To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] nie wiem już co jest

dziadek 50 - 27-12-2014, 22:02
Temat postu: [Cari 1.9TD] nie wiem już co jest
Witam .jestem tu nowy ,choć od roku was odwiedzam, więc pozdrawiam wszystkich.mój problem ,choć podobny jak te na forum to jednak z takim się nie spotkałem. otóż pewnego razu ruszając z pod świateł zdusiłem silnik ,bo mam trochę tulejki wyrobione na skrzyni i wbiłem 3.po odpaleniu zapalała mi się kontrolka od awarii silnika ,ale tylko przy wolnych obrotach .jeżdziłem z tym tydzień ,aż pewnej niedzieli przy rozgrzanym silniku zaczął mi kopcić na postoju na szaro. pojechałem na komputer i wyskoczyło błędy;wznios iglicy- świece żarowe- czujnik przyśpieszacza pedału i zawór przestawiacza kąta wtrysku. wszystko mi wykasowali prócz czujnika przyśpieszacza. po tym zabiegu było lepiej przez dwa tygodnie .w tym czasie wymieniłem zawór przestawiacza kąta wtrysku i teraz nawet było słychać jak cyka , ale jest inny problem .odpala super ,ale przez 2-4 sekundy szarpie silnikiem ,obroty skaczą .potem silnik chodzi równo ale po minucie ,dwóch zaczyna kopcić na szaro-biało .miał ktoś może podobną awarię ?
robertdg - 27-12-2014, 22:23

Rozrząd był sprawdzany czy wszystko jest zsynchronizowane, bo takie szarpniecie mogło coś uszkodzić.
dziadek 50 - 27-12-2014, 22:27

no ,tego akurat nie sprawdzałem ,jak dobrze pali od zakręcenia. a czy przy złym kącie będzie dymił ?
robertdg - 27-12-2014, 22:28

Będzie dymił
dziadek 50 - 27-12-2014, 22:41

dzięki za podpowiedż .do wtorku nie będę miał czasu ,ale potem muszę to sprawdzić koniecznie .

[ Dodano: 28-12-2014, 10:33 ]
jeszcze jedno .czy da radę w tym silniku skasować błędy interfejsem dostępnym na allegro ? bo jak jeszcze kilka razy będę musiał korzystać z warsztatu ,to lepiej mi się opłaca mieć na własność swój.

[ Dodano: 03-01-2015, 22:25 ]
sprawdzałem rozrząd i wszystko ustawione według książki

[ Dodano: 14-01-2015, 18:32 ]
nie miałem czasu tutaj zajrzeć wcześniej . Jednak u mnie pasek przeskoczył o jeden ząbek .Dziękuję za podpowiedż