Pajero II - Bezpieczna masa dla haka
Panbenonium - 28-12-2014, 10:39 Temat postu: Bezpieczna masa dla haka Cześć Wam
Czy ktoś wie, jaka jest w miarę bezpieczna masa, którą może ciągnąć seryjny hak w Pajeraku ? Mam do wyciągnięcia kilka drzew (olcha) z trudnego terenu i bym chętnie się tego podjął, ale nie chcę uszkodzić sobie samochodu. Olcha nie jest jakaś szczególnie gruba (jak to olcha), ma może z 5-7 metrów wysokości i trzeba ją wyciągnąć z 20 metrów w głąb terenu, bo tam gdzie teraz leży nie ma szans jej ciąć.
Pozdrawiam serdecznie
n_bart - 28-12-2014, 15:45
Na haku powinna być tabliczka znamionowa.. powinieneś dać radę odczytać.
Na moim bossalu wybite jest 3, 5 tony.
Górecki Wł - 30-12-2014, 12:08
Witam. Tabliczka znamionowa to jedna sprawa a po drugie to stan ramy w tylnej części samochodu ( czy nie przerdzewiała) bo miałem takie zdarzenie że hak wytrzymał a belka została wyrwana z kawałkiem ramy. Pozdrawiam Górecki Wł.
Panbenonium - 30-12-2014, 15:37
Ramę już przejrzałem i na łączeniach wszystko git.
Boję się jedynie, bo drzewa niektóre są w wodzie i czy po prostu dam rade ja wytargać. Niby to olcha - gruba jak udo i długa gdzieś na 7-10 metrów, no ale zapytać warto
Górecki Wł - 30-12-2014, 20:34
Takie patyki to można wyciągnąć we dwóch mocnych a nie takim samochodem . Ja wyrwałem haka ale wyrywałem takie na grubość jabłonie uderzając całą mocą w linę kinetyczną Pozdrawiam. Górecki Wł.
Panbenonium - 30-12-2014, 20:53
Nie no, zrywke to bym wolał robić ciągnikiem. Ok, zobaczymy co tam wymyślę, muszę jeszcze jakaś porządniejszą linę kupić i zaczep
n_bart - 30-12-2014, 21:03
Górecki Wł napisał/a: | Takie patyki to można wyciągnąć we dwóch mocnych a nie takim samochodem . Ja wyrwałem haka ale wyrywałem takie na grubość jabłonie uderzając całą mocą w linę kinetyczną Pozdrawiam. Górecki Wł. |
Chyba statyczną???
Heilsberg - 30-12-2014, 21:51
Ja kiedyś na przednim zaczepie oryginalnym w L200 przeciągałem zwalonego w poprzek drogi klona. Klon miał ze 140 cm średnicy i jeszcze go musiałem odłamać z pniaka do końca. Poszło nie czując oporu.
Górecki Wł - 31-12-2014, 13:40
Jeśli masz się zaopatrzyć w linkę to tylko kinetyk 15,5 tony, 8 m długości. Posiadając taką linkę docenisz jej właściwości. Linkę można kupić przez internet n astronie www.polskioffroad.com.pl. Cena linki to ok. 200 zł
Panbenonium - 31-12-2014, 14:34
No, ale kinetykiem mam targać drzewa ? To nie jest trochę przerost formy nad treścią ?
Dzisiaj sprawdziłem co może Pajerko i podczepiłem przyczepkę od ciągnika, załadowaną kantówkami i deskami po brzegi i jeszcze wystawało. I dało Pajero radę
jawaldek - 31-12-2014, 21:28
Panbenonium napisał/a: | No, ale kinetykiem mam targać drzewa ? To nie jest trochę przerost formy nad treścią ?
Dzisiaj sprawdziłem co może Pajerko i podczepiłem przyczepkę od ciągnika, załadowaną kantówkami i deskami po brzegi i jeszcze wystawało. I dało Pajero radę |
Skoro daje radę ..... ale takie pytanie moje-??Misiek na co dzień używany czy sporadycznie do lasu i zabawy ?? Na co dzień to troszkę szkoda szarpać może lepiej zakupić tirfor ??? Ręczną wyciągarkę użyjesz i do wyciągnięcia drzewa jak i do ewentualnego wyciągnięcia samego siebie lub kogoś innego z opresji. O kinetyku do takiego wyciągania to bym zapomniał->> co zrobisz jak kinetyk zadziała jak proca i drzewko wyląduje w kabinie samochodu ?? Tirfor jest zaopatrzony już w linę i to co zobaczyłem na Allegro to było 2 x 20m. No fakt trzeba się namachać ale siłownia już nie będzie potrzebna
Panbenonium - 31-12-2014, 22:14
Nie no skąd, jakbym codziennie targał drzewa, to bym kupił ciągnik
Misik na co dzień wozi mnie na ryby, na działkę i jak posypało śniegiem to na zabawy w zaspach. Teraz mam okazję załatwić sobie za darmo olchy, z tym, że sa potopione w stawie, stąd też moje pytanie.
|
|
|