To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Jak to jest z tą jazdą na 4WD ?

Seferiel - 08-01-2015, 08:00
Temat postu: [II 2.0 DID] Jak to jest z tą jazdą na 4WD ?
Moje pytanie:

Czy mogę jeździć cały rok z włączonym napędem na 4 koła 4WD Auto ? Czy wpływa to na mechaniczne szybsze zużycie ? czy jest to niezalecane? (nie interesuje mnie temat większego spalania...)

Mechanik mi odradzał, wyłączyłem i 2 dni później spotkałbym się z barierą energochłonną bo ślisko było :butthead:

Jak Wy używacie napędu i czy można go odpalać w trakcie jazdy czy lepiej się zatrzymać ?

rezon - 08-01-2015, 08:16

Możesz jeździć cały rok na 4WD Auto, można go odpalać w czasie jazdy. Różnica w spalaniu pomiędzy trybami 2WD i 4WD Auto niezauważalna. Tryb 4WD (także Auto) wpływa na szybsze zużycie sprzęgła i koła dwumasowego zwłaszcza przy dynamicznym ruszaniu. To co normalnie poślizga się na kołach to tutaj niestety na sprzęgle. Wg mnie nie warto nawet myśleć o takich oszczędnościach. Obecnie nie mam w ogóle możliwości przełączania trybu czyli cały czas jeżdżę jakby w 4WD Auto i nie narzekam, ani też nie mam zamiaru rezygnować w przyszłości z czterołapa.
Seferiel - 08-01-2015, 08:47

Na taką odpowiedź liczyłem :) Dzięki, samochód na 4 kapciach jest sztywniejszy, rusza jakoś tak płynniej ogólnie jest super fantastyczny :P
Komandor - 08-01-2015, 09:48

Na luźnych, śliskich czy mokrych nawierzchniach zawsze 4x4 "Auto" albo "Lock", na suchym asfalcie przy łagodnym ruszaniu wystarcza zwykłe 2WD. Przy większych prędkościach i tak będzie napęd tylko na przód.

pozdr

lukasz1 - 08-01-2015, 20:15

Ja tez nie zauważyłem większego spalania na 4wd jeżdżąc normalnie bo jeśli zaczniesz szaleć to różnica będzie. Teraz jak jest ślisko to pali więcej bo czesciej się zalacza, ale po to się kupuje 4wd i więcej za niego placi żeby teraz jeździć na 2wd?.Ja mam 177KM i na 2wd jeździ się znacznie gorzej i dlatego mam włączone cały czas 4wd auto i nie zamierzam tego zmieniać.
emil_d - 09-01-2015, 09:46

Ja od 80k jeżdżę na 4WD Auto i sobie chwalę.
kubabrzesko - 10-01-2015, 10:15

Ja przy napedzie SAW-C wlaczam SNOW i nie ma bata na Mariole jak jest mokro ,albo snieznie.... :mrgreen:
Seferiel - 11-01-2015, 12:55

No i super fantastycznie. Ja też tego pokrętła ruszał nie będę :) Różnica tak jak pisał lukasz1 jest kolosalna między 2 a 4wd :mrgreen: