ASX Ogólne - Elektrycznie skladane lusterka zimą
Gasinsky - 27-12-2014, 00:58 Temat postu: Elektrycznie skladane lusterka zimą Ponieważ pogoda w zimie jest taka że jest zimno i auto pokrywa się czasem lodem, również lusterka automatyczne, mam pytanie. Czy da się wyłączyć składanie lusterek przy zamykaniu samochodu? Mam obawę że ktoregoś mroźnego dnia jak nacisnę pilota żeby otworzyć drzwi i złożone lusterka to uszkodzą się silniczki bo ustrojstwo będzie przymarznięte.
Chodzi mi o czasowe wyłączenie automatycznego składania przy zamykaniu. Ktoś coś poradzi? Z góry dziękuję!
Wedrowiec - 27-12-2014, 16:59
w ASO się da, jak masz wersję z "telewizorem" to też chyba z poziomu menu. W pierwszych "bez telewizora" nie dało się samemu.
tyku - 27-12-2014, 17:30
Właśnie wyłączyłem lusterka za pomocą MMCSa. W ASO taka impreza pewnie ze 150 zł. Można też przed otwarciem polać ciepłą wodą, jak widać oblodzenie. Silniczka raczej nie spalisz, ale nie radzę ręcznie rozkładać lub składać.
Gasinsky - 28-12-2014, 11:27
No właśnie nie mam tego telewizora MMCS, normalny ekranik komputera. Może ktoś jeszcze z tym próbował walczyć? W sumie problem niewielki ale wkurza mnie trzaskanie lodu przy składaniu lusterek...
jurekschroda - 28-12-2014, 13:00
W twoim przypadku tylko ASO.
Nie powinno to zająć więcej niż 15 minut licząc od oddania do obioru kluczyków.
Wątpię, aby ASO policzyło za to 150 zł. Jeśli masz dobry kontakt ze sprzedawcą, zapytaj czy jest to możliwe w ramach gestu handlowego.
goku22 - 06-01-2015, 18:50
Mam ten sam problem. Pogoda taka, że zamarzają a samochód niestety musi stać na dworze. Pojechał bym może do cwaniaczków z aso, ale po zimie trzeba by było znowu się prosić o ich włączenie.... Ma ktoś może jakiś dokładny spis bezpieczników, bo bezpiecznik od składania lusterek nie jest opisany w instrukcji obsługi. Jest od regulacji lusterek oraz i ogrzewania, ale to nie te, po ich wyjęciu lusterka nadal się składają.
jan1994 - 06-01-2015, 22:17
Może spróbujcie zamykać auto kluczykiem a nie pilotem w kluczyku - moim zdaniem wtedy lusterka pozostaną niezłożone. Sam tego nie mogę sprawdzić - u mnie lusterka składają się po trzykrotnym przyciśnięciu pilota w kluczyku
goku22 - 09-01-2015, 15:37
No jak próbuje zamknąć kluczykiem, to zamykają mi się tylko drzwi kierowcy, pozostałem nie. jak by centralny nie był podłączony pod kluczyk. Od razu próbowałem kluczykiem, ale lipa. W ogóle, to tak ma być???
mazzi81 - 10-01-2015, 08:38
goku22 napisał/a: | No jak próbuje zamknąć kluczykiem, to zamykają mi się tylko drzwi kierowcy, pozostałem nie. jak by centralny nie był podłączony pod kluczyk. Od razu próbowałem kluczykiem, ale lipa. W ogóle, to tak ma być??? |
Jak nie masz stacji multimedialnej to podjedź do serwisu. Tam Ci przeprogramują.
Ja standardowo miałem składane lusterka po zamknięciu auta z pilota i automatyczne rozkładanie przy otwieraniu z pilota.
Po przeprogramowaniu auto zamykam i otwieram z pilota poprzez jednokrotne naciśnięcie przycisku. Jak chce żeby lusterka się złożyły / rozłożyły automatycznie to na ten sam przycisk naciskam 3x. Wg mnie jest to najlepsza opcja.
tyku - 10-01-2015, 10:55
mazzi81 napisał/a: | Jak chce żeby lusterka się złożyły / rozłożyły automatycznie to na ten sam przycisk naciskam 3x. | - Naprawdę fajna opcja.
Ja w telewizorku mam tylko takie opcje:
jan1994 - 10-01-2015, 20:48
@goku22 na przednich lewych drzwiach masz zamykanie pozostałych drzwi - zamknij je a drzwi kierowcy zamknij kluczykiem. Do otwierania możesz użyć przycisku otwarcia w kluczyku - wtedy otworzysz wszystkie drzwi
Misiek :) - 11-01-2015, 13:42
mazzi81 napisał/a: | Jak nie masz stacji multimedialnej to podjedź do serwisu. Tam Ci przeprogramują.
Ja standardowo miałem składane lusterka po zamknięciu auta z pilota i automatyczne rozkładanie przy otwieraniu z pilota.
Po przeprogramowaniu auto zamykam i otwieram z pilota poprzez jednokrotne naciśnięcie przycisku. Jak chce żeby lusterka się złożyły / rozłożyły automatycznie to na ten sam przycisk naciskam 3x. Wg mnie jest to najlepsza opcja. |
Ja bym dodał po sygnale oprócz zamykania lusterek, domykanie szyb. Bardzo wygodna opcja...
Gasinsky - 12-01-2015, 12:19
mazzi81 napisał/a: | goku22 napisał/a: | No jak próbuje zamknąć kluczykiem, to zamykają mi się tylko drzwi kierowcy, pozostałem nie. jak by centralny nie był podłączony pod kluczyk. Od razu próbowałem kluczykiem, ale lipa. W ogóle, to tak ma być??? |
Jak nie masz stacji multimedialnej to podjedź do serwisu. Tam Ci przeprogramują.
Po przeprogramowaniu auto zamykam i otwieram z pilota poprzez jednokrotne naciśnięcie przycisku. Jak chce żeby lusterka się złożyły / rozłożyły automatycznie to na ten sam przycisk naciskam 3x. Wg mnie jest to najlepsza opcja. |
Dzięki bardzo dobry pomysł - tak zrobię!
Mikołaj131 - 12-01-2015, 20:46
Składane lusterka bardzo przydatna sprawa, tym bardziej, jeżli autem jeździ również kobieta hehe
Wedrowiec - 12-01-2015, 21:02
Bardzo przydatna, wiem czy włączyłem alarm
|
|
|