To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [3G 00-04 ] Pompa wody

Anonymous - 12-02-2007, 07:30
Temat postu: [3G 00-04 ] Pompa wody
Galant 2.4l SOHC 95'
Wyciekala mi woda z pompy.Strasznie sie narobilem zeby ja wykrecic bez wyciagania silnika :D . Ogladam ta pompe i wszystko wydaje sie w porzadku.Myslalem zeby zalozyc nowy gasket i wkrecic ja spowrotem. Pytanie brzmi co wlasciwie pada w tej pompie bo niemoglem zlokalizowac wycieku?

Rafal_Szczecin - 12-02-2007, 07:31

uszczelka :mrgreen:
w oryginale z tego co mi wiadomo ( po domyslach ) jest to robione na zasadzie silikonu ( a moze juz ja wczesniej ktos rozbieral :P , natomiast w japonskim zamienniku jest to na tekturowa uszczelke )
u mnie powodem przepuszczania bylo wykruszenie sie owego silikonu, ale jak juz zostalo wszystko rozebrane to zostala wlozona nowa pompa wody. (grzebane auto to Lancer kombi CAOW 94' )

Bartek - 12-02-2007, 07:51

200 000 km

Masz pompę w ręku to ją wymień, więcej zabawy z jej wyjęciem, niż koszty nowej. Składająd rozrząd pamiętaj o wałku balansowym napędzanym pompą oleju.....

Anonymous - 12-02-2007, 11:30

Kupic nowa bo stara wykrecilem? Nawet jezeli jest sprawna?;/
Poza tym to auto juz pszeszlo bardzo duzo. Moge je oddac na zlom i zaplacic, albo uszykowac do jazdy i dostane od dealera jakies 500 dolcow bo jezdzi. Ale musi byc sprawny.Nie wazne ze za 10tys mil znowu padnie.Wazne zeby pompa nie ciekla i pracowala.
Pompa to tylko metalowa obudowa z lozyskiem i "wiatraczkiem".Pytanie czy jest tam cos czego nie widac na pierwszy rzut oka?
Co do uszczelki to miala ksztalt jak tekturowa, z tym ze musialem ja srubokretem zeskrobywac z silnika, wiec nie wiem z czego byla;)

Bartek - 12-02-2007, 15:02

Masz pewność, że woda uciekała uszczelką?? WG mnie uciekała otworkiem na osi - jest on po to, żeby lała się nim woda jak padnie uszczelnienie. Jest ona nierozbieralna, więc jak padnie uszczelniacz, to wymieniasz całość
Rafal_Szczecin - 12-02-2007, 16:17

to fakt wymien cala pompe - koszt niewielki, a 100 % pewnosc ze usuniesz usterke. ( no i wiadomo nowy pasek rozrzadu, co by nie zakladac dwa razy tego samego )
Anonymous - 13-02-2007, 08:14

Faktycznie wyciekac musialo jednym z dwoch otworow. Nie bardzo tak naprawde rozumiem poco one tam sa. Pewnie cos na zasadzie zaworu bespieczenstwa. Dokonam leczenia objawowego;) Dzieki za rady.
Krzyzak - 13-02-2007, 09:13

rOOmak napisał/a:
Pewnie cos na zasadzie zaworu bespieczenstwa.

dokladnie - pompa jest w okolicach rozrzadu - jak sie zaciera, to lepiej gdy plyn wycieka na zewntrz niz na rozrzad

Anonymous - 13-02-2007, 10:56

Właśnie , czy w moim silnikiu uszkodzona pompa leje na rozrząd?
Coś mi się wydaje, ze łożysko ma już dosc jak zimny to jakby cos szoroweało?
Przy okazji, podgrzewania tylnej szyby działa tylko w 20% , trzeba zlutować ścieżki czy jest jakis inny problem?
Zimą bardzo przydaje sie sprawne ogrzewanie tylnej szyby :P

Bartek - 13-02-2007, 11:03

Ale jak zaślepisz te otwory, to woda wleje się do łożyska pompy, pompa się zatrze i nie dojedziesz nawet do dealera
Hubeeert - 21-02-2007, 16:57

Moja pomylka - popatrzylem na samochod wpisany w Twoj profil.