To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.8 TD ] Wycie buczenie / wału

everybike - 14-12-2014, 14:23
Temat postu: [2.8 TD ] Wycie buczenie / wału
Przy 95km/h pojawia się wycie z tyłu . Zaczęło się po kilkuset kilometrach jazdy po asfalcie załadowanym autem ( 6 osób i bagaże ) . Po powrocie z wakacji zostały wymienione wszystkie krzyżaki + simering wału na wejściu do mechanizmu różnicowego bo pojawiło się strzelanie przy dodawaniu gazu na załączonym napędzie - wymiana krzyżaków to usunęła.
Wał został wyważony , pan przyspawał blaszkę ok. 5/5cm i powiedzieli , że 'dużo brakowało'. Jednak wycie nadal się pojawia. Przy 100mk/h wycisza się , albo raczej już go nie słychać :)
Macie jakieś pomysły ?

Hubeeert - 14-12-2014, 15:30

Luz na mechanizmie różnicowym tylnego dyfra?
everybike - 14-12-2014, 15:39

A jak to sprawdzić ?
Luz sumaryczny po wymianie krzyżaków zmniejszył się znacznie , w zasadzie jest minimalny teraz

DOHC24 - 14-12-2014, 18:14
Temat postu: most
Może most tak wyje ?lozyska
Grigori - 15-12-2014, 00:09

A luz na wieloklinie na wyjściu wału z reduktora ?
PiotrKw - 15-12-2014, 10:53

Jak opony ?? Nie ma ząbkowania ???
everybike - 21-12-2014, 22:19

Nie ma luzu na wale , poszarpałem nim w piątek przy okazji przeglądu okresowego , ani drgnie.
Od wakacji jeździłem już na BF AT , szosowych Scorpionach i obecnie na BF MT KM2. Wycie jest zawsze przy tej samej prędkości bez względu na opony .
Wymienię w najbliższym czasie olej w moście i zobaczymy co z niego poleci . Mam nadzieje,że w starym oleju nie zobaczę resztek łożysk....
ps. w sklepach www i na allegro można dostać łożysko przedniego mostu ale do tylnego nie znalazłem , możliwe to ?

jawaldek - 22-12-2014, 09:22

everybike napisał/a:
Wycie jest zawsze przy tej samej prędkości bez względu na opony
a może by tak zerknąć na przednie łożyska w piastach ?? Dźwiękiem bym się nie sugerował bo w pudle rezonansowym ->> kabina, rozchodzi się na wszystkie strony :mrgreen: W moim przypadku wymiana wszystkich 3 łożysk w przedniej piaście skutecznie zlikwidowała wycie właśnie przy 90km/h. A dawało w kość łożysko igiełkowe->> przejście pół osi przez piastę. Sprawdź jeszcze czy buczenie występuje też przy zapiętym przednim napędzie.
everybike - 29-12-2014, 12:55

Wymienilem olej, ciemny ale nic poza tym. Nadal wyje , choć wydaje mi się, że trochę ciszej 😕
Mechanik mówi, że trzeba zęba sprawdzić z innym wałem... Łożyska wykluczył , przy lekkim skręcaniu nie buczy bardziej. Ciekawe jest to ,że zaczęło się po kilkuset km na szosie zapakowanym autem. I tak od wakacji się z tym bujam :(

moj.skarb - 02-01-2015, 15:15

ja mam podobnie , wycie zaczyna się przy około 80 km/h i kończ przy 100km/h. a jaką masz skrzynię biegów ? bo u mnie automat i przy zmianie płynu dużo ciszej, także to może być skrzynia biegów.................
everybike - 02-01-2015, 18:44

Manualną mam ...
Grigori - 03-01-2015, 12:31

U mnie to samo, wał zrobiony zero luzu, zastanawiam sie czy to nie jakieś łożysko w skrzyni/reduktorze
everybike - 20-01-2015, 17:56

Dobre wieści. Cisza !  Wymienilem tylny wał i juz nie buczy.