To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Airbag w Carismie

Matejko - 12-02-2007, 10:28
Temat postu: Airbag w Carismie
Mam takie pytanie - wiadomo jak poduszki wystrzela zapala sie kontrolka, tylko teraz czy glowny komputer diagnozuje blad poduszek na stale - czy jesli np odlacze aku, wloze nowy komplet poduszek w tym sprawny sensor - czy wtedy zdiagnozuje poduszki jako dobre czy mimo nowego kompletu i sprawnego sensora - blad nadal bedzie i trzeba go skasowac ??
Chooper - 12-02-2007, 11:24

chodzi ci po prostu, czy komputer ma opcję samodiagnozy?
Anonymous - 12-02-2007, 11:36

musisz aktywowac poduchy razem z napinaczami pasow za pomoca kompa.
Matejko - 12-02-2007, 13:05

Cytat:
musisz aktywowac poduchy razem z napinaczami pasow za pomoca kompa.

no tak ale jesli zostaly wymontowane z auta w stanie - sprawne aktywne, to czy jesli zamontuje je u siebie to czy u mnie takze beda sprawne aktywne czy bede musial blad kasowac, tzn czy blad poduszek przechowuje sensor czy ECU ??

Anonymous - 12-02-2007, 13:19

ale w tym aucie co wkladasz pali sie blad ecu?
Matejko - 12-02-2007, 14:16

tak, a w tym z ktorego wyjete diagnozowal sie dobrze i byl wyjety z wyjetym akumulatorem, czyli ogolnie wg informacji z forum(ze jesli aku odlaczony i to mozna odlaczyc airbag - pozniej zalozyc, wlaczyc aku i powinno bledu nie wywalic) i gosc mi pisze ze jesli sie wymieni komplet to on sie normalnie zdiagnozuje - jesli nie byl wyjety z bledem z auta
czyli
jezeli do auta z bledem, zaloze na odlaczonym akumulatorze - airbagi bez bledu, to powinny sie zdiagnozowac jako sprawne, czyli blad wywala sensor od poduch :?:

Hubeeert - 12-02-2007, 14:24

Matejko napisał/a:
blad poduszek przechowuje sensor czy ECU

ECU

Anonymous - 12-02-2007, 15:41

jesli wlozysz poduche sprawna do auta w ktorym pali sie blad ecu to i tak wywali ci blad.
blad siedzi w ecu (o czym pisze hubeert) dlatego trzeba aktywowac poduchy w aso o czym pisalem wczesniej.

Matejko - 12-02-2007, 17:51

koles ktory sprzedaje sie upiera ze za to jest odpowiedzialny sensor i ze on wywala blad i on go pamieta a nie ecu, no coz kolo soboty sprawdze :mrgreen:
Matejko - 13-02-2007, 09:58

dobra panowie - gosc sie upiera przy tym ze nie trzeba bedzie kasowac bledu po zamontowaniu poduszek i sensora ktore zostaly wymontowane bez aku - czyli nie maja bledu,
no i teraz nie wiem czy sie z nim umawiac na montaz i ze jak sie zapali kontrolka na stale po odpaleniu to nic nie place, a jak sie zdiagnozuje okej to zaplace - tyle ze wtedy wyrwie mi "czystowki" :|

Anonymous - 13-02-2007, 10:28

zadzwon do aso i sie dowiedz jak to jest.
Matejko - 13-02-2007, 10:49

arturro napisał/a:
zadzwon do aso i sie dowiedz jak to jest.

dzwonilem wczoraj to mowili ze cena obejmuje montaz plus podlaczenia kompa i skasowanie bledu - ale z drugiej strony jesli gosc sie tym zajmuje to pewnie juz do jakiejs cari montowal i wie "jakto jest" :?:

Matejko - 13-02-2007, 15:02

dobra nie kombinuje w innym warsztacie zajmujacym sie takimi rzeczami zamontuja mi poduchy za 150zl
Matejko - 17-02-2007, 12:44

no i kupilem taki oto zestawik:

sprzedajacy chcial sie ze mna zakladac o poduszki ze nie trzeba bedzie podlaczac komputera, przestudiowalem caly dzial w manualu no i jest ze trzeba podlaczac ale wtedy gdy jest blad, a jesli zamontuje i nie bedzie tzn ze jest ok - a i bledy przechowuje ecu od srs czyli sensor

arekp - 17-02-2007, 12:57

A tak sie spytam, co zrobiles ze musiales poduchy wymieniac?