To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Brak rezerwy paliwa

Laciek - 07-01-2015, 19:37
Temat postu: [Cari 1.6] Brak rezerwy paliwa
Witam ponownie, i proszę o pomoc.

Jakiś czas temu zepsuła się kontrolka rezerwy paliwa. Wskazówka pokazuje dokładnie ile paliwa mam w zbiorniku, natomiast lampka rezerwy potrafi się zapalić nawet, gdy wskaźnik pokazuje pół baku.

Elektryk stwierdził, że to któryś z układów scalonych umieszczonych w zegarach, który odpowiada za zapalenie się tej lampki i trzeba by wymienić całe zegary.
Myślicie, że to może być prawda?

I tu moje kolejne pytanie. Czy jeśli faktycznie muszę wymienić zegary, to jest możliwość wstawienia takich z wyświetlaczem komputera (cyfrowy licznik przejechanych kilometrów)?
Jeśli tak, to czy wymaga to jakichś dodatkowych przeróbek?
Z moich wstępnych informacji w tym temacie wynika, że Kryśki z takimi wychodziły, nawet w tym samym roczniku co moja.

Pozdrawiam, i z góry dziękuję za pomoc.

Carisma 1.6 16V 90KM LPG 97'

robertdg - 07-01-2015, 20:29

Czujnik rezerwy był sprawdzany?
Z licznikiem to może być problem bo możliwe, że Twoj sterowany jest linką, w takim przypadku nie da sie ich zamienić

Laciek - 07-01-2015, 20:56

Właśnie nie wiem dokładnie jak to jest z tym czujnikiem. Ze schematu jaki pokazał mi elektryk wynikało, że nie ma tam żadnego czujnika, tylko układ załączający lampkę, gdy pływak znajdzie się w odpowiedniej pozycji.

Zobaczę jak rozkręcę zegary. I tak podświetlenie muszę naprawić, wtedy zobaczę, czy sterowanie jest za pomocą linki. Jeśli tak, i nie na się tego naprawić, wywalę żarówkę od rezerwy, żeby mnie nie wkurzała. I tak wiem mniej - więcej od kiedy pali się rezerwa.
Ale jeśli dałoby się zamienić zegar, prawdopodobnie tak też zrobię. Ceny używek nie są tak tragiczne.
Jednak nie łudzę się, jeśli licznik km jest analogowy, to na bank linka.

remi - 17-01-2015, 20:51

Licznik masz na bank analogowy. Co do lampki rezerwy, to mam podobnie, mi zapala się od czasu do czasu kontrolka rezerwy przy 1/4 baku. Co ciekawe to ostatnio miałem mały problem z pompą paliwową i wsadziłem używaną. Sądziłem, że problem zapalającej się kontrolki ustąpi...jednak wymiana jaką wykonałem nie wpłynęła na zapalanie się kontrolki rezerwy. Myślę więc, że może to być jakiś układ w liczniku.
apg2312 - 17-01-2015, 21:08

U mnie też lampka rezerwy potrafi wyczyniać cuda. Wskaźnik zresztą też czasami głupieje.
Najprostsze rozwiązanie - tankować do pełna, i zerować licznik pomocniczy. Wiadomo - po mieście jakieś 600 km można w miarę spokojnie zrobić, potem obowiązkowe tankowanie ;)

Sibork - 18-01-2015, 14:55

U mnie było to samo, aż w końcu wskaźnik paliwa kompletnie padł i nie wiedziałem ile mam paliwa, więc wymieniłem i wskazówka pokazuje dobrze tak samo jak rezerwa zapala się dopiero gdy jest faktyczna rezerwa ^.^

Jeżeli chcecie jakieś zdjęcie tego to mogę podrzucić wieczorem.