukanie możesz zrobić "kranową".
Sprawdź tez czy masz wężyki na odpowietrzeniu i szczelną "pokrywę" żarówki.
Zerknij tez czy nadkola są kompletne i nie są połamane.
W instalacji popatrz na stan izolacji na odsłoniętych kablach i "wtyczki" przy lampach - jak są przypalone/przytopione to wymień.
Ustawienie świateł jest banalnie proste.
Podjeżdżasz do ściany i kręcisz śrubą regulacyjną.
Jak ustawisz "na oko" to jedziesz na stację diagnostyczną i za "kilka" złotych ustawiają Ci je książkowo.
ludwik1991 - 21-12-2014, 14:32
Ok, dzięki za instrukcje:) jak znajdę czas i wykonam zabieg, to opisze wrażenia.:)
Misin3 - 23-12-2014, 11:36
Witam, regeneracja reflektorów znajduje się na stronie Space Stara-zrób to sam
|
|
|