Forum ogólne - Kto wie jak się wkręcić w wyścigi?
Anonymous - 26-10-2005, 21:48 Temat postu: Kto wie jak się wkręcić w wyścigi? Witajcie
Słuchajcie mam taki problem. Mam nadzieje że ktoś z was oświeci mnie wiedzą.
Co musiał bym zrobić żeby wkręcić się w branże wyścigową jako kierowca. Przy czym nie mam na myśli wyścigów na maluchach. Nie chodzi mi też o rajdy tylko o (sam nie jestem pewien) wyścigi w klasie GT. Wiem że tam nie wskoczy się tak odrazu ale to jest chyba to co chciałbym robić .Znajomi mi mówią że nie mam co zaczynać bo tam trzeba mieć kase żeby się pokazać i coś tam, coś tam. Wkur*ia mnie takie podejście do sprawy i dlatego chce Was zapytać jak wyglądało by wkręcanie się w świat wyścigów
Karwoś - 26-10-2005, 21:59
trzeba zaczynać od najniższych klas - gokarty po tem wyżej i wyżej i może ktoś cie zechce sponsorować - bez tego kase trzeba mieć bo jak przejedziesz jakiś odcinek w klasie gt to kto zapłaci ci za zużyte części - które nie kosztują mało Ale to tylko to co słyszałem kiedyś jak ogladałem program właśnie o wkręcaniu się w coś takiego
Powodzenia.
Anonymous - 26-10-2005, 22:34
papiery na kierownika - licencja sportowa
a potem jakieś 80 tysi i jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaazda
Anonymous - 26-10-2005, 22:47
A zaczynając od gokartów to fundusze jakiego rzędu powinienem szykować?
I czy musze kupić gokarta czy można wypożyczyć. A i jeszcze jedno czy trzeba mieć jakiś papier który by mi pozwolił jeździć na gokartach czy nie potrzebuje?
Bartek - 27-10-2005, 08:20
Niestety z kasa to prawda.
Majac duuuze osiagniecia w mniej prestizowych zawodach nie miej wielkich nadzieji na znalezienie sponsora na bardziej prestizowe. Moj przyjaciel sie o tym bardzo bolesnie przekonal...... W KJSach lał wszystkich Transporterem (!!!!), od poczatku byly komentarze stylu - "chlopak wie co robi", potem krotka przygoda z rallycrossem - niedoinwestowany sprzet, obity po kazdej rundzie, nic spektakularnego na wyjezdzil, potem 3 sezony (z czego 2 pelne) w wyscigach gorskich - 2 tytuly MP w klasie H-1600, i wysoko w generalce i........ kask na gwozdziu - wszyscy znajomi pomagali jak mogli, ale w tej dyscyplinie decyduje kasa, kasa, kasa i jeszcze raz kasa.....
PS. Cos dla poczatkujacych: klik - budzet na sezon mysle, ze spokojnie mozna zamknac kwota 60-70 tysi, co jest naprawde malym budzetem (mysle, ze jeden start w GT jest sporo drozszy)
Anonymous - 27-10-2005, 12:29
Żal dupe ściksa, szkoda chłopaka.
A żeby wystartować w rallycrosie nie mając sponsora to jaką kase mam szykować?
Bartek - 27-10-2005, 12:45
W klasie maluchow ok. 50 000-70 000 zl/sezon MP - ofkors, coby polatac w finalach A (pod warunkiem, ze umiesz jezdzic i trzymasz cisnienie), nie grzac tyly jak np. Bartek Obuchowicz
Anonymous - 27-10-2005, 15:57
Jezu, jak tak niska klasa może pochłaniać taką kase?!
Gdzie to siano idzie, bo chyba nie w auto?
Bartek - 27-10-2005, 16:49
Policz sobie prosto:
29 / 30 kwietnia - I Runda MPRC - TKM, Toruń
27 / 28 maja - II Runda MPRC - Rzemieślnik, Słomczyn
1 / 2 lipca - III Runda MPRC - Rzemieślnik, Słomczyn
15 / 16 / 17 lipca - IV Runda MPRC - ZG PZM, Litwa
6 / 7 / 8 sierpnia - V Runda MPRC - ZG PZM, Litwa
26 / 27 sierpnia - VI Runda MPRC - Rzemieślnik, Słomczyn
9 / 10 / 11 wrzesnia - VII Runda MPRC - TKM, Toruń
15 / 16 /17 października - VIII Runda MPRC - ZG PZM, Sosnowa
8 imprez = 8 silnikow (zalkadajac 3 i rotacyjnie wymieniac newralgiczne czesci) + 8 skrzyn biegow (minimum 4+4 remonty) - nie zapominaj, ze zeby sie liczyc w klasie malanow, musisz miec ok. 100 km (z 652 ccm pojemnosci) - silniki przy takiej mocy dlugo nie jezdza......+ geometria + opony + paliwko (30 zl/litr ok. 30 l/impreze) + poszycia (nie mozesz zakladac ze uciekniesz wszystkim i Cie nie obija) Koszt sprzetu na jedna impreze - minimum 5-6 tysi.
+
Dojazdy
+
serwisanci
+
wpisowe na imprezy
+
noclegi
+
Zarcie dla Ciebie i serwisantow
+
Namiot swerwisowy z wyposazeniem
+
....
+......+.......+.......+...............= 50 000 to wieeeeeelki optymizm
TNT - 27-10-2005, 16:54
Oj idzie kasa idzie w auto bo kazdej rozgryweczce troche mechaniki sie sypie a nie idzie tam seria a na pewno nie tanie zamienniki, no i blachy plastiki, oponki, olejei koszty zwiazane z transportem auta. No i oczywiscie paliwko. Jeden z dilerow startowal w realycrossie i zrezygnowal bo kasy za duzo szlo a nie mial sponsorow mimo ze niezle mu szlo ma pare tytulow. Koszt auto to prawie 100 000
Anonymous - 27-10-2005, 18:12
Czyli jak mnie nie stać to moge zapomnieć o wyścigach.
A żeby zdobyć sponsora to musiałbym najpierw wyłożyć i conajmniej raz się ścignąć żeby mnie zauważyli.
A sponsorzy nie chodzą na wyścigi gokartów myśle że na to było by mnie stać
Bartek - 27-10-2005, 18:32
Memphis napisał/a: | Czyli jak mnie nie stać to moge zapomnieć o wyścigach.
|
Niestety brutalna prawda...... a nawet patrzac na wielu zawodnikow z RSPM (vide np. Gabryś, Bembenki) to nawet przy obiecujacych wynikach o powaznego sponsora trudno - tu licza sie kontakty, nie wyniki...... Lub trzeba urodzic sie w rodzinie z tradycjami (vide Kosciuszko), ale tez glownie za wlasne jezdza......
Karwoś - 27-10-2005, 19:40
Kasa np na 1 wyścig Paryż - Dakar - jak masz 1000 000 $ to może ci sie uda tam wkręcić - ale to tylko na początek - z milionem dolców raczej do końća nie dojedziesz
JCH - 27-10-2005, 21:26
Karwoś napisał/a: | Kasa np na 1 wyścig Paryż - Dakar - jak masz 1000 000 $ to może ci sie uda tam wkręcić - ale to tylko na początek - z milionem dolców raczej do końća nie dojedziesz |
Sądzisz że na Martynę ktoś wyłożył dużą bańkę $$
TNT - 27-10-2005, 21:31
Na 100% telewizja polska i tvn, Czarnecki i ci co mieli loga na samochodzie ona kase ma za twarz bo to dobra reklama.
|
|
|