[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Łożysko prawe koła przedniego! Jak wymienić?
Anonymous - 12-02-2007, 21:46 Temat postu: [CA1A 1.3] Łożysko prawe koła przedniego! Jak wymienić? Witam. Padło mi łożysko koła przedniego. Mam colta 1,3 1994 rok. Pytanie jest następujące:
Jak jest dobra cena za łożysko japońskie i zamiennik? Moge kupić zamiennik za 80 zł, a nie chcę przepłacić.
Czy poradze sobie z wymianą łożyska, dodam że wiele rzeczy robie sam w moim colcie(wymiana szczęk, klocków itd).A pytam dlatego że nigdy nie wymieniałem łożysk. Jeżeli jest na forum osoba która robiła to sama to proszę o kilka podpowiedzi. Pozdrawiam .
josie - 12-02-2007, 22:57
Obawiam się, że bez specjalnych narzędzi sobie nie poradzisz.
Problemem będzie demontaż piasty ze zwrotnicy - potrzebny ściągacz (taki montowany na szpilki od kół albo z tyłu w otwór po sworzniu i mocowanie amortyzatora)
Kolejny problem to demontaż łożyska ze zwrotnicy - trzeba je wyciągnąć i tu też potrzebny bardziej specjalistyczny sprzęt.
Polecam kupić też uszczelniacz który trzeba wyciągać i pewnie się uszkodzi.
Anonymous - 13-02-2007, 07:30
Srednia cena za ten zamiennik. Jeszcze zalezy z jakiej on jest firmy.
Oryginalny zestaw (lozysko, 2 zimeringi, seger) moge miec za 108pln albo zamiennik z JC za 70pln - gorzej z dostarczeniem bo jetes z daleka i z przesylka na to samo wyjdzie.
Anonymous - 13-02-2007, 08:25
Witam. Dzięki za pomoc. Sam sie nie tykam, oddam do mechanika. Pozdrawiam.
Anonymous - 09-03-2007, 15:52
nie ma co zamiennikow kupowac mechanik kupil te koreanskie za 80 czy 70 i nie pasowaly poprostu luzy bylu tylko i wylacznie japonskie za 135 -150zl warto !!!
Anonymous - 09-03-2007, 19:49
Pozwole sie podlaczyc pod ten temat. Wie ktos jakie lozysko przychodzi do CA0 GTI 95r, chodzi mi o lozysko do przodu. Jezeli mialby ktos wymiary i jakis nr katalogowy to poprosze
Anonymous - 14-03-2007, 15:12
Ja zamawiałem w Fotcie, bo koleżanka tam pracuje : )
Link do katalogu masz tutaj ŁOŻYSKA KATALOG FOTA
Osobiście kubiłem Delphi (Lockheed), hmmm... a może jednak COMPLEX
W każdym bądź radzie smigam już z nowym lewym łożyskiem i przymierzam się do prawego.
A jeśli chodzi o wymianę samodzielną to raczej bym sie nie podją widziałem jakiego sprzętu mechanik używał do wyjmowania starego.
Anonymous - 14-03-2007, 15:33
dzieki za ten link sa tam wymiary a u mnie jest taki dosc duzy sklep z samymi lozyskami niby tam maja katalogi ale jakos im nie ufam a w JC nie chce kupowac a chyba juz slysze lozysko ale najpierw zaloze letnie opony zeby miec pewnosc ze to lozysko
P.s. z tylu jedno wymienialem jest cale z piasta takze nie ma duzego problemu przy wymianie a z przodu juz jest bo potrzebna jest prasa
Anonymous - 28-03-2007, 16:34
ile czasu moze wymieniac mechanik takie jedno lozysko? w przednim kole
Anonymous - 13-05-2008, 15:32
Apropo łozysk z przodu. Mam takie pytanie ile łozysk jest z jednej strony i czy najlepiej zmieniac po obu stronach czy wystarczy po jednej ?
bo chyba słuszną diagnozę postawiłem ze przy predkości 100km/h tak głosno chuczy w środku ze radio zagłusza
prosił bym o szybka odpowiedz
Pozdrawiam
Hugo - 13-05-2008, 18:17
sponsor napisał/a: | Mam takie pytanie ile łozysk jest z jednej strony | Jedno. sponsor napisał/a: | czy najlepiej zmieniac po obu stronach czy wystarczy po jednej ? | Z jednej. sponsor napisał/a: | chyba słuszną diagnozę postawiłem ze przy predkości 100km/h tak głosno chuczy w środku ze radio zagłusza | Łożysko koła lub opona.
Anonymous - 13-05-2008, 22:23
Dzieki za odpowiedz a zapytam jeszcze czy może dał by mi ktos linka gdzie moge kupic w miare za rozsądną cene takie łozysko. Jesli brał bym sie za wymiane czy tylko łozysko sie wymienia czy cos jeszcze ?
londolut - 13-05-2008, 22:39
Tutaj http://moto.sklep.pl/inde...4&grupa=c111261
Łożyska Kanaco polecam.
Anonymous - 13-05-2008, 22:52
a co wchodzi w skład zestawu samo łożysko ?
wichura1 - 13-05-2008, 23:15
Kup porządny zestaw u Japaneze około 130PLN łożysko KOYO takie jak fabryczne+2 zimmerringi. Wymiana to około 2-3 godziny, po wymianie ze względu na poważny demontaż zawieszenia należy ustawić zbieżność. Potrzebne są ściągacze, a najlepiej dodatkowo prasa hydrauliczna.
|
|
|